SWEETIE

narttu | syntynyt noin 2015 | Kotihoidossa Nurmijärvellä | noin 45 cm

6.2.2022
Herttainen Sweetie on tänään saanut ilouutisia, sillä hänen ikioma perheensä on löytynyt.

11.1.2022
Uusi vuosi vaihtui Sweetiellä rauhallisesti kotihoidossa. Hän ei sisällä juurikaan välittänyt paukkeesta. Muutenkin Sweetien elämä on edelleen täynnä ihania asioita, sillä hän tuntuu aina olevan kaikesta innoissaan. Hän rakastaa harjaamista ja oikeastaan kaikkea huomiota ja jos Sweetie saisi valita, hän olisi varmasti vuorokauden joka hetken ihmisen kainalossa rapsuteltavana. Toinen Sweetien lempiasia on ehdottomasti ulkoilu. Hän saa ilohepuleita joka lenkillä ja vaikuttaa yksinkertaisesti rakastavan lenkkeilyä ja juoksentelua. Hänestä saisikin varmasti hyvän lenkkikaverin, sillä Sweetie on aina innokkaasti lähdössä uusille retkille. Talvipakkasten myötä Sweetien kanssa on testailtu myös töppösiä. Sisällä töppöset olivat suuri ihmetyksen aihe, mutta ulos päästyään Sweetie unohti koko töppöset.
Hän sopisi varmasti monenlaiseen kotiin, kunhan kodissa osataan tarkkailla mahdollista myöhemmin ilmenevää kipukäytöstä. Toistaiseksi Sweetie ei ole vaikuttanut kipeältä, eikä hän ole tarvinnut kipulääkkeitä. Ja jos Sweetieltä kysytään, niin tärkeää olisi että tulevassa kodissa olisi mahdollisimman ahkeria rapsuttajia.

18.12.2021
Sweetien elo kotihoidossa jatkuu samaan malliin. Hän on kuin olisi aina asunut kotona. Sweetie on aina iloisesti mukana kaikessa mitä kotona tapahtuu. Hän on vähän hassu ja höpsö ja yleensä autuaan tietämätön, vaikka sattuisikin olemaan tiellä ja jaloissa. Sillä hänelle on tärkeintä, että saa olla ihmisten mukana. Sweetie on loputtoman iloinen ja ystävällinen aivan kaikille. Sweetie rakastaa ulkoilua ja hänen lempipuuhaansa on metsässä vapaana juokseminen ja leikkiminen. Lonkat eivät onneksi näytä vaivaavan Sweetietä ja tällä hetkellä hän elääkin täysin normaalia kotikoiran elämää.
Sweetie kävi rescueyhdistysten joulumyyjäisissä esittäytymässä. Vaikka suuri halli ja ihmispaljous alkuun jännittivätkin Sweetietä, hän rentoutui hienosti, kun sai monilta ihmisiltä rapsutuksia ja huomiota. Sweetie hakeekin jännittävissä tilanteissa hienosti tukea ihmisistä.

26.10.2021
Sweetie kävi hiljattain eläinlääkärissä kuvattavana, jotta lonkista saatiin suomalaisen eläinlääkärin arvio. Lonkkakuvissa havaittiin kehityshäiriö, josta johtuen Sweetiellä puuttuvat molemmat lonkkamaljat. Kun normaalisti reisiluunpäät kiinnittyvät lonkkamaljoihin, Sweetiellä reisiluunpäät ovat vapaasti. Todennäköisesti siteet ja lihakset tukevat niitä ja siksi Sweetie liikkuu tällä hetkellä niin hyvin. Eläinlääkärin mukaan tällä hetkellä Sweetie vaikuttaa kivuttomalta ja pärjää mainiosti arjessa, mutta tulevaisuudessa hän tulee varmasti tarvitsemaan fysioterapiaa ja kipulääkityksen. Tilanteen pahentuessa huomattavasti ainoa eettinen vaihtoehto on päästää Sweetie pois, joten leikkauksia ei kannata tehdä. Tulevalla kodilla olisikin tärkeää olla ymmärrystä ja kokemusta koirien kipukäytöksestä, jotta Sweetien vointia osataan tarkkailla ja hoitaa.

Sweetie on onneksi itse autuaan tietämätön diagnoosistaan. Hän jatkaa onnellisen iloista elämää kotihoidossa ja on edelleen mitä kultaisin ja kiltein pieni perheenjäsen.

15.10.2021
Sweetie on kerrassaan valloittava persoona. Hän rakastaa ihmisiä ja on heti ensimmäisenä myös täysin vieraiden ihmisten luona pyytämässä rapsutuksia. Hän onkin vähän sellainen ainaisesti iloinen hömelö, jonka naama on hymyssä ja häntä heiluu aina siitä sekunnista kun ihminen herää siihen hetkeen, kun mennään nukkumaan. Ei ole väliä meneekö kotihoitaja vessaan vai lenkille, Sweetie on aina yhtä onnellisesti pomppimassa mukana jaloissa. Hän tulee hienosti toimeen kaikkien koirien kanssa, mutta pärjäisi varmasti myös ainoana koirana kunhan pääsisi välillä leikkimään muiden lajitovereiden kanssa. Sweetie voisi sopia myös kerrostaloon, kunhan perhettä ei haittaa satunnaiset haukut esimerkiksi ovikellon soidessa. Sweetie on kotihoidossa osallistunut säännöllisesti pidemmillekin metsälenkeille, eivätkä lonkat ole häntä vaivanneet. 

22.9.2021
Sweetie saapui kotihoitoon vajaa viikko sitten. Sopeutuminen kotikoiraksi tapahtui hetkessä ja kotihoitaja kehuukin Sweetietä nimensä veroisesti todella suloiseksi persoonaksi. Sweetie on aina iloisesti mukana kaikessa, mitä kotona tapahtuukin. Sweetie on alusta asti ollut täysin sisäsiisti ja hän rakastaa ulkoilua. Vielä hänellä ei ymmärrettävästi ole hihnakävelyn taitoja, vaan ulkoilu on lähinnä onnellisesti puolelta toiselle hajujen perässä pomppimista. Sweetie nukkuu yöt nätisti ja tuntuu olevan kaikin puolin täydellinen pieni tyttö. Sweetie tulee hienosti kaikkien kotihoitopaikan koirien kanssa toimeen ja on aina valmis leikkimään jos joku vähänkään häntä haastaa mukaan. Sweetie osaa hienosti olla kotona koirakavereiden kanssa työpäivän ajan. Hän onkin aivan valmis omaan kotiin, jossa saisi osallistua perheensä touhuihin.

Toistaiseksi Sweetien lonkat eivät ole vaivanneet, vaan hän liikkuu iloisesti ja pomppii sohvalle ilman ongelmia. 

Tausta ja tarina
Koiria päätyy tarhoille monin tavoin. Suuri osa koirista päätyy tarhoille jo pentuina, joko löydettyinä tai jonkun sinne hylkääminä. Kun tarhalle päätyy pentu, tekevät eläinsuojelijat kaikkensa, jotta pentu lähtisi mahdollisimman pian omaan kotiin. On surullinen totuus, että pennun mahdollisuudet löytää oma koti pienenevät jatkuvasti pennun kasvaessa. Kun pennusta tulee aikuinen, tarhalle on jo tullut kymmeniä uusia pieniä suloisia pentuja, jotka useimmat adoptoijat huomaavat ja valitsevat ennen aikuisia.

Toisinaan koirat kuitenkin jämähtävät tarhalle. Yleisin syy arkuuden lisäksi ovat terveydelliset vaivat. Näin kävi myös Sweetielle, sillä häneltä löydettiin rutiinitarkastuksessa lonkkavika molemmista lonkista. Lonkkavika on kallis operoida, eikä tarhaoloissa ole takeita siitä, että koira kuntoutuisi leikkauksesta toivotusti. Koska jalat eivät tällä hetkellä näytä vaivaavan Sweetietä, ei Cosoban tarhaa ylläpitävä Adina ole halunnut riskeerata Sweetien hyvää vointia leikkauksella. Niinpä Sweetie on odottanut tarhalla jo hurjat kuusi vuotta.

Sweetie on nimensä mukaisesti mielettömän suloinen persoona. Hän asuu isossa koiraporukassa tarhan pihalla ja tulee mainiosti kaikkien kanssa toimeen. Hän rakastaa ihmisiä ja tulee onnellisesti häntä heiluen vieraiden luokse heti kutsuttaessa. Saadessaan rapsutuksia Sweetie painautuu ihmisen syliin ja sulkee onnellisena silmänsä. Yleisolemukseltaan Sweetie on rauhallinen ja hän odotteleekin kiltisti sivummalla vuoroaan, kun muut koirat tunkevat pyytämään rapsutuksia. Sweetie tuntuu suhtautuvan kaikkiin lempeän ystävällisesti ja hän sopisikin varmasti monenlaiseen kotiin.

Sweetien tulevan kodin on ymmärrettävä ja sitouduttava siihen, että lonkkavika vaatii yleensä säännöllistä hoitoa, kuten fysioterapiaa ja kipulääkityksen.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.