NAAVA

uros | syntynyt noin 2010 | Cosoban tarhalla | noin 65 cm

Eläinten asema Romaniassa on edelleen huono. Vaikka hyviä koteja on yhä enemmän, edelleen löytyy myös paljon perheitä joille lemmikeillä ei juurikaan ole arvoa. Kun vastaan tulee elämänmuutoksia tai koira käy muuten liian työlääksi, kalliiksi tai turhaksi, luopuu surullisen moni edelleen koirastaan. Romaniassa tällaiset ennen omistetut koirat päätyvät usein kadulle. Näillä koirilla ei ole minkäänlaisia selviytymistaitoja ja surullisen monen elämä päättyy kadulle tai rankkureiden toimesta kunnalliselle tarhalle.
Pari vuotta sitten Cosoban tarhan työntekijä huomasi kaduilla harhailevan ison koiran. Koira oli selvästi eksyneen oloinen, eikä osannut varoa liikennettä tai muita vaaroja. Ulkonäkönsä puolesta koira oli todennäköisesti ollut jonkun vahtikoira tai paimen, kunnes oli käynyt turhaksi tai huonoksi työssään. Lähempi tarkastelu paljasti, että koira oli todennäköisesti täysin sokea. Pelottavasta tilanteestaan huolimatta koira otti vieraan ihmisen vastaan ystävällisesti ja niinpä hän pääsi työntekijän matkassa Cosoban tarhalle turvaan.

Huikeasta luonteestaan huolimatta Naava on jämähtänyt tarhalle. Hän on ymmärrettävästi hieman hämillään tarhan hälinässä, mutta suhtautuu silti uskomattoman hienosti outoihinkin tilanteisiin. Naava ottaa tutut ja vieraat iloisesti vastaan ja hän selvästi rakastaa huomiota ja rapsutuksia. Saadessaan huomiota hän painautuu ihmistä vasten autuaan tietämättömänä omasta koostaan. Tarhan työntekijät kertovat, että toisinaan Naava suhtautuu hieman varauksellisesti hoitotoimenpiteisiin. Tämä ei ole outoa, sillä elo sokeana stressaavalla koiratarhalla on varmasti raskasta. Naava asuu tarhalla yksin, mutta Cosoban tarhaa ylläpitävän Adinan mukaan hän tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

Naava on todennäköisesti täysin sokea. Ikänsä vuoksi hänellä on oletettavasti jo vanhuuden tuomia vaivoja ja kolotuksia, joten tulevan kodin tulee panostaa vanhan koiran tarvitsemaan hoitoon. Naavaa ei mahdollisen rotuperimänsä vuoksi luovuteta kerrostaloon.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.