AAMU

narttu | syntynyt noin 06/2020 | Kotihoidossa pääkaupunkiseudulla | noin 45-50 cm

11.2.2023
Suloinen Aamu on tänään varattu omaan kotiin.

30.12.2022
Aamu jatkaa tasaista eloaan kotihoidossa. Hän oppii omaan rauhalliseen tahtiinsa uutta ja kasvattaa samalla itsetuntoaan. Kotihoitopaikan sohva on todettu mukavaksi paikaksi ja sohvan löydettyään Aamu on alkanut hakeutua myös uusissa paikoissa sohvalle ihmisten touhuja ihmettelemään. Hän on edelleen oma herttainen ja lempeä itsensä.

Aamu kävi hiljattain kaksin kotihoitajansa kanssa vierailulla vieraassa paikassa. Hän matkusti rauhallisesti yksin autossa ja haki hienosti tukea omasta ihmisestään jännittävässä tilanteessa. Aamu voisi siis hyvin sopia myös ainoaksi koiraksi, kunhan kodissa ymmärretään koirien pieniäkin eleitä ja ujon koiran sielunelämää. Koska Aamu on niin rauhallinen ja eleetön, on hyvin tärkeää että hänen ihmisensä huolehtii etteivät tilanteet käy hänelle liian pelottaviksi.

29.11.2022
Aamun kehitys kotihoidossa jatkuu tasaiseen tahtiin. Hän on osoittautunut hyvin rauhalliseksi ja huomaamattomaksi tytöksi, jonka kanssa elo on kovin mukavaa. Osa rauhallisuudesta on varmasti vielä jännityksestä johtuvaa, mutta todennäköisesti Aamu on perusluonteeltaan rauhallinen ikäisekseen. Hän viettää yhä suuremman osan ajasta ihmisten seurassa, mutta väsähtäessään hakeutuu vielä omaan rauhaan nukkumaan. Parasta Aamun mielestä ovat hetket kun ihmiset heräävät tai palaavat kotiin, eli selvästi ihmiset ovat kiinnostavia ujoudesta huolimatta.

Aamu on kotihoidossa ollut täysin sisäsiisti. Jos hänelle tulee hätä, hän osaa hienosti mennä ulko-ovelle odottamaan ulospääsyä. Hän on edelleen ollut täysin hiljainen. Aamu pärjää hienosti kotona myös aivan yksin ja lähinnä nukkuu tai syö luuta yksin ollessaan. Ulkoilun suhteen Aamu on edennyt tasaisen rauhallisesti ja hihnassa liikkuminen onkin hänelle jo luontevaa. Lumen tultua Aamu on kuitenkin ollut vahvasti sitä mieltä, että ulkoa on kiire takaisin sisälle heti kun tarpeet on tehty. Hän on tottunut kulkemaan rappukäytävässä ja on myös nätisti autoillut muun porukan mukana. Uudessa paikassa vierailuista on selvästi ollut hyötyä ja reissujen jälkeen Aamu on aina rennompi ja puuhastelee enemmän. Aamun arkuus onkin selvästi itsevarmuuden ja kokemusten puutetta.

Hoitotoimenpiteitä Aamun kanssa on harjoiteltu säännöllisesti. Oudot esineet ihmisen kädessä jännittävät Aamua, mutta esimerkiksi tassujen vahaus sujuu rennosti.

Vieraita ihmisiä Aamu vielä jännittää ja pysytteleekin heitä nähdessään omassa rauhassaan poissa näkyvistä. Hoitopaikan teini-ikäisen lapsen seurassa Aamu uskaltaa liikkua, mutta kontaktia hän ei vielä juurikaan ole ottanut. Muiden koirien kanssa Aamu tulee hyvin toimeen.

Aamulle etsitään kotia, jossa ymmärretään ujon koiran sielunelämää ja ollaan valmiita harjoittelemaan uusia asioita kaikessa rauhassa. Koska Aamu on perusluonteeltaan niin pehmeä ja kiltti, hän tarvitsee ehdottomasti kodin, jossa häntä ei pakoteta liian vaikeisiin tilanteisiin. Reipas koirakaveri olisi varmasti Aamulle mieluisa apu kotiutumisessa.

25.10.2022
Aamu on ollut kotihoidossa pian kaksi viikkoa. Hän on pikku hiljaa alkanut uteliaammin liikkumaan asunnossa aina, kun oman huoneen portti avataan. Aamu on ottanut henkisen tuen kotihoitopaikan toisesta nartusta ja seuraa tätä varovasti pitkin asuntoa. Jos Aamu jännittää jossain kohtaa liikaa eikä uskalla liikkua, pyydetään tukikoira Mesi lähelle ja Aamu uskaltaa jälleen jatkaa tutkimusretkeään sisällä. Reipas koirakaveri onkin selvästi Aamulle tärkeä apu kotiutumisessa. Huolimatta jännityksestään Aamu hakeutuu myös ihmisen viereen ja häntä saa jo hieman varovasti rapsutella, varsinkin jos tukikoira on vierellä. Aamu on toistaiseksi ollut täysin hiljainen, niin päivisin kun öisin. Hän ei mene paniikkiin kun muut lähtevät ulos, vaan jää tyytyväisenä nukkumaan portin taakse omaan tilaan. Aamu voisikin sopia myös kerrostaloon.
Aamu on alkanut harjoitella valjaissa ulkoilua. Tarpeet tulevat jo hienosti myös ulos, mutta vielä ulkoilu jännittää sen verran että Aamu lähinnä ihmettelee paikallaan ympäristöä. Rappukäytävässä Aamu kulkee hienosti.

13.10.2022
Aamu on tänään saapunut Suomeen kotihoitoon

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia pentuja syntyy jatkuvasti. Kaduilla elävät koirat lisääntyvät hallitsemattomasti ja lisänsä ongelmaan tuovat omistetut koirat, joita ei ole steriloitu. Romaniassa erityisesti maaseudulla moni omistettu koira kulkee vapaasti ulkona. Ja kun vääjäämätön sattuu ja koira saa pentuja, on pentujen kohtalo usein karu. Ihmisillä ei ole varaa huolehtia ylimääräisistä koirista ja niinpä pennut tyypillisimmin hylätään tarpeeksi kauas kotoa. Toisinaan myös emo hylätään pentujen kanssa. Näin oli käynyt kesällä 2020, kun Carmen löysi emon ja viisi pentua. Emo pentuineen asui Carpelle johtavat ison tien varrella olevan juhlapaikan pihalla. Koska koronan vuoksi tapahtumat olivat olleet pitkään tauolla, paikka oli ollut jo hetken tyhjillään ja koirat täysin omillaan. Carmenin mennessä hakemaan emoa ja pentua turvaan hän huomasi, että emo oli äärimmäisen ihmisrakas ja lempeä. Niinpä oli hyvin todennäköistä, että hänellä oli aiemmin ollut koti ja oma perhe, josta hänet oli hylätty.

Emo ja pennuista reippain löysivät kodit Suomesta toisen yhdistyksen kautta. Jäljellä olevat neljä pentua, Aamu, Aapo, Alvar ja Auni ovat kuitenkin jääneet niin ujoiksi, että he odottavat edelleen Carpen tarhalla omia kotejaan.

Aamu on pennuista vähiten ujo. Vaikka vieraat ihmiset jännittävätkin häntä, Aamu uskaltautuu syömään herkkuja myös vieraiden käsistä. Hän väistää herkästi kauemmas jos tilanne on jännittävä, mutta antaa tarpeen tullen nätisti käsitellä itseään. Aamu on tarhalla elänyt useassa eri koiraporukassa ja tullut kaikkien kanssa hienosti toimeen. Hän vaikuttaakin hyvin lempeältä ja pehmeältä persoonalta, joka varmasti reipastuisi kotiympäristössä suhteellisen nopeasti.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.