VITAN

uros | syntynyt noin 2011 | kotihoidossa Lieksassa | noin 35-40 cm

5.5.2022
Vitan on saanut nukkua pois levollisesti oman ihmisensä sylissä. Epäonnisen tapaturman aiheuttamat vauriot olivat liikaa Vitanin jo valmiiksi kipeälle takapäälle, minkä johdosta eläinlääkärien suosituksesta Vitan nukkui pois. Enää hänellä ei ole kipuja tai kolotuksia. Hyvää matka pieni Vitan.

23.4.2022
Jokaisen kulkema matka on erilainen ja ihan liian harva pääsee koskaan perille. Vitan pääsi. Taakseen kertaakaan vilkuilematta hän käveli hyväntuulisena kotihoitajan kotiin ja sydämeen ja sinne hän myös jäi. Sekä kotiin että sydämeen. Vitanista tuli tänään kotikoira ja ihan oikea perheenjäsen.

21.3.2022
Vitanin elämä on tähän saakka ollut vaatimattomasti kuvattuna rankka. Onneksi Vitan sai mahdollisuuden päästä kotihoitoon, ja 17.3. hän lopulta saapui Suomen kamaralle. Vitanin matka jatkuu vielä hetken, sillä tänään hän siirtyy lopulliseen hoitopaikkaansa, josta käsin alkaa ikioman kodin etsintä. Toistaiseksi Vitan on ollut matkasta kovin väsynyt, joten päivät sujuvat vielä palautuessa ja levätessä matkarasitusta pois. Vitan on kerryttänyt tarhalla itselleen useita liikakiloja, joten kotihoidossa hänen painoaan koitetaan alkaa pudottamaan, jonka myötä elo vanhojen vammojen kanssa varmasti voi helpottaa. Myöhemmin näemme, millainen persoona hänestä kotioloissa kuoriutuu.

Tausta ja tarina
Elämä kaduilla ei ole helppoa. Liikenteen ja muiden vaarojen vuoksi onnettomuuksia sattuu jatkuvasti ja monen kodittoman koiran elämä päättyy tien varrelle. Syyskuussa 2017 Carmen tapasi pienen koiran lähellä asuntoaan. Koira piileskeli ihmisiltä autojen alla ja oli selvästi peloissaan. Koiran selässä oli suuri haava ja niinpä Carmen aloitti haastavan operaation saadakseen aran koiran kiinni ja eläinlääkäriin. Lopulta hän onnistui ja Vitaniksi nimetty pieni koira pääsi kovasti tarvitsemaansa hoitoon.
Vitan oli pitkään eläinlääkärillä. Röntgeneistä selvisi, että pahannäköisen haavan lisäksi Vitanin lantio ja häntä olivat pahassa kunnossa. Kävi selväksi, että Vitan oli kadulla eläessään jäänyt auton alle ja elänyt siitä lähtien kovien kipujen kanssa. Vitanin pahasti vaurioitunut häntä amputoitiin, mutta lantion annettiin parantua itsekseen. Kuntouduttuaan leikkauksesta Vitan muutti Carpen tarhalle, jossa hän edelleen odottaa omaa vuoroaan omaan kotiin.

Vitan on kaiken kokemansa jälkeen ymmärrettävästi varovainen uusia ihmisiä kohtaan. Hän on tarhalla kova haukkumaan vieraille aidan läpi, mutta kun häkkiin menee sisälle, alkaa Vitania jännittää ja hän kipittää pikaisesti hakemaan kopistaan turvaa. Tuttujen ihmisten kanssa Vitan on rennompi ja hakeutuu lähelle rapsuteltavaksi. Hän pyörii mielellään tuttujen ihmisten lähellä ja osallistuu heidän touhuihin. Jännittävissä tilanteissa Vitan saattaa näykkiä, mikäli hän kokee tilanteen liian pelottavaksi. Vitan on tarhalla asunut muiden koirien kanssa ongelmitta. Koska Vitanilla on pienille uroksille tyypillinen iso persoona, häntä ei varmuuden vuoksi luovuteta toisen vahvaluontoisen uroksen kaveriksi.

Vitanilla oli oikeassa polvessa luksaatio, joka operoitiin maaliskuussa 2021. Polven lisäksi tulevan kodin tulee ymmärtää, että vanhasta onnettomuudesta johtuen Vitan tulee hyvin mahdollisesti tarvitsemaan kipulääkityksen ja muuta kehonhuoltoa, kuten hierontaa.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.