DAKOTA

narttu | syntynyt noin 11/2020 | kotihoidossa Ylöjärvellä | 35 cm

6.7.2022
Dakota alkaa vihdoin pääsemään jyvälle suomalaisesta elämänmenosta. Kotihoitopaikan koirasta on tullut kaveri ja ensimmäinen koiraoppi, jolta kaverilta tuli, oli kerjäämisen jalo taito. Nyt Dakota kipittää hyvin suvereenisti keittiöön, kun käy ilmi, että siellä jääkaapin ovi narahtaa. Häntä löytyy nykyään ihan muualta, kuin jalkojen välistä ja se heiluukin, kun vastassa on hoitotäti ja koirakaveri. Ulkoilussa ollaan edetty niin paljon, että ulkoilu on kiva asia ja tarpeet tehdään nykyään kokonaan ulos. Kotihoitopaikan osoittama kärsivällisyys ja koiran ehdoilla eteneminen ovat tuottaneet tulosta ja Dakotasta on kuoriutumassa tasapainoinen ja elämäniloinen veijari, joka ei taakseen katsele ja joka alkaa nauttimaan ihmisten rapsutuksistakin. Vieraat ovat vielä kovin jänniä, mutta nyt tiedetään, että rauhallisella ja koiralähtöisellä kohtaamisella hän kyllä oivaltaa pian, että ihminen on kiva juttu. Hänestä saa varmasti lenkkikaverin ja aivan valtavan ihanan ystävän.

7.6.2022
Dakotan päivät ovat tähän asti menneet pitkälti omassa huoneessa touhutessa. Hän on saanut ruuan milloin mistäkin tarjottuna, kotihoitaja on tuonut oksia haisteltavaksi ja tarjonnut Dakotalle muutenkin paljon työkaluja muuttostressin laskemiseen. Kun alkoi näyttää siltä, että Dakota on rentoutunut omassa pienessä maailmassaan, aloitettiin treenaaminen pienin ja Dakotalle sopivin askelin. Treenin päämääränä on saada Dakota oppimaan muun muassa, että hän itse saa vaikuttaa itseään koskeviin tapahtumiin, että hän saa kertoa, koska hän haluaa ja jaksaa harjoitella ja koska taas ei. Tarhakoira on usein oppinut, että asiat tapahtuvat, teki hän mitä tahansa. Puhutaan opitusta avuttomuudesta, kun eläin lakkaa reagoimista mihinkään itseään koskevaan, oli se sitten hyvää tai pahaa. Nyt siitä on opeteltu pois ja Dakota onkin selvästi alkanut olemaan aktiivisempi.

Tämän kaiken seurauksena Dakota on alkanut myös ulkoilemaan ja erityisherkut silakka ja juusto maasta nuuskuteltuna ovat maistuneet. Sitten onkin hyvä mennä omaan turvapaikkaan ja taas tasata oloa. Ulkoilu tuntuukin olevan mieleen ja selvästi rohkaisevan Dakotaa entisestään. Kotihoitaja kertoo, että Dakota on tosi kiva koira, joka vielä vähän rohkaistuttuaan on varmasti oiva kumppani monenlaiseen menoon. Toistaiseksi ainakaan Dakota ei ole erityisesti turvautunut kotihoitopaikan toiseen koiraan, joten tietyin edellytyksin häntä voisi ajatella myös ainoana koirana.

13.5.2022
Dakota saapui Suomeen kotihoitoon puolisentoista viikkoa sitten ja on saanut nukkua jännitystään rauhassa pois. Luut ovat maistuneet, samoin pienet puuhat ja uuden maailman tarkastelu onnistuu oman pesän turvasta. Kyllä se siitä, pienoinen, nyt olet turvassa.

Tausta ja tarina
Cosoban alueella ei ennen Adinan tarhaa ollut juuri mitään apua kodittomille koirille. Niinpä tieto tarhasta on levinnyt nopeasti ja paikalliset tietävät hyvin, mihin apua tarvitsevia koiria voi viedä. Koirien kannalta pääsy tarhalle on lottovoitto, mutta jatkuvasti äärimmilleen venytetyillä resursseilla selviytyvälle Adinalle jatkuva tulva uusia koiria on vaikea paikka. Hyväsydämisenä ihmisenä hän ei kuitenkaan koskaan kieltäydy auttamasta ja niinpä koiria päätyy tarhalle jatkuvasti lisää. Korona näkyi selvästi myös kodittomien koirien tilanteessa ja vuosi 2020 olikin tarhoille hyvin raskas. Pentuja hylättiin tarhoille ennätysmäärät samalla, kun omistettuja koiria hylättiin yksityisille ja kunnallisille tarhoille. Pelkästään Cosoban tarhalle päätyi vuoden 2020 syksynä ja talvena yli sata uutta pentua ja lopulta Adinan oli pakko laajentaa tarhaansa, jotta nopeasti kasvaville pennuille löytyisi turvallinen paikka asua.

Koska tarhojen resurssit ovat olleet jatkuvasti äärimmilleen venytettyjä, ei tarhoilla juuri jää aikaa pentujen sosiaalistamiseen. Niinpä moni viime syksyn ja talven pennuista on nyt kasvanut ujoiksi, sillä heillä ei juuri ole kokemuksia vieraista ihmisistä tai asioista häkkinsä ulkopuolella. Nämä pennut ovat kuitenkin potentiaalisia reipastujia, kunhan he pääsevät mahdollisimman pian kotiympäristöön totuttelemaan rauhassa suureen maailmaan.

Dakota, Devi, Dexter ja Dobby ovat viime talvena Cosobaan päätyneitä pentuja. Tarhalla he näkevät lähinnä häkkirivistään huolehtivan työntekijän, joten uudet ihmiset ja asiat ovat ymmärrettävästi heille jännittäviä. Pennut ovat kaikki ujoja, mutta suhtautuvat käsittelyyn nätisti. Dakota on pennuista varovaisin. Dexter, Devi ja Dobby palautuvat jännittävistä asioista hieman nopeammin.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.