ROY

uros | syntynyt 2016 | kotihoidossa Lieksassa | noin 50-55 cm

18.2.2024
Roy on ollut kotihoidossa nyt noin kaksi kuukautta ja kuoren alta alkaa paljastua utelias, rohkea sekä läheisyydenkaipuinen sielu, kun nyt kotioloissa nämä piirteet ovat päässeet esiin pitkän tarhaelämän jälkeen. Royn kanssa voi käydä jo ihan oikealla hihnalenkillä (rauhallisella alueella) ja lenkillä koirakaveri antaa lisärohkeutta: välillä Royn pitää saada ottaa taukoa, katsella ympärilleen, sitten matka taas jatkuu. Turvalliseksi todetun kotihoitajan perässä Roy kulkee niin lenkillä kuin sisätiloissakin uusiin seikkailuihin. Päästyään pitkässä liinassa ulkoilemaan pihaan, vaikuttaa Roy päättäneen että hädät tehdään mieluumin ulos ja sen seurauksena Roy onkin jo sisäsiisti.

Kaksi viikkoa sitten mitattiin lähtöpaino ja nyt on ensimmäinen liikakilo karistettu. Useampi kilo lienee vielä ylipainoa, mutta kevytraksuilla ja säännöllisellä liikunnalla pyritään tavoitteeseen, sen enempää asiaa stressaamatta, jotta kotiutuminen etenee joutuisasti. Roy on selkeästi alkanut tykätä rapsutuksista ja tuleekin tiettyihin paikkoihin kotona rapsutettavaksi ja hakemaan seuraa. Hän uskaltaa jäädä myös samaan sänkyyn ja nukahtaakin siihen, vaikka kotihoitaja on lähellä. Yksinolot on sujuneet koiraseurassa hyvin, yleensä Roy makoilee jollain sohvalla tai pedillä. Roy seurailee toisten koirien mallia ja ainakin toistaiseksi hän etsii kotia, jossa on koiratukihenkilöitä. Royssa asuva luontainen uteliaisuus auttaa häntä palautumaan, sillä vaikka joku ääni, kuten leivänpaahdin, säikäyttää hänet, niin kohta hän jo yleensä palaa takaisin samaan tilaan kurkkimaan, mitä oikein tapahtui.

Roy ei ole kotihoidossa pitänyt mitään ääntä poislukien pienet ilmoitusäänet koirakavereille, että täällä ollaan, ei saa istua päälle. Roy ei yhdy edes muiden koirien haukkumakuoroon.

Roy on maailman kiltein ja hellyttävin nalle, jolle toivoo vain parasta mahdollista kotia, sellaista itsensänäköistä.

22.1.2024
Roy on ottanut valtavia harppauksia kotihoidossa. Hän ottaa torkut selällään omalla pedillään ja löytyipä hän eräänä päivänä sängyltäkin muiden koirien seurasta. Häntä heiluen hän tulee hakemaan nameja ja jää sitten hetkeksi rapsuteltavaksi. Eikä siinä kaikki, Roy on päässyt talosta ulos ja käynyt pihalla haistelemassa hihhnalenkillä nyt useampana päivänä. Näiden seikkailujen jälkeen uni maistuu, mutta hän on osoittaitunut huomattavavasti rohkeammaksi, kuin arvasimme odottaa. Kiitokset jo tässä kohtaa loistavalle kotihoitajalle, joka on osannut tukea ja rohkaist Royta oikeissa kohdissa.

3.1.2024
Roy on nyt ollut kotihoidossa reilu kolme viikkoa. Sinä aikana hän on kokenut olonsa niin turvalliseksi, että on siirtynyt omassa turvapaikassaan häkistä sohvalle. Uusi vuosi oli Roylle vähän jännä, mutta saatuaan päälleen turvapeiton olo helpottui. Nyt otetaan hiukan happea ja aletaan sitten katsomaan uutta vuotta eteenpäin. Toistaiseksi siis Roy tutustuu rauhassa hoitopaikkaansa ja hoitajaansa ja sama toisinpäin. Pitkään tarhalla olleen koiran kohdalla tarvitaan paljon aikaa ja koirakohtaisia ratkaisuja, jotta koira alkaa avautumaan. Näitä kumpiakin nyt on onneksi tarjolla.

13.12.2023
Roy pääsee kotihoitoon Suomeen 14.12.2023

Tausta ja tarina
Romanian suurta kodittomien koirien määrää ylläpitävät omistetut koirat. Koska steriloinnit ovat Romaniassa vielä hyvin marginaalisia, syntyy omistetuille koirille jatkuvasti uusia pentuja. Koska pennut ovat usein omistajalle ei-toivottu yllätys, päätyy surullisen moni hylkäämään emon pentuineen. Vuonna 2016 Care for Dogs -tarhaa ylläpitävä Delia sai kuulla, että läheisessä kaupungissa erään talon kellarissa eli tällainen hylätty pentue. Kellarista löytyi kaksi emoa ja yhteensä viisi pentua, jotka elivät äärimmäisen kurjissa oloissa eivätkä varmasti olisi selvinneet siellä enää kauaa. Niinpä Delia otti koirat tarhalleen turvaan. Valitettavasti vaikea alku elämässä jätti jälkensä ja pennut ja emot jäivät aroiksi. Heistä jokainen jäi vuosiksi odottamaan tarhalle omaa mahdollisuuttaan parempaan elämään. Helmikuussa 2021 pennuista ensimmäinen, Jule, pääsi Emblan kautta omaan kotiinsa Suomeen.  Myöhemmin keväällä adoptio-ohjelmaan pääsi pennuista reippain, Frieda, ja nyt on pennuista ujoimman Royn vuoro.

Roy on niitä koiria, joiden olemassaolo on helppo unohtaa tarhalla. Toisin kuin touhukkaita ja äänekkäitä häkkikavereitaan, Roytä ei juuri koskaan näe. Hän on viettänyt pian viisi vuotta liimautuneena saman kopin peräseinää vasten. Pitkäjänteisellä harjoittelulla Roy on tottunut heistä tarhalla huolehtivaan henkilöön sen verran, että uskaltautuu syömään, vaikka ihminen on vielä näkyvissä vastapäisessä häkissä. Mutta hän on jatkuvasti valmis pakenemaan koppiinsa, mikäli ympäristöstä kuuluu mitään ylimääräistä. Koska Roy on tarhaoloissa äärimmäisen arka, hänen luonteestaan ei juuri tiedetä. Tarhalla Roy ei hauku ja kosketukseen hän on tähän asti suhtautunut jähmettymällä. Muiden koirien kanssa Roy tulee mainiosti toimeen ja onkin porukasta aina se, joka väistää ensimmäisenä.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.