SALLY

narttu | syntynyt noin 2014 | kotihoidossa Pöytyällä (Varsinais-Suomi) | noin 55-60 cm

14.9.2020
Silitin Sallyn uneen 12.9.2020. Kuiskasin hänen korvaansa miljoona kertaa, kuinka paljon häntä rakastan. Istuin autoon tyhjät valjaat kädessäni, autossa tuntui Sallyn tuoksu. Minun ei tarvinnut miettiä, oliko kaikki tehty, sillä kaikki tehtiin, eikä keinoja enää ollut. Siitä huolimatta olisin valmis tekemään kaiken, mikä tarpeen olisi, jos saisin hänet takaisin. Juuri, kun hänen elämänsä muodostui hupsuttelusta, kenkien varastamisesta, leikkipainista, riemuhepuleista, rennoista nokosista ja turvasta ja rakkaudesta. Juuri silloin hänet otettiin pois. Ei kukaan huomisesta tiedä. Siksi jokainen hetki, jonka Sally eli täyttä elämää, oli se kulloinenkin hetki. Tietämättä tulevasta, sitä murehtimatta, hän loikki innoissaan sängylle luunsa kanssa. Jos hän olisi jäänyt paikoilleen pelkäämään, ei olisi ehtinyt nauttimaan uudesta luusta. Miksi yhtenä päivänä Sallyn lääkitys toimi ja toisena kävi näin? Me emme tiedä, kukaan ei tiedä. Yhtenä arvauksena esitettiin kasvain aivoissa, jonka aiheuttamat oireet lääkkeet pitivät tähän asti kurissa. Meillä ihmisillä on tarve tietää miksi. Miksi näin kävi, miksi Sally, mistä kaikki johtui. Sally ei kysynyt, hän eli. Ja sen minä säilön sydämeeni ja toivon saavani välittää sitä lempeyttä, sydämet sulattavaa pehmeyttä ja kykyä ja tahtoa rakastaa kaikkia vailla ennakkoluuloja. Toivon, että kykenen jatkamaan edes osaa sitä sielun rehellistä avoimuutta vailla pelkoa haavoittumisesta. Sitä valtavaa pyyteettömyyttä ja uteliaisuutta, jolla hän kohtasi jokaisen päivän. Meidän kotimme on siellä, missä sydämemme on. Ja siksi minä tiedän, että me olimme kotona toistemme luona.

Me saimme Sallyn kanssa liian vähän yhteistä aikaa, mutta kun koskin eläinlääkärillä nukkuvan Sallyn silkkiseen korvaan ja kun silitin hänen tassuaan sydämenlyöntien hiljentyessä, minun ei tarvinnut hetkeäkään miettiä, kannattiko. Sally, joka eli vuosia tarhalla yksin ja jonka ohi käveltiin tuhansia kertoja, eli siinä ajassa kokonaisen onnellisen elämän. Ikävä on valtava. Siihen voi varmasti samaistua jokainen, joka on rakastanut täydellisesti ja joutunut luopumaan. Rakkauden määrää ei voi verrata keskenään eikä sitä lasketa ajassa. Olen myös suunnattoman kiitollinen yhteisestä ajastamme ja suruni keskellä minua naurattaa, kun mietin häntä tohkeissaan juoksemassa rappuja alas luokseni kanaherkkuja hakemaan. Ja minä olen täysin vakuuttunut, että Sally toivoo tarhatovereidensa pääsevän Suomeen kokemaan se sama, minkä hän pääsi kokemaan.

Minä rakastan sinua Sally eilen, tänään ja huomenna. Kiitos kaikesta, me tapaamme aikanamme.

Maarit

30.8.2020
Uni ja ruoka maistuvat edelleen pääasiassa hyvin rauhalliselle Sallylle. Nyt siitä on kuitenkin alkanut näkymään myös touhukas ja leikkisä puoli. Varsinkin aamuisin, kun alla on kunnon yöunet, Sallyn hampaat hamuilevat verhoja, kenkiä, koirakavereiden takajalkoja ja kuivumassa olevia pyykkejä. Sen kanssa on käyty muutaman kerran hihnalenkillä ja se sujuu hienosti. Myös kynsienleikkuuta, hampaiden ja korvien tarkastamista sekä harjaamista tehdään säännöllisesti ja ne kaikki sujuvatkin hyvin. Myös yksinolo sujuu nykyään. Onkin kovin vaikea keksiä Sallysta mitään, mikä sen kanssa olisi haastavaa. Miehiä se hiukan jännittää, mutta kun mies on rauhallinen ja Sally saa omia aikojaan tämän käydä haistelemassa, ei mene montaa minuuttia, niin miehenkin rapsutukset kelpaavat. Sillä on myös kerrassaan aseistariisuva tapa puskea ja siinä lieneekin ripaus kissaa. Joskus jännittäessään tai muiden koirien haukkuessa Sally intoutuu haukahtelemaan, mutta tyhjän räksyttäjä se ei missään nimessä ole. Toiset koirat ovat Sallylle hyvin tärkeitä ja sille soisikin kodin, jossa se saisi elää myös lajitoverin kanssa.

18.8.2020
Sally on nyt ollut muutaman päivän Suomessa ja mikä ihana koira sieltä kuoriutuukaan. Ensimmäiset pari yötä meni levottomasti, mutta nyt vedetään kaiket yöt jo hirsiä. Sally on äärimmäisen kultainen tyttö, joka rakastaa ihan hurjasti muita koiria. Nämä eivät sen sijaan ihan niin paljoa arvosta Sallyn rakkautta, mutta Sally puhuu hyvin koiraa ja ymmärtää näiden viestin. Hoitopaikassa on sekä uros, että narttu, jotka molemmat ovat leikattuja ja Sally rakastaa kumpaakin ehdoitta. Siksi se etsiikin perhettä, jossa sillä olisi leikki- ja nuuskuttelukaveri odottamassa. Sally sopii monenlaiseen kokoonpanoon ja sitä voisi ajatella ensimmäiseksikin koiraksi.

Sallyn kanssa aloitettiin heti saapumista seuraavana päivänä yksinoloharjoitukset ja se on jäänyt moitteetta aina hiljaa odottamaan. Jos sekä hoitotäti, että perheen muut koirat lähtevät se saattaa pari kertaa ulvahtaa perään. Se on vielä hyvin lihakseton ja siksi varsin kömpelö ilonloikissaan, mutta saa varmasti varmuutta liikkumiseensa ajan kanssa, kun lihakset tukevoituvat ja kunto kohenee. Hihnakävely siltä sujuu hienosti. Se rakastaa nukkua nurmikolla ja etsiä nurmikolta hoitotädin viskelemiä ruokanappuloita. Ja vesi! Vesikupit saavat kyytiä, kun Sally innoissaan tunkee niihin molemmat isot tassunsa ja kuopii. Vähänkään isompiin lätäköihin on päästävä makoilemaan. Sen toivelistassa onkin varmasti koti, joka veisi sitä silloin tällöin veden äärelle.

Epilepsiasta tai sen oireista ei ole ollut tietoakaan, vaikka se oli hyvinkin stressaantunut ensi päivät, eikä kyennyt nukkumaan. Sallylla on myös sydänmato ja sitä hoidetaan nk. slow kill- metodilla, eli kerran kuukaudessa suun kautta annettavalla Nexgard Spectra– nimisellä tabletilla.

Sally on kerrassaan hurmaava koira, jonka sydämellisyyteen ei voi olla rakastumatta.

Sallyn tausta ja tarina
Sally on pentuna löytynyt hylättynä Carpen ylläpitäjän Carmenin vanhalle tarhalle johtavan tien varresta. Siitä asti se on aina asunut tarhoilla, milloin kenenkin koiran kanssa. Sally on aina ollut aavistuksen liian ujo, joten se ei ole koskaan ennen päässyt mukaan adoptio-ohjelmiin etsimään itselleen omaa kotia. Uudet ihmiset ja tilanteet jännittävät sitä ja silloin se pysyttelee mielummin varovaisen etäisyyden päässä katselemassa tilannetta.

Tutussa ympäristössä Sallyn persoona pääsee paremmin esiin. Ujoudestaan huolimatta se on äärettömän ystävällinen ja lempeä. Tutun ihmisen kanssa se hakeutuu aivan lähelle ja hakee selvästi tukea ihmisestä vaikeissa tilanteissa. Vaikka käsittely on sille vielä vierasta, Sally nauttii rapsutuksista ja antaa kiltisti tutun ihmisen tutkia ja käsitellä itseään. Vanhalla tarhalla Sally osasi karata omasta häkistään, mutta palasi aina itse tai viimeistään tutun ihmisen hakiessa takaisin paikalleen.

Sallyllä on tarhalla todettu epilepsia. Kohtauksia tulee silloin, kun pehmeäluonteinen Sally säikkyy jotakin. Suurta stressiä aiheuttavat asiat, kuten kova ukkosmyrsky tai suuret muutokset tarhalla, ovat kohtausten syynä. Tällä hetkellä Sallyllä on epilepsiaan lääkitys, joka on auttanut hillitsemään kohtauksia. Tarhaoloja on kuitenkin vaikea hallita, joten olisi erityisen tärkeää saada Sally pian rauhalliseen kotiympäristöön, jossa sen ei enää tarvitsisi pelätä. Sally on aiemmin tullut hienosti kaikkien koirien kanssa toimeen, mutta kohtausten vuoksi se asuu tällä hetkellä tarhalla yksin oman turvallisuutensa vuoksi.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.