NELSON

uros | syntynyt noin 2018 | Kotihoidossa Pieksämäellä | noin 50-55 cm

7.8.2023
Nelson on elellyt kotihoidossa viisi kuukautta. Hän on asettunut kotihoitopaikan arkeen hienosti ja saanut kuukausien myötä hurjasti lisää itseluottamusta. Hän käy reippaasti itse pyytämässä rapsutuksia ja on aina innoissaan lähdössä mukana pihalle puuhailemaan. Myös hihnalenkkeily on Nelsonista hauskaa ja hän tykkääkin kun pääsee tutkimaan uusia reittejä ja hajuja. Nelsonin kotihoitopaikka sijaitsee hyvin rauhallisella alueella ja niinpä hän ei ymmärrettävästi joudu kohtaamaan kovin usein uusia tilanteita. Niinpä uudet ihmiset ja asiat ovat Nelsonille alkuun jännittäviä ja hän mielellään tarkkailee niitä kauempaa. Hän on kuitenkin kovin utelias uusia asioita kohtaan ja esimerkiksi hoitopaikassa vieraillut pieni lapsi oli Nelsonin mielestä niin ihana, että lapsen korvia oli ihana käydä nuuhkuttelemassa aina kun lapsi meni kyykkyyn. Nelson on hoitopaikassa tullut hienosti toimeen kaikenlaisten koirien kanssa ja hiljattain hän on nähnyt myös sisätiloissa kissoja. Kissojen touhut kiinnostivat kovasti, mutta ainakaan portin läpi Nelson ei ole näyttänyt mielenkiintoa minkäänlaiseen jahtaamiseen.

Nelson olisi aivan valmis jatkamaan matkaansa omaan kotiin, jossa saisi yhdessä oman ihmisen kanssa jatkaa uusiin asioihin totuttelua.

23.4.2023
Nelson jatkaa kotihoidossa tutustumista kotikoiran arkeen. Kotihoidossa on viime aikoina käynyt poikkeuksellisen paljon vieraita ihmisiä ja tämä on selvästi jännittänyt Nelsonia, mutta tutussa arjessa hän on reipastunut tasaisesti. Hän on alkanut leikkiä pihalla kotihoitopaikan muiden koirien kanssa ja onkin edelleen tullut hienosti kaikkien kanssa toimeen. Myös tuttu ihminen on alkanut olla Nelsonista mukava ja hän käy yhä useammin pyytämässä rapsutuksia. Erityisesti ihminen herätessä Nelson haluaa aina käydä tökkimässä kotihoitajan kättä, jotta saisi aamurapsutuksia. Nelsonista onkin kotihoidossa kuoriutunut herkkä ja herttainen poika.

22.3.2023
Nelson on nyt ehtinyt asettua kotihoitoon kolmen viikon ajan. Vielä kotihoidossa kaikki on hyvin jännittävää ja uutta, ja suurin tavoite tällä hetkellä onkin tehdä arjesta mahdollisimman tasaista ja ennakoitavaa. Ihmiset ovat Nelsonista vielä melko jännittäviä, mutta hän on alkanut varovasti hakeutua lähemmäs kotihoitajaa yhä useammissa tilanteissa. Nelsonin kulku ulkona hihnassa on rauhoittunut reippaaksi kävelyksi ja haisteluksi. Tarpeet ovat tulleet suhteellisen varmasti pihalle, vaikka välillä jännittävissä tilanteissa saattaakin vielä tulla jännityspissa alle. Sisätiloissa Nelson haluaa olla samassa tilassa kuin muut koirat eli tuvassa missä kotihoitajakin viettää aikaa. Ruokailutilanteissa hän on vielä ollut omassa rauhassaan, jotta saisi syödä muilta rauhassa.

Nelson on suhtautunut hoitopaikan lukuisiin muihin koiriin varovaisen iloisesti ja alkanut jo leikkiä osan kanssa pihalla. Hän on kotihoidossa ollut vielä täysin hiljainen ja yksinolot ovat sujuneet rauhallisesti.

5.3.2023
Nelsonin ensimmäiset päivät kotihoidossa ovat sujuneet hyvin. Hän on ymmärrettävästi ollut alkuun stressaantunut oudosta paikasta, mikä näkyi levottomuutena. Nyt yöt ovat kuitenkin alkaneet sujua jo hyvin ja päivisinkin Nelson malttaa lepäillä matkaväsymystä pois. Hän on alusta asti osannut hädän iskiessä pyytää ulos ja nyt kaikki tarpeet tulevatkin jo nätisti pihalle, missä ulkoillaan valjaissa.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia koiria syntyy edelleen jatkuvasti. Varsinkin keväisin ja syksyisin eläinsuojelijat ovat kovilla, sillä pentuja olisi tarhoille jonossa enemmän kuin niihin mitenkään mahtuu. Cosoban tarha on jo useamman vuoden ollut tiukilla jatkuvasta pentutulvasta johtuen. Tarhaa on säännöllisesti laajennettu ja uusia häkkejä rakennettu, mutta pentuja tulee silti jatkuvasti enemmän, kuin resursseja on. Niinpä pennuille ei mitenkään riitä tarjottavaksi juuri muuta, kuin kaikkein akuutein huolenpito. Tästä johtuen iso osa pennuista jää ujoiksi ja useat heistä eivät ole niin onnekkaita, että tulisivat adoptoiduiksi ennen aikuisiksi kasvamista. Ujoille aikuisille koirille, varsinkin jos he ovat keskikokoisia tai sitä suurempia, ei juuri ole ottajia. Niinpä moni näistä pentuna tulleista koirista jämähtää tarhalle vuosiksi elämään virikkeetöntä ja stressaavaa elämää.

Nelson ja Nuutti ovat juuri tällaisia, tarhalla ujoiksi kasvaneita nuoria aikuisia. He eivät varsinaisesti ole arkoja, mutta kaikki uusi ja rutiinista poikkeava on ymmärrettävästi heille jännittävää. Niinpä veljekset suhtautuvat alkuun vieraisiin ihmisiin ujostellen. Tarhan työntekijät kertovat, että veljekset ovat todella lempeitä ja heitä on helppo käsitellä. Nelson on kaksikosta selvästi rauhallisempi. Hän jää hieman kauemmas vieraista ja selvästi tarkkailee ja pohtii tilannetta kaikessa rauhassa. Hetken ihmeteltyään hän uskaltautuu kuitenkin nuuhkimaan vieraidenkin sormia ja syömään tarjottuja herkkuja kädestä. Nelson on tarhalla ujoudestaan huolimatta hyvin tasapainoisen oloinen. Vaikka vieraiden lähestyminen vielä jännittääkin, heiluttelee Nelson ujosti häntää vieraiden jutellessa hänelle. Nelson on tarhalla melko hiljainen eikä juuri tee itsestään numeroa.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.