DILLY

narttu | syntynyt noin 2018 | kotihoidossa Pöytyällä | noin 40-45 cm

23.5.2023
Erityisen vaikeaa kotihoitajalle on, kun koiran edistyminen ei oikein tunnu edistyvän. Eläinlääkärikäyntien jälkeen Dilly meni lukkoon, niin jännittäviä käynnit hänelle olivat ja nyt hänen kanssaan harjoitellaan uusiksi asioita. Pääasia on kuitenkin, että edistystä tapahtuu ja pikkuhiljaa varmasti myös Dilly uskaltaa luottaa ihmiseen. Arjessa hän on kuitenkin iloinen, touhukas ja hyväntuulinen tyttö, joka rakastaa maata ulkona auringonpaisteessa ja jonka häntä heiluu miltei aina.

9.3.2023
Voi kunpa Dillyssä asuva hassutteleva koira uskaltaisi tulla kunnolla esiin. Dilly kävi eläinlääkärillä, jossa hampaat kuvattiin ja putsattiin ja hänestä otettiin verikokeita. Hampaissa todettiin lievää, iänmukaista kulumaa ja uusintatestit leishmania ja sydänmato olivat negatiivisia. Dilly on hurjan huumorintajuinen koira, joka rakastaa roikkua tiskipöydän reunalla tassuineen apurina ruokaa laitettaessa. Nyt, kevätauringon osuessa sisälle, löytää hänet todennäköisimmin siitä, mihin säteet osuvat. Treenejä on jatkettu ja nyt, kun niiden määrää on tarkistettu, on Dilly taas alkanut suvantovaiheen jälkeen edistymään. Tie on pitkä ja kivinen, mutta koska Dilly on niin ihana koira, se ei haittaa.

10.1.2023
Dillyn öinen unipaikka on vaihtunut omasta turvapedistä kotihoitajan kylkeen nyt ihan pysyvästi ja tiettyä rauhaa ja rentoutta on tullut hänen olemukseensa. Suurin haaste Dillyn kanssa on edelleen koskettaminen ja siten myös käsittely, mutta edistystä tapahtuu koko ajan erityisesti siten, että Dilly itse hakeutuu lähemmäs. Hänen kanssaan jatketaan omaehtoisuuden harjoittelua ja se tuntuu tuottavan hidasta, mutta selvää tulosta. Arjessa Dilly on hyvin helppo ja nopea oppimaan. Hän on kerrassaan sydämellinen, kultainen ja rakastava koira, jonka mielestä haukkuminen on yhä hyvin tärkeä koirana olemisen osa ja hän käyttää ääntään säästelemättä.

6.11.2022
Dilly jatkaa avautumistaan. Koskeminen on jännää edelleen, mutta Dilly selvästi kaipaa ja haluaa koskettaa. Kauaa siihen ei enää mene, niin kovasti Dilly sitä haluaa ja niin paljon on hänen luottamuksensa ihmistä kohtaan kohentunut. Hän jaksaa harjoitella kauan ja tarjoaa paljon vaihtoehtoja namin saadakseen. Dilly tarjosi heti alussa istumista ja maahanmenoa niin selvästi, että heräsi ajatus, voisiko olla, että Dillyllä on joskus ollut koti. Jos onkin, niin mikään unelmakoti se ei joka tapauksessa ole ollut, sen verran jännä on käsi ja erityisesti oikea puoli on Dillyllä herkkä. Sitä harjoitellaan nyt aktiivisesti pois. Aivan kuten kynsien leikkuuta ja valjaidenkin laittoa. Kaikki tuo kasvattaa myös Dillyn itsetuntoa ja se puolestaan rohkaisee avoimemmaksi. Hyvällä tiellä siis.

Dilly on erittäin fiksu koirien kanssa ja laumassa hän toimii fiksusti, vaikka joskus innostuukin. Koirakaveri tai -kavereita olisikin siis kiva olla odottamassa uudessa kodissa. Dilly myös innostuu leikkimään melko helposti ja innostuessaan hänen häntänsä viuhuu niin, että koko koira on mutkalla. Ja sitä tapahtuu usein. Ihana koira.

29.9.2022
Viimeisen kuukauden ja ehkäpä erityisesti viimeisen viikona aikana Dilly on ottanut aimo harppauksia. Erityisesti se on huomattavissa siinä, että Dillystä on kuoriutunut äärimmäisen utelias koira. Tämän lisäksi on käynyt selväksi, että hänestä ei saa pelkästään sohvalla viihtyvää koiraa, sillä Dilly kaipaa paljon tekemistä. Kun päivässä on riittävästi aivojumppaa, jää haukkuminen paljon vähemmälle. Kotihoitopaikassa on turvallinen aitaus ja Dillyn kanssa kokeilitiinkin ulkoilua. Se meni mainiosti, hän oli kovin onnellinen saadessaan tutkia heinikkoa ja uusia hajuja. Ja nyt, kun hänen olonsa alkaa olemaan turvallinen, pihalla saadaan myös todella riehakkaita hepuleita. Silloin voin juostaan, juostaan ja juostaan. Sitä riemua on vaikea liikuttumatta katsoa.

Kyllähän Dilly varovainen ja herkästi säikkyvä vielä on, mutta nykyään hän jo itse hakeutuu rapsuttavalle kädelle, kun harjoitellaan ja hiukan muulloinkin, kun herkkuja on tarjolla. Unipaikka on vaihtunut usein sinne, missä on ihmisiä ja kun hän ennen lähti pois, jos ihmisellä ojensi kättä kohti niin, että tällä oli kädessään jotain, hän nyt tulee nuuskimaan ja tutustumaan. Dilly on tomera, hyväntuulinen ja erittäin älykäs koira. Saa nähdä, mitä kaikkea hänestä vielä kuoriutuu.

23.8.2022
Jos ajatus oli, että Dilly joskus vielä voisi olla iloinen, niin se saattaa toteutua hyvinkin nopeasti. Suurimman osan hereilläoloajastaan Dilly heiluttaa niin paljon häntäänsä, että koko takapuoli vaappuu ja saa jännittää, meneekö hän nurin. Yksinoloa Dillyn kanssa on harjoiteltu ihan ensimmäisestä päivästä lähtien ja kun koko muu konkkaronkka lähtee, Dilly rauhoittuu sängylle. On selvää, että jossain tilanteessa joskus Dillyn omia rajoja ei ole kunnioitettu, sillä kun häntä lähestyy ja hän kokee tilanteen vaaralliseksi, hän alkaa näykkimään. Dilly ei missään tapauksessa koeta purra, vaan hän näykkii ilmaa ja kohti saadakseeen vaarallisen asian kauemmaksi. Siksi hänen kanssaan onkin harjoiteltu omaehtoista lähestymistä ja myös poistumista. Dilly saa tulla ottamaan kädessä olevan märkäruuan ja samalla opetella pientä koskemista ja hän saa lähteä pois heti, kun siltä tuntuu. Se on toiminut ja näinkin lyhyessä ajassa Dillyä saa herkkutuokion yhteydessä rapsutella kuonosta.

Dilly on iloinen, innostuva ja hyvin positiivinen koira. Tarhalla ja Suomeen tulon ensimmäisinä päivinä Dilly kiiihtyi ruuasta ja oli viedä sen muiden koirien suusta. Nyt, kun hän saa nukkua hyvin ja hänellä on tekemistä, tuo kaikki on jäänyt kokonaan pois ja Dilly on äärimmäisen koiraosaava ja kohtelias ja kotihoitopaikan muut koirat, jotka ovat jo iäkkäämpiä, ovat saaneet ihan uutta virtaa Dillyn iloisesta olemuksesta. Kerrostaloon eikä kotiin, missä on herkkäkorvaisia naapureita, Dillyä ei luovuteta, sillä hän on erityisesti aamuisin ja innostuessaan ihastunut ääneensä. Muut eivät kuitenkaan ole. Se on jonkin verran jo vähentynyt ja saattaa vähentyä edelleen, mutta tällä hetkellä hän on melkoinen kultakurkku.

Dilly ei siis vielä ulkoile, mutta tekee tarpeensa aina samaan paikkaan alustalle. Hän on tavannut jonkin verran vieraita, mutta katsellut heitä matkan päästä. Lapsia Dilly ei ole tavannut, mutta hänen perusluonteessaan on jotain niin avointa ja sopeutuvaa, että häntä voisi koirakokeneeseen lapsiperheeseenkin harkita. Tällä hetkellä Dilly turvaa vielä paljon hoitopaikan koiriin, mutta jo nyt on selvää, että Dillylle, jahka jännitys hellittää, ihminen ja ihmiskontakti ovat hänelle hyvin tärkeitä.

7.8.2022
Dillyn tarhaelämäjakso tuli päätökseensä, kun hän eilen 6.8.2022 saapui Suomeen kotihoitoon. Ensimmäiset ajat Suomessa rauhoitetaan levolle ja unelle, mutta jo nyt on selvää, että hänessä asuu pirskahteleva tyttö, joka on ehtinyt kotihoitajalle heilauttaa häntäänsäkin. Pääasiassa Dilly vielä kuitenkin nukkuu, se onkin parrasta, mitä koira voi isojen muutosten aikaansaamaa stressiä laskeakseen tehdä. Lisää kuulumisia siis tulossa.

Tausta ja tarina
Ympäri Romaniaa on kunnallisia tarhoja, joihin rankkurit keräävät kodittomia koiria. Näillä kunnallisilla tarhoilla olot ovat karut. Erityisen huonosti asiat ovat pienemmissä kaupungeissa ja alueilla, joissa eläinsuojelijoita on vähän. Kun koirille ei juuri ole tarjolla apua, täyttyvät kunnalliset tarhat nopeasti. Niinpä tarhat tyhjennetään säännöllisesti lopettamalla kaikki tarhalla olevat koirat pennuista vanhuksiin. Brasovissa sijaitseva kunnallinen tarha on yksi näistä surullisista tapauksista, jotka tyhjennetään kahden viikon välein. Niinpä Care for Dogsin tarhaa pyörittävä Delia käy tiimeineen aina mahdollisuuksien mukaan pelastamassa kunnalliselta tarhalta mahdollisimman monta koiraa, jotta edes osa koirista saisi mahdollisuuden parempaan elämään. Yksi näistä onnekkaista on helmikuussa 2019 kunnalliselta pelastunut Dilly.

Dilly on elämäniloinen ja hassu persoona. Hän innostuu herkästi ja alkaa iloisesti loikkia pitkin häkkiä haastaen muita leikkiin. Hän pitää kovasti ihmisistä ja erityisesti tuttujen ihmisten tullessa häkkiin hän tuntuu pursuavan iloa. Niin paljon, ettei aina tiedä miten päin olla. Hän jännittää kuitenkin kosketusta, eikä uskalla tulla aivan lähelle. Niinpä hänet on muiden toimesta todettu liian araksi, eikä Dilly ole koskaan aiemmin saanut mahdollisuutta etsiä omaa kotiaan. Koska Dilly on niin ihmisrakas, on todennäköistä että hän pääsee oikeanlaisella tuella nopeasti eroon kosketuspelostaan. Tarhalla Dilly tulee hienosti muiden koirien kanssa toimeen, vaikka ruoka-aikaan onkin toisinaan hieman topakka. Koska Dillylle on tästä syystä kertynyt melkoinen määrä ylimääräisiä kiloja, syö hän tarhalla muista erikseen dieetin ylläpitämiseksi.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.