AXEL


uros | syntynyt noin 2018 | Kotihoidossa Pöytyällä | noin 55 cm

16.2.2024
Suloisen Axelin vuosien matka omaan kotiin on vihdoin tulossa päätökseen. Hänen ikioma perheensä on löytynyt ja pian hänellä on joka päivä monta rapsuttelijaa ja paljon uutta ihmeteltävää.

4.1.2024
Axel kävi lääkärissä, lonkat kuvattiin ja ortopedi kertoi, että Axelilla on spondyloosia eli luupiikkejä sekä lonkan dysplasia eli kehityshäiriö, joka aiheuttaa nivelrikkoa. Sitä hoidetaan nyt Librela- pistoksin, jotka eläinlääkäri antaa neljän viikon välein. Niiden vaikutusta odotetaan, mutta Axel on koko ajan ollut erittäin hyväntuulinen ja lempeä, joten ihan hirveän kipeä hän ei ole. Ajatus lonkkien tutkimisesta lähti, kun Axelin takajalat ovat ulkorotaatiossa ja eläinlääkäri totesi aikaisemmalla käynnillä lonkissa olevan hiukan krepitaatiota eli rahinaa. Axel on alkanut vetää hihnassa aika kovastikin ja siitä lähti ajatus, että kivut olisi hyvä poissulkea.

Edelleen hänelle toivoisi niin kovasti kotia, jossa olisi lenkkipolkuja, joiden varrella olisi herkullisia hajuja ja vastaan tulisi ihmisiä ja koiria, joita ihmetellä ja haistella ja joihin jopa tutustua.

7.12.2023
Axel kävi kaupungissa. Maaseudulla hoidossa oleva Axel on toki kulkenut autoteitä ja pärjää hyvin, muttei ole ihan kaupunkiolosuhteissa. Vaikka kaupungissa ympärillä oli autoja ja iso tietyökin, Axel nuuski innoissaan uusia tuoksuja ja täysin rennosti kulki autojen keskellä. Hänen kotinsa voisikin siis hyvin sijaita myös vilkkaalla alueella. Innostuneena Axel haukkuu ja hänellä on melko vaikuttava ääni, joten vaikka hän muutoin menee varmasti kerrostalossa, olisi hyvä varmistaa, ettei naapurilla ole kovin herkät korvat. Haukkuminen saattaa hyvinkin toki vähentyä, kun Axel pääsee kotiin, jossa tapahtuu enemmän kuin kotihoidon tylsässä arjessa. Autoon meneminen on hänelle vaikeaa, mutta autossa ollessaan hän katselee kiinnostuneena maisemia ja ottaa torkkuja. Kotihoidon resurssit ovat rajalliset ja Axel onkin saanut kotihoidosta nyt kaiken sen, mitä sillä on tarjota. Edelleen Axel on äärimmäisen lempeä ja kultainen koira, joka rakastaa aivan kaikkia ja kaikkea.

25.10.2023
Miten voi olla, että niin lempeä ja hyväluonteinen koira kuin Axel on viiden kuukauden kotihoitojakson jälkeen edelleen vaille kotia? Mustan ulkomuodon ei kannata antaa hämätä, sillä hän on herkkä kukkaispoika, joka, vaikka rakastaa nuuskutella päivänkakkaroita, iloissaan päätyy ne tallaamaan. Kuten niin monet tarhalla kasvaneet koirat, Axelkin alkaa pikkuhiljaa luottamaan ihmiseen enemmän ja enemmän, eihän hänellä edeltävästi ole ihmistä elämässään oikein ollutkaan. Axel on aina pitänyt ihmisistä ja ajatellut heistä hyvää, mutta alkanut nyt enenevästi myös viihtymään lähellä, jopa puoliksi sylissä. Jos siis haussa on ihmis- ja eläinrakas koira, jonka kanssa arki on helppoa ja mutkatonta, niin Axelista sellaisen saa.

25.8.2023
Ottaen huomioon Axelin ensimmäiset vuodet, jolloin hän kykeni kartuttamaan kokemuksiaan maailmasta erittäin vähän, on Axelista kasvanut tasapainoinen koira. Haukkuminenkin on vähentynyt, joskin hihnalenkkeilyyn on tullut intoa ja siis vauhtiakin lisää. Harjaaminen on kivaa, kynsienleikkuuta harjoitellaan kovasti. Axel on nyt kotihoidossa maaseudulla ja on selvää, että hänen ympärillään tapahtuu liian vähän ja hänelle toivoisikin kotia, jonka ympäristössä olisi enemmän seurattavaa ja lenkilläkin näkisi ihmisiä ja koiria. Axel ottaa edelleen kaikki portista tulevat ihmiset lämmöllä vastaan ja pussaa huolellisesti kaikki naamat, joihin vain suinkin ylettää. Hän on vähän kuin iloinen hirvenvasa, joka kolistelee mennessään, muttei osaa ikinä ajatella pahaa kenestäkään. Lempeämpää koiraa saa kyllä etsiä.

8.7.2023
Hyvänen aika, miten Axel on ihana. Hänestä ei löydy mitään vikaa. Axelilla on tulostaan asti ollut kutinaa, joka lisääntyi ja siten lisäsi stressiä, joka puolestaan kutinaa. Hän kävi eläinlääkärissä hakemassa pistoksen, jolla kutina lakkasi. Samaan syssyyn luonnollisesti stressitaso laski ja Axelin riehakaskin puoli on päässyt esiin. Automatka, joka oli ensimmäinen laatuaan Axelille, oli vähän jännä, mutta loppumatkasta hän kuikuili ikkunasta kiinnostuneena, joten muutamalla toistolla hänestä tulee varmasti myös taitava autoilija. Axelista tuntuu tulevan ihan mitä vaan, kunhan hän saa rauhassa itse asian pureskella. Hoputtamalla tai painostamalla Axel menee jumiin ja häkeltyy. Eläinlääkärissä hän sai kehuja ja epikriisikin alkoi sanalla kiltti. Axelin molemmat jalat ovat ulkorotaatiossa ja lonkat tutkittiin päällisin puolin. Kummastakin lonkasta kuultiin lievää krepitaatiota, eli rahinaa, mikä tarkoittaa, että lonkissa on nivelrikkoa. Nyt, kun hän on saanut kunnon ravintoa sekä tarvittavia lisäravinteita sekä liikuntaa, lihasmassa on kasvanut oleellisesti ja siten myös lonkkien tilanne kohentunut. Nivelrikko ei vaivaa Axelia, eikä sitä ole tarvetta lääkitä, mutta luonnollisesti fyysisestä kunnosta tulee pitää huoli.

Axel kävelee hienosti hihnassa, vaikkakin saattaa haukkua toisen koiran kohdatessaan. Jos hän pääsee haistelemaan, hän rauhoittuu ja kovin mielellään lähtisi kaikkien mahdollisten koirien kanssa leikkimään. Axel vaikuttaa varsin aktiiviselta koiralta, joka nauttii tekemisestä ja mukana olemisesta. Hän rakastaa aivan kaikkia ihmisiä, joten hän saattaisi soveltua lapsikotiinkin. Ääntä hänestä lähtee, hän kertoo ulkona omalla pihalla ollessaan mielellään naapureille olemassaolostaan, mutta sisällä hän on hiljainen. Axel on poikkeukselllisen täydellinen koira.

16.6.2023
Axel on huikea. Hän käy päivittäin hihnalenkeillä ja vaikka hän kohtaa koko ajan uusia asioita, hän suhtautuu niihin uteliaasti ja rauhallisesti ja jatkaa sitten matkaansa. Hän on alusta asti ollut sisäsiisti ja tullut toimeen kaikkien taloudessa asuvien ihmisten ja koirien kanssa. Vieraat otetaan vastaan uteliaasti ja rauhallisesti rapsutusten toivossa. Axelin pussailun kohteeksi kelpaavat kaikki ihmiset. Yöt hän nukkuu hyvin, joskin hän saattaisi sopia paremmin kotiin, jossa aamut alkavat aikaisin. Toki taustalla on vielä stressiä, Axel nukkuu varmasti jatkossa pidempään. Axelilla on mahdollisuus olla vapaana aidatulla pihalla ja hän on nyt alkanut reagoimaan ohiajaviin autoihin. Tämä on varmasti koulutettavissa pois. Myös kynsienleikkuu onnistuu. Eipä sitä koiralta oikein muuta voi enää toivoa.

29.5.2023
Jo nyt voidaan sanoa, että Axel on mieletön. Hän kulkee hihnassa, on utelias, rakastaa rapsutuksia, ei reagoi ohiajaviin autoihin omalla pihalla, nukkuu yöt, tulee toimeen muiden koirien kanssa ja jää rauhassa yksin. Toki ajan saatossa varmasti tulee lisää persoonallisuuden piirteitä, mutta ottaen huomioon, että hän on koko ikänsä ollut tarhalla, hän on mykistävä. Axel on jo nyt täysin valmis lähtemään omaan kotiin.

27.5.2023
Axel matkusti tänään kotihoitoon Suomeen. Hän suukotteli heti luovutuspaikalla kaikki tervehtimässä käyneet ihmiset ja onkin heti selvää, että hän on kovin ihmisrakas ja odotettua reippaampi. Kunhan matkaväsymys on nukuttu pois pääsemme näkemään, minkälainen persoona Axelista vielä kuoriutuukaan.

Tausta ja tarina
Romaniassa koiria löytyy joka puolelta. Sen lisäksi että kodittomat koirat lisääntyvät tehokkaasti, myös omistettuja koiria hylätään jatkuvasti. Erityisen usein tämän kohtalon kokevat omistetuille koirille syntyneet pennut, joita ei haluta tai voida pitää. Kun pennuista halutaan eroon, tyypillisimmin ne kuljetetaan tarpeeksi kauas kotoa ja hylätään sitten pellolle tai pysähdyspaikalle kenenkään huomaamatta. Tällaiset hylätyt pennut harvoin selviävät, sillä heillä ei ole minkäänlaista kokemusta tai mallia siitä, kuinka katujen armoilla selviydytään. Kun Care for Dogsin tarhaa ylläpitävä Delia kuuli pellolle hylätystä pentueesta, hän ei epäröinyt hetkeäkään. Niinpä pellolle hylätyt yhdeksän pentua pääsivät Care for Dogsin tarhalle turvaan. Pennuista kuusi löysi kodit, mutta veljekset Harry, Flocke ja Axel ovat jääneet tarhalle odottamaan ihmistä, jolle he kelpaisivat.

Axel on ujoudestaan huolimatta mitä suloisin persoona. Hän ei varsinaisesti ole arka, mutta koska hän on elänyt koko elämänsä tarhalla, hän ei ole nähnyt tai kokenut juuri mitään. Niinpä ymmärrettävästi uudet ihmiset ja tilanteet alkuun hieman ihmetyttävät häntä. Axel on luonteeltaan hyvin iloinen ja touhukas persoona. Hän tulee rohkeasti tutustumaan myös vieraisiin ihmisiin ja käy syömässä herkut myös tuntemattomien kädestä. Tuttujen ihmisten kanssa hän on vieläkin rennompi ja tutut ihmiset saavat hieman rapsutella häntä. Käsittely on Axelille vielä jännittävää, mutta hän antaa nätisti tehdä tarvittavat hoitotoimenpiteet. Axelilla on todella suloinen tapa käydä suukottelemassa ihmisiä ja hän myös tykkää kiehnätä itseään ihmistä vasten aivan kuin kissa.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.