RONI

uros | syntynyt 2/2016 | Carpen tarhalla | noin 55 cm

23.2.2021
Vietettyään koko elämänsä tarhalla Roni ei vielä ymmärrä, miten hänen elämänsä pian muuttuu. Suomessa häntä odottaa koti, jossa hän pääsee vihdoin kokemaan, minkälaista onnellinen elämä on.

Tausta ja tarina
Kun koira päätyy rankkurien käsiin ja kunnalliselle tarhalle, hänen tulevaisuutensa näyttää harvoin valoisalta. Näin on erityisesti, jos koira sattuu olemaan tavallista arempi. Kun koiria on tyrkyllä häkistä toiseen satoja ja taas satoja, jäävät tällaiset koirat yleensä aina huomiotta. Onneksi on eläinsuojelijoita, jotka päättävät auttaa myös juuri näitä koiria. Vieraillessaan vuosia sitten kunnallisella tarhalla Carpen ylläpitäjä Carmen päätti ottaa aran nuoren nartun yksityiselle tarhalleen. Arka tyttö sai nimen Rena.

Koska Romaniassa koiria on valtavasti, pyritään uusien kodittomien koirien syntymistä hillitsemään. Niinpä kunnalliset tarhat steriloivat kaikki heiltä lähtevät narttukoirat ennen niiden luovuttamista. Renan kohdalla näin ei kuitenkaan jostain syystä oltu tehty ja eräänä helmikuisena aamuna aran Renan kopista löytyi kolme pientä yllätystä. Näin saivat alkunsa Rami, Roni ja jo Suomeen omaan kotiin päässyt kolmikon ainoa tyttö Rina.

Tarhaympäristö on äärettömän stressaava elinympäristö. Stressin lisäksi pieni pentu jää paitsi tärkeästä sosiaalistamisesta, sillä virikkeitä on vähän, eikä uusiin asioihin tai ihmisiin juurikaan pääse tutustumaan. Ei siis ole ihme, että Rami ja Roni ovat jääneet ätinsä tavoin aroiksi elettyään tarhalla koko pienen ikänsä. Uudet tilanteet ja ihmiset ovat Ronille vielä kovin jännittäviä, mutta kun tarha hiljenee ja häkkiin tulee tuttu ihminen pääsee Ronin todellinen luonne esiin. Roni on äärettömän ihmisrakas ja hän suuntaa heti kohti tuttua ihmistä häntä iloisesti vispaten. Herkut ja rapsutukset ovat kovasti hänen mieleensä ja Roni selvästi kaipaa läheisyyttä. Roni tulee hienosti toimeen muiden koirien kanssa ja olisikin varmasti onnellinen reippaasta koirakaverista, josta ottaa mallia. Hän on luonteeltaan hyvin kohtelias ja väistää herkästi muita koiria välttääkseen konflikteja. Roni tulee arkana koirana tarvitsemaan kodissaan paljon aikaa, jotta hän saa tutustua uuteen elämään omaan tahtiin.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.