NUUTTI

uros | syntynyt noin 2018 | kotihoidossa Riihimäellä | noin 55 cm

6.2.2024
Nuutti on alkanut asettua kotihoidon arkeen hienosti. Hän ulkoilee nykyään useamman kerran päivässä omassa pihassa hihna perässään ja hädät tulevatkin aina pihalle. Ulkoilun alettua sisälle on sattunut enää pari pissavahinkoa. Hänen kanssaan harjotellaan myös pikkuhiljaa hihnakävelyä. Ulos meneminen edelleen jännittää, mutta ulkona Nuutti selvästi rentoutuu ja käy vapautuneemmin tutustumassa myös muihin hoitopaikan koiriin. Pihalla hän selvästi hakeutuu usein ihmisen vierelle, missä hän tykkää istuskella rapsuteltavana ja katsella pihan tapahtumia. Vaikka moni asia vielä ymmärrettävästi jännittääkin Nuuttia, hän vaikuttaa hyvin sympaattiselta ja tasapainoiselta persoonalta.

4.1.2023
Nuutin edistyminen kotihoidossa on ollut hidasta, sillä matkan jälkeinen stressi painoi vielä pitkään ja sen jälkeen Nuutti jännitti kotihoitajan lisäksi myös muita koiria. Siksi hän halusikin pysyä täysin piilossa muilta ja vietti lähes kaiken ajan lepäillen yksin omassa huoneessaan. Nuutin kanssa alettiin pikkuhiljaa harjoittelemaan kosketusta, sekä valjaiden pukemista ja vähitellen hän alkoi osoittaa varovaista kiinnostusta myös kotihoitopaikan muita koiria kohtaan. Vaikka kosketus edelleen jännittää, tuntuu Nuutti kuitenkin nauttivan rapsutuksista. Jännittävissä tilanteissa hän myös tuntuu tällä hetkellä hakevan turvaa enemmän kotihoitajasta kuin toisista koirista.

Pari päivää sitten kiinnostus ympäristöä kohtaan vihdoin voitti ja Nuutti lähti päivällä seuraamaan kotihoitajaa. Tähän saakka hän on liikkunut lähinnä yöaikaan kun muut ovat olleet nukkumassa. Nyt Nuutti tuli kuitenkin perässä olohuoneeseen, jossa hän haisteli varovaisesti muut koirat ja kävi sen jälkeen nukkumaan. Samalla jokin lukko selvästi aukesi, sillä heti seuraavana aamuna Nuutti hiippaili uudelleen muiden luokse olohuoneeseen lepäilemään.

22.11.2023
Matka kotihoitoon oli Nuutille stressaava ja hän onkin käyttänyt ensimmäisen viikon nukkumalla väsymystä pois. Nuutti on vielä hyvin jännittynyt ja pysyy täysin omissa oloissaan muiden ollessa hereillä. Viime yönä Nuutin petiin oli ilmestynyt kuitenkin kotihoitajan tohveli, joten yöaikaan hän on selvästi jo rohkaistunut tutkimaan paikkoja. Herkut vaikuttavat olevan myös Nuutin mieleen ja niitä hän on uskaltanut varovasti syödä jo kotihoitajan kädestä.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia koiria syntyy edelleen jatkuvasti. Varsinkin keväisin ja syksyisin eläinsuojelijat ovat kovilla, sillä pentuja olisi tarhoille jonossa enemmän kuin niihin mitenkään mahtuu. Cosoban tarha on jo useamman vuoden ollut tiukilla jatkuvasta pentutulvasta johtuen. Tarhaa on säännöllisesti laajennettu ja uusia häkkejä rakennettu, mutta pentuja tulee silti jatkuvasti enemmän, kuin resursseja on. Niinpä pennuille ei mitenkään riitä tarjottavaksi juuri muuta, kuin kaikkein akuutein huolenpito. Tästä johtuen iso osa pennuista jää ujoiksi ja useat heistä eivät ole niin onnekkaita, että tulisivat adoptoiduiksi ennen aikuisiksi kasvamista. Ujoille aikuisille koirille, varsinkin jos he ovat keskikokoisia tai sitä suurempia, ei juuri ole ottajia. Niinpä moni näistä pentuna tulleista koirista jämähtää tarhalle vuosiksi elämään virikkeetöntä ja stressaavaa elämää.

Nelson ja Nuutti ovat juuri tällaisia, tarhalla ujoiksi kasvaneita nuoria aikuisia. He eivät varsinaisesti ole arkoja, mutta kaikki uusi ja rutiinista poikkeava on ymmärrettävästi heille jännittävää. Niinpä veljekset suhtautuvat alkuun vieraisiin ihmisiin ujostellen. Tarhan työntekijät kertovat, että veljekset ovat todella lempeitä ja heitä on helppo käsitellä. Nuutti on veljeksistä touhukkaampi. Hän alkaa hyvin nopeasti rentoutua vieraidenkin seurassa eikä mene kauaa, kun hän uskaltaa jo hakea herkut vieraidenkin käsistä. Hän tuntuu innostuvan ihmisvieraista kovasti ja vaikuttaakin siltä, että Nuutti haluaisi olla enemmän ihmisten kanssa. Ihan vielä rohkeus ei vaan riitä. On kuitenkin todennäköistä, että kotioloissa Nuutti reipastuu suhteellisen nopeasti. Ujouden alla vaikuttaisi olevan iloinen ja leikkisä persoona.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.