ROY

uros | syntynyt 2016 | kotihoidossa Lieksassa | noin 50-55 cm

1.6.2024
Voi ihme, mikä monitaituri Roysta on kehkeytynyt. Hän on jopa alkanut ihan koirahommia tekemään ja helteellä kaivoi itselleen lekottelukuopan. Hän on myös alkanut hymyilemään innoissaan ollessaan, erityisesti silloin, kun rakkaaksi muodostunut kotihoitaja tule kotiin. Ilma on hellinyt viime päivinä ja Roy on nauttinut aidatulla pihalla pötköttelystä. Niin hän teki tarhallakin, pötkötteli, mutta nyt mukana on huolettomuutta ja rentoutta ja se tekee hänestä kyllä varsinaisen silmänilon. Roy ei ole ensimmäinen koira, eikä hän ole lapsiperheen koira, mutta tasaista ja ennakoitavaa arkea elävä aikuinen olisi kovasti tämän hauskan koiran mieleen.

9.5.2024
Roy on aivan valmis matkustamaan jo omaan kotiin. Kotihoidossa on kivaa, mutta eihän se omaa kotia voita. Kotihoitaja otti Royn mukaansa tukikoiran kera ja he ajoivat metsälenkille, Royn elämän ensimmäiselle. Automatkailu sujuu hyvin ja Roy hoitaa itse autoon menemisen ja sieltä poistumisen. Vaikka metsä olikin vähän jännä paikka, Royssa oleva itsevarmuus ja uteliaisuus voittivat ja hän tutki uusia tuoksuja huolellisesti ja innokkaasti.

Onpa hänen kuultu pari kertaa haukahtavankin, kun hän innoissaan hyppää ikkunaan tervehtimään kotiin palaavaa kotihoitajaa. Mikään haukkuja Roy ei silti ole, hän lähinnä ilmoittaa saapujasta. Toisen koiran leikkiinkutsut ovat vielä hänen mielestään aavistuksen epäilyttäviä, mutta Roy palautuu nopeasti ja joka päivä hänen elämässään on uusia kivoja asioita, joten varmasti leikkikin sieltä vielä tulee.

Roy ei ole kaupungin kahvilakoira ja hän arvostaa rauhallista ja ennakoitavaa elämänmenoa sekä koirakavereita, mutta hän on hyvin tasapainoinen ja tasainen koira, joka on kotihoidosta saanut mahtavat eväät hyvään elämään ja kotiin.

13.4.2024
Royn maailma jatkaa avartumistaan. Kotihoidossa huolella rakennettu itseluottamus kantaa hedelmää ja Roy on alkanut oma-aloitteisesti sisätiloissakin laajentaa tutkittavia alueita ja tutkii nyt huoneita, jotka ennen olivat liian jännittäviä. Ulos kutsuttaessa Roy kipittää ulko-ovelle tomerana ja onpa kauniin päivän sattuessa kohdalle jäänyt ulos nautiskelemaan. Vieraan ihmisen kohtaaminen on jännää, mutta Roy on kuitenkin utelias ja palautuu hyvin nopeasti. Hän myös näyttää upealta, sillä ylipaino on nyt karistettu ja liikunnan myötä ryhtiä on tullut lisää. Hän ei edelleenkään hauku.

Roy on edelleen yhtä liikuttava ja kultainen, joten olisi ihanaa, että oma koti jo löytyisi.

9.3.2024
Arki Royn kanssa alkaa olemaan jo aika hyivn rutinoitutta ja se sopiikin vielä asioita pohtivalle Roylle oikein hyvin. Kotihoitajan kanssa on tutustuttu kaksikerroksisen talon rappuihin, jotka sujuvat hyvin, samoin rauhassa rakennettu itseluottamus ja luottamus ihmisiin ovat kasvattaneet luontaista uteliaisuutta. Tarhalla hyvin paljon muita koira ja tarhan stressaantunutta ilmapiiriä ilmeisesti varonut ja stressannut Roy uskoo elämän jo kantavan ja ilahtuu aina kotihoitajan nähdessään sekä mukavia asioita kohdatessaan.

Ulkoilu on Royn mielestä rentoa vielä ainoastaan omalla pihalla, hihnalenkkiä hän ei tunnu varsinaisesti kaipaavan, mutta lämpötilojen noustessa voidaan sitäkin harjoitella enemmän. Roy saattaa kuitenkin olla niitä koiria, joiden elämä on oikein hyvää, vaikkei se pidäkään sisällään jokapäiväisiä pitkiä hihnalenkkejä, vaan enemmänkin ympäristön verkkaista tutkiskelua ja tarkkailua. Siksi hän etsiikin kotia rauhalliselta alueelta, joka mahdollistaa omaehtoisen pötköttelyn pihalla. Pihan tulee olla kunnolla aidattu siten, ettei koira voi sieltä karata. Roy kävi myös autoilemassa pienen pätkän ja se se vasta jännää oli, mutta ihan hyvin siitä selvittiin ja toistojen myötä hän saattaisi oppia siitä jopa tykkäämään.

Kuten tyypillistä pitkään stressaavissa oloisssa eläneelle koiralle, myös Roylla on hyvät ja huonot päivänsä. Joskus hän on avoimempi ja joskus taas on sellainen päivä, että täytyy vähän pureskella kokemaansa. Ylipäätään hän etsii kiireetöntä kotia, jossa arki on tasaista ja ennakoitavaa ja jossa koiralle ei ole muuta odotuksia, kuin että hän on tyytyväinen elämäänsä. Toki Roy on halukas käyttämään aivojaan jatkossakin, joten ihan pelkästään sohvaperunaksi hänestä ei ole. Varsinainen kultakimpale.

18.2.2024
Roy on ollut kotihoidossa nyt noin kaksi kuukautta ja kuoren alta alkaa paljastua utelias, rohkea sekä läheisyydenkaipuinen sielu, kun nyt kotioloissa nämä piirteet ovat päässeet esiin pitkän tarhaelämän jälkeen. Royn kanssa voi käydä jo ihan oikealla hihnalenkillä (rauhallisella alueella) ja lenkillä koirakaveri antaa lisärohkeutta: välillä Royn pitää saada ottaa taukoa, katsella ympärilleen, sitten matka taas jatkuu. Turvalliseksi todetun kotihoitajan perässä Roy kulkee niin lenkillä kuin sisätiloissakin uusiin seikkailuihin. Päästyään pitkässä liinassa ulkoilemaan pihaan, vaikuttaa Roy päättäneen että hädät tehdään mieluumin ulos ja sen seurauksena Roy onkin jo sisäsiisti.

Kaksi viikkoa sitten mitattiin lähtöpaino ja nyt on ensimmäinen liikakilo karistettu. Useampi kilo lienee vielä ylipainoa, mutta kevytraksuilla ja säännöllisellä liikunnalla pyritään tavoitteeseen, sen enempää asiaa stressaamatta, jotta kotiutuminen etenee joutuisasti. Roy on selkeästi alkanut tykätä rapsutuksista ja tuleekin tiettyihin paikkoihin kotona rapsutettavaksi ja hakemaan seuraa. Hän uskaltaa jäädä myös samaan sänkyyn ja nukahtaakin siihen, vaikka kotihoitaja on lähellä. Yksinolot on sujuneet koiraseurassa hyvin, yleensä Roy makoilee jollain sohvalla tai pedillä. Roy seurailee toisten koirien mallia ja ainakin toistaiseksi hän etsii kotia, jossa on koiratukihenkilöitä. Royssa asuva luontainen uteliaisuus auttaa häntä palautumaan, sillä vaikka joku ääni, kuten leivänpaahdin, säikäyttää hänet, niin kohta hän jo yleensä palaa takaisin samaan tilaan kurkkimaan, mitä oikein tapahtui.

Roy ei ole kotihoidossa pitänyt mitään ääntä poislukien pienet ilmoitusäänet koirakavereille, että täällä ollaan, ei saa istua päälle. Roy ei yhdy edes muiden koirien haukkumakuoroon.

Roy on maailman kiltein ja hellyttävin nalle, jolle toivoo vain parasta mahdollista kotia, sellaista itsensänäköistä.

22.1.2024
Roy on ottanut valtavia harppauksia kotihoidossa. Hän ottaa torkut selällään omalla pedillään ja löytyipä hän eräänä päivänä sängyltäkin muiden koirien seurasta. Häntä heiluen hän tulee hakemaan nameja ja jää sitten hetkeksi rapsuteltavaksi. Eikä siinä kaikki, Roy on päässyt talosta ulos ja käynyt pihalla haistelemassa hihhnalenkillä nyt useampana päivänä. Näiden seikkailujen jälkeen uni maistuu, mutta hän on osoittaitunut huomattavavasti rohkeammaksi, kuin arvasimme odottaa. Kiitokset jo tässä kohtaa loistavalle kotihoitajalle, joka on osannut tukea ja rohkaist Royta oikeissa kohdissa.

3.1.2024
Roy on nyt ollut kotihoidossa reilu kolme viikkoa. Sinä aikana hän on kokenut olonsa niin turvalliseksi, että on siirtynyt omassa turvapaikassaan häkistä sohvalle. Uusi vuosi oli Roylle vähän jännä, mutta saatuaan päälleen turvapeiton olo helpottui. Nyt otetaan hiukan happea ja aletaan sitten katsomaan uutta vuotta eteenpäin. Toistaiseksi siis Roy tutustuu rauhassa hoitopaikkaansa ja hoitajaansa ja sama toisinpäin. Pitkään tarhalla olleen koiran kohdalla tarvitaan paljon aikaa ja koirakohtaisia ratkaisuja, jotta koira alkaa avautumaan. Näitä kumpiakin nyt on onneksi tarjolla.

13.12.2023
Roy pääsee kotihoitoon Suomeen 14.12.2023

Tausta ja tarina
Romanian suurta kodittomien koirien määrää ylläpitävät omistetut koirat. Koska steriloinnit ovat Romaniassa vielä hyvin marginaalisia, syntyy omistetuille koirille jatkuvasti uusia pentuja. Koska pennut ovat usein omistajalle ei-toivottu yllätys, päätyy surullisen moni hylkäämään emon pentuineen. Vuonna 2016 Care for Dogs -tarhaa ylläpitävä Delia sai kuulla, että läheisessä kaupungissa erään talon kellarissa eli tällainen hylätty pentue. Kellarista löytyi kaksi emoa ja yhteensä viisi pentua, jotka elivät äärimmäisen kurjissa oloissa eivätkä varmasti olisi selvinneet siellä enää kauaa. Niinpä Delia otti koirat tarhalleen turvaan. Valitettavasti vaikea alku elämässä jätti jälkensä ja pennut ja emot jäivät aroiksi. Heistä jokainen jäi vuosiksi odottamaan tarhalle omaa mahdollisuuttaan parempaan elämään. Helmikuussa 2021 pennuista ensimmäinen, Jule, pääsi Emblan kautta omaan kotiinsa Suomeen.  Myöhemmin keväällä adoptio-ohjelmaan pääsi pennuista reippain, Frieda, ja nyt on pennuista ujoimman Royn vuoro.

Roy on niitä koiria, joiden olemassaolo on helppo unohtaa tarhalla. Toisin kuin touhukkaita ja äänekkäitä häkkikavereitaan, Roytä ei juuri koskaan näe. Hän on viettänyt pian viisi vuotta liimautuneena saman kopin peräseinää vasten. Pitkäjänteisellä harjoittelulla Roy on tottunut heistä tarhalla huolehtivaan henkilöön sen verran, että uskaltautuu syömään, vaikka ihminen on vielä näkyvissä vastapäisessä häkissä. Mutta hän on jatkuvasti valmis pakenemaan koppiinsa, mikäli ympäristöstä kuuluu mitään ylimääräistä. Koska Roy on tarhaoloissa äärimmäisen arka, hänen luonteestaan ei juuri tiedetä. Tarhalla Roy ei hauku ja kosketukseen hän on tähän asti suhtautunut jähmettymällä. Muiden koirien kanssa Roy tulee mainiosti toimeen ja onkin porukasta aina se, joka väistää ensimmäisenä.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.