DEVINA

narttu | syntynyt noin 10/2021 | Kotihoidossa Nurmijärvellä | noin 55 cm

15.10.2023
Devina on vihdoin saanut kovasti odottamiaan ilouutisia. Hänellä on pian edessään muutto ikiomaan kotiin.

10.7.2023
Devinalla on taas vierähtänyt pari kuukautta lisää kotihoidossa, ja tyttö on kuin olisi aina ollut kotikoira. Vain vieraat ihmiset ovat edelleen kovin jännittäviä, mutta muutoin kaikki sujuu kuin vanhalta tekijältä.

Devina on edelleen ollut sisäsiisti ja hoitotoimenpiteet ovat vieläkin mieluista puuhaa. Hän ei ole haukkunut muuten kuin silloin, kun kutsuu muita koiria tai omaa ihmistä leikkiin. Hän jää nätisti koirakavereiden kanssa kotiin, mutta lähtee myös mielellään mukaan ja hyppää hienosti autoon ja odottaa, kun laitetaan vöihin.

Ulkoilu ja remmilenkit sujuvat hienosti. Valjaita laitettaessa Devina välillä ”juttelee” innoissaan, kun tietää pääsevänsä ulos. Uusissa paikoissa Devina seuraa lähellä omaa ihmistä hakien katsekontaktia, että saa tukea.

Devina vietti juhannuksen mökillä hiukan suuremmassa ihmis- ja koiraporukassa. Pitemmät automatkat sujuivat hienosti hänen pötkötellessä takapenkillä vöissä. Uusi paikka ei tuntunut haittaavan, kun oma ihminen ja tutut koirakaverit olivat mukana, ja Devina löysikin sieltä heti lempipaikan, sängyn.

Vieraat ihmiset Devina kiersi kaukaa ja pysytteli hyvän matkan päässä. Kun joku vieras ihminen tuli liian lähelle tarjoamaan nameja ja Devinaa pelotti, hän osasi hiljaa murista kertoen, että tilanne oli liikaa ja silloin oli helppo antaa hänelle heti tilaa. Devina ei ole kotihoidossa haukkunut ihmisille tai hyökkäillyt kohti, vaan siirtyy aina vain pois tilanteesta.

Yksi ennestään hiukan tutumpi ihminen oli juhannuksena samassa paikassa ja Devina päätti, että nyt on aika lämmitä tuttavuudelle ja nukkui usein öisin tuon ihmisen vieressä.

Devina näki monta uutta koirakaveria, joista yksi pieni koira aluksi murisi, hyökkäili ja yritti näykkiä Devinaa. Devina ei kuitenkaan provosoitunut, vaan meni aina vain tilanteesta pois ja antoi räyhäkaverille tilaa. Paikalla oli myös koiranpentuja, joihin Devina suhtautui nätisti, joskin välillä hiukan innokkaan varomattomasti, kun pennut halusivat juosta Devnan kanssa ja meinasivat jäädä jalkoihin.

Devina on nähnyt kissan eikä oikein tuntunut tietävän, miten suhtautua uuteen tuttavuuteen. Toisaalta kissa oli kovin kiinnostava ja toisaalta selvästi jännittävä.

Devina olisi jo aivan valmis omaan kotiin, jossa saisi osallistua oman ihmisensä askareisiin ja olla rapsuteltavana. Missä ihmeessä on tämän täydellisen tytön oman koti?

25.4.2023
Devinalla tuli hiljattain neljä kuukautta täyteen kotihoitolaisaikaa ja hänestä on kuoriutunut ihan valmis kotikoira, joka rakastaa nukkua oman ihmisen vieressä ja olla muutenkin kaikessa mukana. Hän on hienosti mukana toimistolla ja odottelee sohvalla nukkuen työpäivän päättymistä. Toimiston vilkasliikenteisessä ympäristössä ulkoilu sujuu hienosti eikä Devina välitä siellä liikkuvista ihmisistä ollenkaan. Hoitopaikkaan tulevat uudet ihmiset sitä vastoin vielä edelleen aluksi pelottavat. Kun hän on muutamaan kertaan saanut tutustua, kelpavat namit ja jokuset rapsutuksetkin. Devinan hoitopaikassa käy harvakseltaan vieraita, joten vieraisiin totuttelu on hiukan hidasta.

Devina käy säännöllisesti kyläilemässä hissillisessä talossa ja hissillä matkustus sujuu hienosti. Kyläilyn ajan Devina odottelee hoitajan jaloissa ja välillä käy tarkastamassa, mitä herkkuja olisi tarjolla. 

Devina on nyt ollut sisäsiisti eikä vahinkoja sisälle ole enää tullut ollenkaan. 

Kaikki hoitotoimenpiteet onnistuvat edelleen hienosti ja Devina suorastaan rakastaa, kun saa huomiota kynsienleikkuun ja harjailun muodossa. 

Devina hoitopaikan toinen hoitokoira, Dakota muutti omaan kotiin kolme viikkoa sitten. Devina etsi parina päivänä muutaman kerran riehumiskaveriaan mm. kylpyhuoneesta ja ihmetteli eteisessä, kun häntä ei löytynyt. Sen jälkeen Devina on tuntunut sopeutuvan tilanteeseen hyvin ja on innokkaasti kutsunut hoitopaikan muita koiria leikkiin. Muut eivät ole yhtään niin innokkaita leikkijöitä, joten Devina olisi selkeästi leikkikaverin tarpeessa. Olisikin ihanaa, jos Devinan tulevassa kodissa olisi leikkisä koirakaveri.

7.2.2023
Devina on jatkanut kotihoidossa huikeaa kehittymistään. Arki on alkanut ensimmäisten viikkojen jälkeen tasaantua ja Devinan iloinen ja loputtoman touhukas persoona on päässyt esiin. Hän tykkää olla aivan kaikessa mukana ja rakastaa rapsutuksia ja huomiota. Lenkkeily on edelleen Devinan mielestä aivan parasta, niin kuin kaikki muukin yhdessä puuhastelu ja touhuaminen. Hänestä saisikin varmasti ajan mittaan hyvän harrastuskaverin, kunhan itsevarmuutta ehtii kerääntyä lisää.

Hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta ja esimerkiksi kynnet Devina antaa leikata nätisti. Hän osaa vinkumalla pyytää ulos ja onkin ollut jo suurimmaksi osaksi sisäsiisti. Devina oppi nopeasti matkustamaan nätisti makoillen autossa ja nyt hän onkin jo käynyt tutustumassa vilkkaampaan ympäristöön ja ollut päivän mukana toimistolla. Myös hississä matkustaminen sujui hyvin. Hän tottuukin selvästi hyvin nopeasti uusiin asioihin, kunhan saa oman ihmisen tuella omaan tahtiin ensin vähän ihmetellä outoja tilanteita.

Vieraat ihmiset ovat vielä Devinalle jännittäviä ja hän haluaa tutustua heihin kaikessa rauhassa. Tämäkin varmasti helpottuu hyvien kokemusten myötä.

Devina etsii kotia, jossa olisi intoa liikkua ja harrastaa aktiivisen koiran kanssa. Asuinympäristö voisi varmasti olla monenlainen, mutta aivan kaupunkiin häntä ei luovuteta. Devinalle aivan yksin jääminen on toistaiseksi vielä ollut haastavaa, joten koirakaverista olisi varmasti hänelle apua.

2.1.2023
Devina on nyt ollut kaksi viikkoa hoidossa ja edistynyt hurjasti siitä, kun pari ensimmäistä päivää tarkkaili elämää turvapaikkanaan pitämästään häkistä. Sohva on nykyään lempipaikka sisällä ja ulkona on ihanaa sinkoilla ja leikkiä kaverin kanssa. Hihnalenkit sujuvatkin hyvin, eikä Devina välitä jalkoihin välillä sotkeutuvasta hihnasta. Myös valjaiden laitto sujuu hyvin, vaikka Devinalla onkin paljon puettavaa, koska varmuuden vuoksi  laitetaan kahdet valjaat, turvapala, kaulapanta ja kaksi hihnaa. Ulkona Devina kiertää vielä vieraat ihmiset ja koirat kaukaa. Kauempana noin 20 metrin päässä liikkuvista autoista hän ei ole välittänyt ollenkaan. Ihan autotien vierustaa ei vielä ole kuljettu. Devina tekee tarpeensa jo ulos, mutta välillä vahinkoja sattuu vielä sisällekin.

Koirakaverit ovat Devinalle tärkeitä ja hän rakastaa niiden kanssa leikkimistä. Eritoten samassa paikassa omaa kotiaan odottava Dakota on osoittautunut samanmieliseksi ja tärkeäksi leikkikaveriksi. Hoitopaikassa on pari vanhempaa koiraa, jotka eivät aina jaksa Devinan leikkiinkutsuja. Silloin he komentavat Devinaa, joka uskoo nätisti eikä provosoidu, vaan jatkaa omaa hösellystään muualla. 

Devina ei hauku, kun vieraita tulee, mutta se haukahtaa välillä, kun haluaa huomiota kavereilta tai hoitajalta.

Vieraiden luokse Devina ei vielä mene, vaan pysyy kauempana ja käy sitten vaivihkaan haistelemassa selkäpuolelta. Pienet lapset ovat vielä pelottavia ja heistä Devina pysyy kunnon matkaan päässä ja tarkkailee kauempaa, ettei lapsi vain tule lähelle. Devinan nopean kehityksen perusteella on kuitenkin todennäköistä, että hän oppisi ajan kanssa elämään monenlaisessa kodissa, missä kehitystä osataan tukea.

Devina jää ihan hyvin yksin kotiin. Hän miettii hetken oven takana istuen, kun hoitaja lähtee ulos, mutta menee sitten nukkumaan. Hoitajan tullessa kotiin, Devina saa ilohepuleita.

Kynsien leikkaamista vasta harjoitellaan ja toistaiseksi Devina on ottanut tassujen koskemisen ja tutkimisen hyvin ja katsoo vain hoitajaa kysyvästi suoraan silmiin, että mitä tapahtuu.

Devina on aktiivinen ja touhukas ilopilleri, joka rakastaa pitkiä lenkkejä tutun koirakaverin kanssa ja ihmisen auttamista mm. pukeutumisessa kiskomalla lahkeita ja hihoja. Hän on sopetunut kotielämään nopeasti ja todennäköisesti pääseekin ajan kanssa hyvin eroon epävarmuudestaan. Nuoren ikänsä ja aktiivisuutensa vuoksi Devina etsii kotia, jossa hänelle tarjotaan tarpeeksi puuhaa ja aktivointia.

20.12.2022
Devina on ehtinyt palautua matkastaan muutaman yön. Vielä uusi ympäristö ja varsinkin ihmiset jännittävät siinä määrin, että hän pysyttelee omissa oloissaan. Kunhan matkastressi on nukuttu pois alkaa Devinankin oikea persoona varmasti tulla esiin.

Tausta ja tarina
Cosoban alueella ei ennen Adinan tarhaa ollut juuri mitään apua kodittomille koirille. Niinpä tieto tarhasta on levinnyt nopeasti ja paikalliset tietävät hyvin, mihin apua tarvitsevia koiria voi viedä. Koirien kannalta pääsy tarhalle on lottovoitto, mutta jatkuvasti äärimmilleen venytetyillä resursseilla selviytyvälle Adinalle jatkuva tulva uusia koiria on vaikea paikka. Hyväsydämisenä ihmisenä hän ei kuitenkaan koskaan kieltäydy auttamasta ja niinpä koiria päätyy tarhalle jatkuvasti lisää. Korona näkyi selvästi myös kodittomien koirien tilanteessa ja vuosi 2020 olikin tarhoille hyvin raskas. Pentuja hylättiin tarhoille ennätysmäärät samalla, kun omistettuja koiria hylättiin yksityisille ja kunnallisille tarhoille. Pelkästään Cosoban tarhalle päätyi vuosien 2020 ja 2021 aikana satoja hylättyjä pentuja ja lopulta Adinan oli pakko laajentaa tarhaansa, jotta nopeasti kasvaville pennuille löytyisi turvallinen paikka asua.

Koska tarhojen resurssit ovat olleet jatkuvasti äärimmilleen venytettyjä, ei tarhoilla juuri jää aikaa pentujen sosiaalistamiseen. Niinpä moni  pennuista on nyt kasvanut ujoiksi, sillä heillä ei juuri ole kokemuksia vieraista ihmisistä tai asioista häkkinsä ulkopuolella. Nämä pennut ovat kuitenkin potentiaalisia reipastujia, kunhan he pääsevät mahdollisimman pian kotiympäristöön totuttelemaan rauhassa suureen maailmaan.

Devina on yksi vuoden 2021 lukuisista pennuista. Hän päätyi tarhalle vain muutaman kuukauden ikäisenä ja kasvoi tarhaoloissa ujoksi nuoreksi aikuiseksi. Tarhalla hän pelkäsi vieraita ihmisiä, mutta häkin ollessa niin täysi koiria Devina ei mahtunut koppiin piiloon, vaan haukkui kopin katolla. Joulukuussa 2022 hänen kohdalleen osui kuitenkin varsinainen jouluihme, sillä tarhan työntekijät sekoittivat hänet toiseen samannäköiseen koiraan, Deviin. Deville oli varattu matkalippu kotihoitoon, mutta hänen sijastaan matkaa varten valmisteltiinkin Devina. Kun vahinko kävi ilmi, alkuperäisellä Devillä todettiin sydänmato. Niinpä Devinalle vapautui kotihoitopaikka ja hän pääsi aloittamaan uuden elämän Suomessa.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.