RORY

uros | syntynyt noin 2012 | kotihoidossa Vihdissä | noin 55 cm

27.1.2024
Roryn totuttelu elämään kotihoidossa jatkuu hienosti. Päivä päivältä hänen herttainen luonteensa pääsee paremmin esiin ja Rory uskaltaakin yhä enemmän tutkailla esimerkiksi erilaisia aktivointitehtäviä tai mitä hänen asuinhuoneestaan löytyy. Hän on alkanut tavata hoitopaikan isokokoisia narttukoiria pihalla ja tapaamiset ovat sujuneet hienosti. Alkuun vieraat koirat selvästi jännittivät Roryä, mutta hän osaa hienosti kommunikoida muille mikä on hänestä vielä liian jännittävää. Muutaman tutustumiskerran jälkeen Rory on jo ollut selvästi rennompi ja pieniä innostumisia on nähty. Isokokoinen, rauhallinen narttukaveri voisikin olla Rorylle mieluisa myös tulevassa kodissa.

11.1.2024
Rory on pian kuukauden totutellut elämään muualla kuin häkissä. Vuodet kovalla betonilla ovat ymmärrettävästi jättäneet jälkeensä ja Rory onkin ollut kovin väsynyt. Hoitopaikassa hän on saanut lepäillä pehmeillä pedeillä ja syödä runsaasti, sillä tullessaan hän oli kovin hoikassa kunnossa. Hiljalleen hän on kuitenkin alkanut saada voimia takaisin. Luonteeltaan Rory on osoittautunut kovin lempeäksi. Hän on kotihoidossa kiintynyt kovasti yhteen henkilöön ja tämän kanssa Rory hakee huomiota painautumalla aivan kiinni ihmiseen. Muita ihmisiä Rory vielä jännittää.

Ulkoilu silloin kun ei ole liian kylmä on alkanut olla Roryn mielestä koko ajan mukavampaa ja esimerkiksi hoitohuoneen roskikset ovat toisinaan olleet inventaarion kohteina. Kotihoidossa on ulkoiltu aidatulla pihalla pannan kanssa niin, että hihna roikkuu perässä. Hihnaan tarttuva ihminen on kuitenkin vielä pelottava ja silloin Rory jähmettyy paikalleen. Valjaita hän vielä jännittää, mutta niitäkin on alettu hiljalleen harjoitella mukaviksi.

Rory kävi hiljattain eläinlääkärissä hakemassa reseptin ulkoloishäätöön, jolla sydänmatoa hoidetaan. Samalla tarkistettiin virtsanäyte ja veriarvot kaiken varalta, mutta mitään hälyttävää ei löytynyt.

23.12.2023
Rory saapui reilu viikko sitten kotihoitoon Suomeen. Hän on ymmärrettävästi ollut tarhavuosien ja pitkän matkan jälkeen väsynyt ja lähinnä nukkunut suurimman osan ajasta. Hän on alusta alkaen vaikuttanut hyvin herttaiselta ja vaikka ihmisen kosketus vielä jännittääkin, seuraa Rory ulkonakin ihmisen perässä. Hän onkin päässyt ulkoilemaan pienellä aidatulla pihalla hihna perässään ja on tämän myötä ollut hienosti sisäsiisti. Kunhan pahin tarhaväsymys on taitettu pääsemme tutustumaan kultaiseen Roryyn paremmin.

Tausta ja tarina
Sterilointien sijaan kunnalliset koiratarhat ovat valtion kestämätön tapa ratkoa kodittomien koirien ongelmaa Romaniassa. Kunnalliset tarhat ovat karuja paikkoja. Useimmissa koirista pidetään äärimmäisen huonosti huolta ja lopulta saatuaan tarhalla vain pari viikkoa aikaa koirat lopetetaan pois uusien onnettomien tieltä. Kunnallisella tarhalla vierailu on rankka kokemus, sillä kuolemaan tuomittujen koirien ohittaminen on lähes mahdoton tehtävä. Vuonna 2015 eräs saksalainen nainen vieraili Bukarestin lähellä sijaitsevalla kunnallisella tarhalla. Koirien jättäminen kunnalliselle tarhalle tuntui hänestä mahdottomalta ja niinpä hän kysyi, jos Cosoban tarhaa ylläpitävä Adina voisi väliaikaisesti majoittaa pelastetut koirat omalle tarhalleen. Kilttinä ihmisenä Adina lupautui auttamaan, vaikka Cosoba oli jo valmiiksi jatkuvasti ääriään myöten täynnä apua tarvitsevia koiria. Nainen pelasti kunnalliselta tarhalta useampia kymmeniä koiria ja lupasi etsiä heille kodit. Hieman myöhemmin auttamisinto kuitenkin lopahti ja nainen katosi, jättäen Adinan pulaan huolehtimaan kymmenistä koirista tiukkoja resurssejaan venyttäen.

Yksi saksalaisen naisen hylkäämistä koirista on Rory. Hän on ehtinyt viettää tarhalla jo pian kuusi vuotta, eikä elämä tarhaoloissa ole käynyt Rorylle yhtään helpommaksi. Stressaava tarhaympäristö, oudot tapahtumat ja uudet ihmiset selvästi ahdistavat Roryä. Tuttujen ihmisten kanssa hän on reippaampi ja hakeutuu lähelle ja rapsuteltavaksi. Tarhan työntekijä kertoo, että Rory on lempeä ja häntä on helppo käsitellä ja hoitaa. Tarhalla Rory ei ole tullut toimeen muiden koirien kanssa, joten hänet luovutetaan varmuuden vuoksi vain ainoaksi koiraksi.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.