AUNI

narttu | syntynyt noin 06/2020 | Kotihoidossa Vihdissä | noin 45-50 cm

2.2.2023
Herttainen Auni on tänään saanut ilouutisia, sillä ikioma perhe ja koti on löytynyt.

7.1.2023
Aunin elo kotihoidossa jatkuu tuttuun tapaan. Hän reipastuu ja oppii uutta jatkuvasti ja tuntuu olevan päivä päivältä enemmän tavallinen iloinen ja huoleton nuori koira. Stressitasojen laskun myötä Auni on rauhoittunut paljon, mutta edelleen hän on aina valmis leikkimään tai lähtemään ulos. Rentoutumisen myötä Aunista on tullut koko ajan huomionkipeämpi ja nykyään hän pyytää ahkerasti rapsutuksia myös hoitopaikan lapselta. Aunista ja lapsesta onkin harjoittelun myötä tullut läheinen kaksikko ja usein he villitsevät toisiaan leikkimään.

Auni on äärettömän herttainen persoona. Hän on ihmisiä kohtaan hyvin hellä ja antaa tuttujen ihmisten nätisti esimerkiksi leikata kynnet tai irrotella lumipaakut jaloista. Hän on perusluonteeltaan iloinen ja herkästi innostuva ja naurattaakin touhuillaan kotihoitajia päivittäin.

Auni toipuu jännittävistä tilanteista yleensä nopeasti ja tutustuu uusiin asioihin uteliaasti. Suurin jännityksen aiheuttaja ovat ehdottomasti ihmiset ja erityisesti miehet ja Auni vaatiikin aikaa tutustuakseen uusiin ihmisiin. Hän on kuitenkin utelias myös ihmisiä kohtaan ja käy hyvin lyhyen ajan jälkeen jo nuuhkimassa rauhallisia vieraita. Vieraiden lähestymistä hän jännittää ja pyrkii silloin pakoon tilanteesta.

Hihnalenkkeilyä on harjoiteltu ahkerasti ja Auni onkin kehittynyt paljon. Nykyään hän lähtee jo iloisesti lenkille, eivätkä kiristyvät hihnat haittaa häntä. Vielä lenkkeily on hyvin vauhdikasta ja Auni ryhtyy herkästi vetämään, mutta yhä enemmän hän on oppinut rauhoittumaan ja alkanut myös nuuskutella hajuja. Ohi ajavat autot, mönkijät ja muut laitteet eivät Aunia juurikaan hetkauta, mutta ihmisiä ja muita koiria hän väistää. Kovin vilkkaalle alueelle Auni ei siis todennäköisesti sovi.

22.11.2022
Auni on kehittynyt kotihoidossa huimaa vauhtia. Koska Aunilla on niin vähän kokemuksia elämässään, hänelle lähes kaikki on uutta ja outoa. Niinpä Aunin kanssa on nyt erityisesti panostettu luomaan hyviä kokemuksia ja kasvattamaan itsevarmuutta. Tästä on ollut iso hyöty ja Aunin ravailu ja säntäily ovat suurimmaksi osaksi loppuneet. Uudet tilanteet ja ihmiset tietysti vielä jännittävät Aunia ja silloin hän alkaa herkästi säntäillä pakoon.

Auni on oppinut kotihoitopaikan rytmin hienosti. Hän nukkuu yöt rauhallisesti sohvalla ja tulee iloisesti pomppimaan sängylle heti, kun kuulee että ihmiset heräilevät. Auni rakastaa pihalla juoksentelua ja jokainen ulkoiluhetki on hänelle mahdollisuus leikkiä. Muiden koirien kanssa riehuminen on hänestä parasta, mutta myös esimerkiksi keppien jahtaaminen on Aunista hauskaa. Uusin leikki on juosta pihalla mäkeä laskevien pulkkien perässä. Kotona Auni tykkää kovasti puuhastella esimerkiksi luiden tai muiden aktivointilelujen parissa, mutta yhä useammin hän myös valitsee ottaa tyytyväiset päiväunet sohvalla. Auni on hyvin huomionkipeä kotihoitajaa kohtaan ja hakeutuu itsekin pyytämään rapsutuksia. Hoitopaikan pieni lapsi oli Aunista alkuun jännittävä, mutta nykyään harjoittelun tuloksena Auni uskaltaa jo makoilla lapsen vierellä ja syödä herkkuja hänen kädestään.

Auni on lähes sisäsiisti, mutta toisinaan jos ulkoiluväli venyy pitkäksi, hän saattaa vielä tehdä tarpeet alustalle. Hän on pariin kertaan yksin jäädessään askarrellut lattialle unohtuneiden luvattomien aarteiden parissa. Saadessaan tarpeeksi aktivointia ja luvallista puuhasteltavaa Auni pärjää kuitenkin hienosti työpäivän ajan kotona. Yleensä hän puuhastelee hetken luun tai muun parissa ja käy sitten nukkumaan. Auni saattaa innostuessaan haukkua, mutta muuten hän on sisätiloissa hiljainen. Valjaiden ja muiden varusteiden pukeminen sujuu jo melko hienosti, mutta varsinainen hihnassa kulkeminen jännittää Aunia vielä kovasti. Niinpä toistaiseksi on rauhassa totuteltu hihnaulkoiluun tutulla pihalla ja kadunpätkällä. Hihnaulkoilua täytyykin harjoitella myös tulevassa kodissa alkuun hyvin pienin askelin.

Auni on loputtoman iloinen ja touhukas persoona, jonka olemus ja luonne saavat varmasti nauramaan. Vielä toistaiseksi hän tarvitsee rinnalleen ihmisen, joka osaa lukea koiraa ja auttaa herkkää koiraa kehittymään. Kun itsevarmuutta saadaan tarpeeksi kasvatettua, kuoriutuu Aunista varmasti mitä tasapainoisin perheenjäsen.

28.10.2022
Aunista on viikossa kuoriutunut varsinainen pentu. Hän on luonteeltaan loputtoman iloinen ja aina valmis puuhastelemaan jotakin. Vaikka Auni on vielä kovin varovainen uusien asioiden kanssa, hän oppii todella nopeasti uutta. Auni käy uteliaasti ja yllättävänkin rohkeasti tutkimassa uusia paikkoja ja asioita. Hän viettää nykyään paljon aikaa muun porukan mukana, mutta koska Aunin stressi purkautuu vielä levottomana ravailuna, käy hän aina välillä ihmisen ohjeistamana lepäilemässä omalla pedillään. Hän on alkanut ulkoilla aidatulla pihalla ja selvästi rakastaa vapaana juoksentelua ja leikkimistä. Myös valjaita on alettu harjoitella ja koska Auni on niin innokas oppimaan, päästään varmasti jo pian lenkkeilemään myös pihan ulkopuolelle.
Auni jännittää uusia ihmisiä, mutta kun hänen kanssaan on kerran tehnyt tuttavuutta herkkujen avulla, palaa Auni hyvin pian pyytämään rapsutuksia. Hänellä on suloinen tapa kättä nuolemalla pyytää lisää rapsutuksia. Auni vaikuttaakin hyvin ihanalta persoonalta, josta saisi varmasti ajan ja itsevarmuuden karttuessa esimerkiksi harrastuskaverin. Nuoren iänsä vuoksi hän kaipaa liikuntaa ja tekemistä. Muista koirista Auni hakee vielä kovasti turvaa.

21.10.2022
Auni on siirtynyt uuteen kotihoitopaikkaan. Ensimmäiset päivät ovat sujuneet ihmetellessä uutta ympäristöä turvallisesti omasta tilasta käsin. Ihmiset jännittävät Aunia kovasti, mutta hoitopaikan rauhalliset koirat kiinnostavat häntä. Auni on toistaiseksi ollut täysin hiljainen ja tehnyt tarpeensa nätisti alustalle.

6.10.2022
Auni on kotihoidossa osoittautunut melko ujoksi. Pian hän siirtyy rauhallisempaan ympäristöön, mistä toivottavasti on apua Aunille.

10.8.2022
Auni on nyt ehtinyt viettää kotihoidossa kolme päivää. Kaikki on tarhalla kasvaneelle Aunille ymmärrettävästi vielä kovin hämmentävää ja suurimmaksi osaksi hän vielä pysytteleekin turvapaikassaan. Öisin, kun asunnossa on hiljaista, Auni on alkanut käydä tutkimassa ympäristöään ja kerran on jo nähty yön hämärissä leikki kotihoitopaikan oman koiran kanssa. Herkut kelpaavat kuitenkin jo kädestä, joten kunhan univelat ja matkaväsymys on kuitattu alkaa Aunikin varmasti avautua kotihoidossa.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia pentuja syntyy jatkuvasti. Kaduilla elävät koirat lisääntyvät hallitsemattomasti ja lisänsä ongelmaan tuovat omistetut koirat, joita ei ole steriloitu. Romaniassa erityisesti maaseudulla moni omistettu koira kulkee vapaasti ulkona. Ja kun vääjäämätön sattuu ja koira saa pentuja, on pentujen kohtalo usein karu. Ihmisillä ei ole varaa huolehtia ylimääräisistä koirista ja niinpä pennut tyypillisimmin hylätään tarpeeksi kauas kotoa. Toisinaan myös emo hylätään pentujen kanssa. Näin oli käynyt kesällä 2020, kun Carmen löysi emon ja viisi pentua. Emo pentuineen asui Carpelle johtavat ison tien varrella olevan juhlapaikan pihalla. Koska koronan vuoksi tapahtumat olivat olleet pitkään tauolla, paikka oli ollut jo hetken tyhjillään ja koirat täysin omillaan. Carmenin mennessä hakemaan emoa ja pentua turvaan hän huomasi, että emo oli äärimmäisen ihmisrakas ja lempeä. Niinpä oli hyvin todennäköistä, että hänellä oli aiemmin ollut koti ja oma perhe, josta hänet oli hylätty.

Emo ja pennuista reippain löysivät kodit Suomesta toisen yhdistyksen kautta. Jäljellä olevat neljä pentua, Aamu, Aapo, Alvar ja Auni ovat kuitenkin jääneet niin ujoiksi, että he odottavat edelleen Carpen tarhalla omia kotejaan. 

Auni on tarhalla ujo, mutta ihmisten seura kiinnostaa häntä kovasti. Hän uskaltautuu hienosti hakemaan herkut myös vierailta ihmisiltä ja palaa aina uudelleen näiden lähelle käytyään hetken hakemassa rohkeutta kauempaa. Tuttujen ihmisten kanssa Auni on hieman reippaampi ja saattaa esimerkiksi pyöriä lähellä häkkiä siivotessa. Käsittely on Aunista jännittävää, mutta hän antaa nätisti tehdä tarvittavat toimenpiteet. Auni on tarhalla tullut hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Hän reipastuu todennäköisesti kotioloissa suhteellisen nopeasti.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.