RENA

narttu | syntynyt noin 2013 | kotihoidossa Teiskossa | noin 50 cm

6.6.2021
Renan pitkä matka kotiin on vihdoin ohi, sillä hänen ikioma perhe on löytynyt.

9.5.2021
Renan arki kotihoidossa muiden koirien ja ihmisen kanssa sujuu kuin vanhalta tekijältä ja siksi onkin käsittämätöntä, että tämä kissoja yli kaiken rakastava kaunotar ei ole saanut vielä kotia. Toivottavasti Rena löytää pian oman perheensä.

19.3.2021
Rena tuli Suomeen kotihoitoon 6.8.2020. Ottaen huomioon, ettei hän ollut koskaan elänyt sisätiloissa, saati ihmisen kanssa, hän alkoi avautumaan kohtuullisen pian osaavan kotihoitajan avulla ja tänään Rena on elämää ja kissoja rakastava koira. Koska hänellä on takanaan vuosia ilman säännöllisiä sosiaalisia kontakteja, on selvää, ettei hän ole eikä hänestä varmastikaan koskaan tulekaan mitään yltiösosiaalista koiraa, vaan varauksellisuus uusia ihmisiä kohtaan on ainakin kohtuullisen pysyvää. Kotihoitajan läsnäollessa Rena uskaltaa haistella vieraiden käsiä ja ottaa jopa herkunkin, mutta se riittää hänelle ja sen tulee riittää myös tulevalle kodille. Oman tutun ihmisen läsnäolo on Renalle tärkeää ja olisikin mukavaa, jos kodissa olisi usein joku läsnä. Muiden koirien seura on siinä mielessä Renalle tärkeää, kuin se on jokaiselle koiralle, mutta Rena voisi mennä kodissa, jossa ei ole muita koiria, jos hänellä olisi ainakin viikottain lajitoverikontakteja. Hihnakävely Renalta sujuu melko hyvin, mutta siinä on vielä paljon treenaamista. Rena ei ole autoillut. Muutoin hän on hyväntuulinen ja rakastava koira, josta joku saa hyvän ystävän.

1.1.2021
Vuosi vaihtui ja näin alkaa Renan ensimmäinen kokonainen vuosi suomalaisena koirana. Tarha- ajat ovat jo jääneet taa ja kuten kotihoitaja sanoi, niin sen vaan tietää, kun koira on valmis lähtemään kotiin. Rena käyttää edelleen ääntään jonkun verran, joten naapurin korvia säästääksemme luovutamme hänet vain omakotitaloon. Kissat ovat säilyneet Renan lempparijuttuina ja hän haaveileekin edelleen kissakodista. Toki kissojenkin tulee pitää koirista, ettei rakkaus jää yksipuoliseksi. Rena ulkoilee hihnassa ja valjaiden laitto sujuu hyvin. Ulkoilun sujumisen myötä Rena on oppinut myös sisäsiistiksi. Vieraat naiset hän ottaa vastaan melko rennosti, nämä saavat suhteellisen helposti rapsutellakin. Kerrassaan sympaattinen tyttö ansaitsee vihdoin päästä omaan kotiin.

28.11.2020
Renan ajat häkissä viihtyvänä koirana ovat kaukana takana. Rena rakastaa nukkumista kyljessä kiinni ja on aina valmis, kun kotihoitajalla on tarjolla herkkuja ja niitä saa vastineeksi, kun opettelee uusia asioita. Hänen hännällään on aivan oma elämänsä. Pienimmistäkin asioista alkaa häntä tamppaamaan sohvaa tai lattiaa ja jos tilaa riittää, alkaa häntä vispaamaan täyttä ympyrää niin, että häntä todellakin heiluttaa koiraa, eikä koira häntää. Renan sisäsiisteyden opettelu on ollut työlästä, sillä hän on pelännyt liikkua ulkona, mutta nyt siinäkin aletaan edistyä ja hän alkaa olemaan kiinnostunut ulkona olevista tuoksuista. Rena alkaa pikkuhiljaa olemaan, kuin kuka tahansa kotikoira sillä poikkeuksella, että hän edelleen haaveilee ihan ikiomasta kissasta. Toki hän tulee toimeen kaikkien hoitopaikan koirienkin kanssa, sukupuolesta riippumatta, mutta kissoissa on sitä jotain, mikä saa Renan sydämen läpättämään hiukan kovemmin. Ja tietenkin ihan ikioma ihminen, jos sellainen jostain löytyisi.

26.9.2020
Renan kotihoito etenee varsin mallikkaasti. Valjastreenit ovat edenneet siihen pisteeseen, että hän pääsi kotihoitajan kanssa jo uloskin. Toistaiseksi ollaan kuitenkin tyydytty katselemaan maisemia yhdestä ja samasta paikasta, mutta tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin. Kämppiksensä Tajan muutettua pääasiassa koiranaapureidensa kanssa sohvalle, Rena viihtyy omassa huoneessaan itsekseenkin. Hän on löytänyt äänensä ja katsookin asiakseen linnoittautua ikkunalle ja haukkua pihalla oleville koirakollegoille. Tästä syystä Renaa ei tulla luovuttamaan kerrostaloon. Hän tapasi hoitopaikan kissoja ja suhtautui niihin rauhallisesti ja uteliaasti. Ulkoiluharjoitusten ja ikkunaemännöinnin lisäksi Renan päivät kuluvat nokosten ja luidensyönnin parissa. Luut ja täytetyt Kongit ovatkin hänen herkkuaan. Vaikka matkaa toki vielä onkin, Renan taival kotikoiraksi etenee oikein suotuisaa polkua ja vauhtia.

25.8.2020
Ujo Rena on hiljalleen alkanut asettua kotihoitopaikkaansa. Hänestä on kotiympäristössä kuoriutunut oikea hamstraaja ja häkistä, johon Rena on tehnyt pesänsä, löytyykin jatkuvasti milloin mitäkin talosta löydettyjä aarteita. Kotihoitajaan Rena suhtautuu ystävällisesti ja rauhallisemmassa ympäristössä häntä on jo saanut rapsutella. Muut koirat kiinnostavat häntä kovasti ja toiveissa on, että pian heidän tuellaan Rena voisi aloittaa ulkoiluharjoitukset. Valjaisiin hänon jo tutustunut ja suhtautuu niihin uteliaasti. Rena vaikuttaakin siltä, että hänessä on valtavasti potentiaalia reipastua jo odotettua nopeammin.

Renan tausta ja tarina
Kun koira päätyy rankkurien käsiin ja kunnalliselle tarhalle, hänen tulevaisuutensa näyttää harvoin valoisalta. Näin on erityisesti, jos koira sattuu olemaan tavallista arempi. Kun koiria on tyrkyllä häkistä toiseen satoja ja taas satoja, jäävät tällaiset koirat yleensä aina huomiotta. Onneksi on eläinsuojelijoita, jotka päättävät auttaa myös juuri näitä koiria. Vieraillessaan vuosia sitten kunnallisella tarhalla Carpen ylläpitäjä Carmen päätti ottaa aran nuoren nartun yksityiselle tarhalleen. Arka tyttö sai nimen Rena.

Koska Romaniassa koiria on valtavasti, pyritään uusien kodittomien koirien syntymistä hillitsemään. Niinpä kunnalliset tarhat steriloivat kaikki heiltä lähtevät narttukoirat ennen niiden luovuttamista. Renan kohdalla näin ei kuitenkaan jostain syystä oltu tehty ja eräänä helmikuisena aamuna aran Renan kopista löytyi kolme pientä yllätystä. Näin saivat alkunsa Rami, Roni ja jo Suomeen omaan kotiin päässyt kolmikon ainoa tyttö Rina.

Karuista olosuhteista huolimatta Rena kasvatti pentunsa lempeästi ja kärsivällisesti. Kolmikon pojat ovat vielä äitinsä tavoin tarhalla ja Rena asuukin edelleen yhdessä pentunsa Ramin kanssa. Vuodet tarhalla eivät ole olleet helppoja Renalle ja hän on edelleen hyvin varovainen uusien tilanteiden ja ihmisten kanssa. Rena on tarhalla hyvin huomaamaton, hän ei juurikaan hauku ja pyrkii muutenkin enemmänkin pois tieltä kuin mukaan konflikteihin. Rena hakeutuu herkästi turvaan omaan koppiinsa mikäli tilanne käy liian jännittäväksi. Jos vieras antaa hänen tutustua omaan tahtiin, käy Rena varovasti syömässä herkkuja tuntemattomaltakin ihmiseltä. Rena tulee tarvitsemaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, jotta hän saa omaan tahtiin tutustua uuteen elämäänsä kotona.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.