SAMMY

uros | syntynyt noin 2005 | Carpen tarhalla | noin 55 cm

Tuon pienensuuren koiramiehen elämä oli varsin poikkeuksellinen. Sen ollessa pieni, se pääsi turvaan romanialaisen naisen luo ja tuosta tapaamisesta alkoi vuosien yhteinen taival. Taival päättyi noin vuosi sitten naisen kuolemaan ja koska naisen läheiset eivät voineet Sammya pitää, siitä tuli koditon koira, joka päätyi Carpen tarhalle.

Tarhalla se eli vaatimatonta, mutta turvallista elämää. Suomalaisnainen, jolla on vanhoja koiria omanaan ja hoidossaan, tarjosi Sammylle hoitopaikkaa Suomessa. Sammyn lähtövalmistelut aloitettiin, mutta pian kävi ilmi, että se oli vakavasti sairas ja vain muutamaa päivää ennen Sammyn kuolemaa kävi ilmi, että sillä oli pitkälle edennyt maksasyöpä.

Nyt tuo hellyydenkipeä, kultainen köpsöttelijä on poissa. Me haluamme ajatella, että sitä oli vastassa sen ikioma ihminen, jolle sen sydän kuului ja he jatkavat nyt yhdessä matkaansa, kumpikin elämää keveämmin askelin.

Sammy kuoli Carpen tarhalla 31.3.2020.

”Tuulta päin, mä juoksen tuulta päin.
Vaikka vanhenen, mä juoksen tuulta päin.”
(Tommi Läntinen)


Sammyn tarina on romanialaisittain harvinainen. Kun Sammy oli nuori, eräs romanialainen nainen löysi sen kadulta. Tämä nainen päätti pitää Sammyn ja niinpä se sai elää elämänsä onnellisena kotikoirana. Sammy kulki kaikkialle omistajansa mukana ja parivaljakko oli erottamaton. Noin vuosi sitten nainen yllättäen sairastui. Sammy odotti uskollisesti kotona aina naisen sairaalareissujen ajan ja oli parhaansa mukaan naisen vierellä aina tämän viimeisiin hetkiin asti. Naisen menehdyttyä Sammy päätyi hänen lähisukulaisilleen, mutta kenelläkään heistä ei ollut mahdollisuutta pitää sitä. Tietäen, kuinka tärkeä Sammy oli ollut omistajalleen, he eivät raaskineet lopettaa sitä ja niinpä Sammy päätyi Carpen tarhalle.

Alkuun Sammy oli tarhalla hyvin surullisen oloinen, mutta hiljalleen se on tottunut uuteen ympäristöön. Sammy elää tarhalla yhdessä talon huoneista kahden pienemmän narttukoiran kanssa ja tulee näiden kanssa hyvin toimeen. Muista uroksista Sammy ei juurikaan välitä. Sille on tarhalla kehittynyt oma päivärutiini, johon kuuluvat rauhalliset ulkoilut pihalla hajuja ihmetellen. Kun ihmisiä on lähettyvillä, Sammy käy mielellään pyytämässä rapsutuksia ja läheisyyttä. Suurimman osan ajasta se viihtyy huoneesta löytyvällä pedillä. Sammy olisi varmasti onnellisimmillaan, jos se pääsisi vielä loppuajaksi nauttimaan oman kodin lämmöstä ja pehmeästä pedistä.

Sammyllä on jo iän tuomia vaivoja. Sen jalat ovat aikoinaan kokeneet kovia ja varsinkin kylmällä ilmalla jalat ovat jo kankeat. Siltä löydettiin tutkimuksissa tyrä, joka täytyy operoida pikimmiten.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.