MONIKA

narttu | syntynyt noin 2014 | Kotihoidossa Nurmijärvellä | noin 50-55 cm

21.11.2022
Herttainen Monika on saanut kotihoitoon ilouutisia. Hän on vihdoin löytänyt ikioman kotinsa.

16.10.2022
Monika on ehtinyt asua kotihoidossa jo yli puoli vuotta. Hänen persoonansa tulee yhä paremmin esiin ja aiemman rauhallisen ja köllöttelevän Monikan rinnalle on nyt alkanut tulla pilkahduksia myös hassusta ja touhukkaasta luonteesta. Nykyään Monika tykkää metsälenkeillä yhä enemmän myös juoksennella ja hajut ja niiden seuraaminen ovat alkaneet kiinnostaa siinä määrin, että lenkit suoritetaan liinan päässä. Monika on myös alkanut kiinnostua pöytätasoilta löytyvistä tavaroista ja tasoilta onkin kaikessa hiljaisuudessa välillä hävinnyt aarteita Monikan toimesta. Suurimmaksi osaksi hän on kuitenkin edelleen rauhallinen ja nukkuu tyytyväisenä sohvalla. Monikalla on kotihoidossa ilmennyt herttainen tapa hakeutua ihmisen lähelle heti, jos hän aistii ihmisen voivan huonosti. Omat ihmiset ovatkin Monikan mielestä aivan ihania, mutta kotiin tulevat vieraat hieman jännittävät häntä.

10.8.2022
Monikan elo kotihoidossa jatkuu samaan malliin. Hän nauttii kotihoitajan vieressä köllöttelystä, rapsutuksista ja pihalla puuhailusta. Monika on ystävystynyt kotihoitopaikan koirien kanssa ja tulevassa kodissa voisikin olla koirakaveri odottamassa. Kotihoitajan mukaan Monika on edelleen oma herttainen itsensä.
Monika on kotihoidossa alkanut vahtia kotiaan ja nykyään hän tervehtii vieraat haukkumalla. Erityisesti miehille Monika saattaa myös epävarmuuttaan murista, mutta hän on oppinut hienosti odottelemaan omalla paikallaan vieraiden ajan. Lenkeillä Monika ei juuri välitä vieraista ihmisistä, vaan tutkailee rauhallisesti kauempaa.

19.6.2022
Herttainen Monika on ollut kotihoidossa nyt kolme kuukautta. Hän on sujahtanut kotihoitopaikan elämään kuin olisi aina ollut siellä. Monikan suuri rakkaus on edelleen hoitopaikan sohva, missä hän viettää suurimman osan ajasta onnellisesti lepäillen. Rapsutukset ovat tietysti aina tervetulleita ja niitä Monika vastaanottaa tyytyväisenä. Monika tykkää lenkkeillä ja touhuta pihalla, mutta hän on selvästi enemmän rauhallista sorttia ja on tyytyväinen ihan vain kotona löhöillessäkin. Vieraat ihmiset ovat Monikasta vielä jännittäviä, mutta hän osaa hienosti hakeutua kauemmas tarkkailemaan tilannetta vieraiden tullessa kylään.

Monika kävi hiljattain eläinlääkärissä. Käynnin yhteydessä hän kävi lenkkeilemässä kaupunkialueella ja lenkki sujui erinomaisesti, vaikka ympärillä kulki paljon ihmisiä ja muita koiria. Omaan rauhalliseen tyyliinsä Monika seuraili rauhallisesti muiden touhuja ja jatkoi sitten matkaa.

Eläinlääkärissä otettiin uudelleen kilpirauhastestit ja arvot olivat niin hyvät, että lääke on nyt jätetty pois. Kolmen kuukauden päästä olevassa uusintatestauksessa selviää, tarvitseeko Monika lääkettä enää tulevaisuudessakaan. Lääkärissä Monikalta löytyi lievä (1/6) sivuääni sydämestä, joka ei vielä vaadi minkäänlaista lääkitystä.

6.5.2022
Monikan elo kotihoidossa jatkuu yhtä vaivattomasti. Hän on mallikkaasti yksin kotona, kulkee remmissä nätisti, puskee syliin rapsutusten toivossa ja tykkää nakerrella nahkaluita ja denticksejä. Hän nautiskelee rauhallisista metsälenkeistä ja innostuu välillä hepuloimaan ja piehtaroimaan selvästi tyytyväisenä. Monika rakastaa osallistua tutun ihmisen touhuihin ja istuskelee tai makoilee mielellään pihalla vieressä ilmaa nuuskutellen, kun kotihoitaja kitkee kukkapenkkiä. Ruoka maistuu Monikalle erinomaisesti, mutta siitä huolimatta ylimääräisiä kiloja on saatu hiukan karistettua. 

Vieraat ja varsinkin haukkuvat koirat ovat Monikasta pelottavia ja niille hän kokee lähelle tullessa tarvetta murista. Myös vieraat ihmiset ovat jännittäviä ja heihin Monika pitää mielellään välimatkaa. Monika ei kotihoidossa juuri olet haukkunut muiden koirien mukana, vaan osoittautunut enemmänkin mietteliääksi ja rauhalliseksi.

30.3.2022
Monika jatkaa käsittämättömän nopeaa sopeutumistaan kotioloihin. Hän on alkanut kotihoidossa lenkkeillä hihnassa ja nauttii selvästi suuresti kaikista uusista hajuista, joita lenkkipoluilta löytyy. Onpahan ensimmäiset ilohepulitkin nähty ulkoillessa. Monika oppi rutiinin todella nopeasti ja nykyään kotihoitajan tarvitsee vain ottaa hihna käteen ja kutsua, niin Monika tulee jo eteiseen valmiina lenkille. Alettuaan ulkoilla Monika on ollut täysin sisäsiisti. Hänen lempipuuhaansa on edelleen sohvalla köllöttely ja sitä Monika harrastaakin hartaasti tuhisten. Parasta on, jos sohvalla saa lepäillä ihmisen vieressä. Monika ei ole kotihoidossa juuri haukkunut. Hän on hiljalleen tottunut kotihoitopaikan koiriin ja osaa nykyään jo hienosti väistää, jos sanomista meinaa tulla.

21.3.2022
Monika on ehtinyt viettää kotihoidossa nyt neljä päivää. Sopeutuminen uuteen ympäristöön on alkanut käsittämättömän hyvin ja onkin vaikea uskoa, etteikö Monika ikinä olisi asunut kotikoirana. Hän on kotihoidossa ollut varsin rauhallinen ja tasapainoinen tuumailija ja lempipaikaksi onkin muodostunut keittiön sohva, josta on hyvä ihmetellä kodin touhuja. Monika on rohkeasti käynyt tutkimassa koko talon ja hän on myös heti nauttinut saamastaan huomiosta ja rapsutuksista. Myös pitkäksi kasvaneet kynnet saatiin muutaman päivän jälkeen leikattua ongelmitta. Monika on heti ymmärtänyt kerjäämisen taidon ja todennut myös, että pöytätasoilta kannattaa käydä kurkkimassa sinne unohtuneita ruokia. Hän ole välittänyt kodin äänistä ja onkin ollut paljon odotettua reippaampi. Muita kotihoitopaikan koiria Monika vielä selvästi jännittää. Hän olisikin varmasti onnellisimmillaan joko ainoana koirana tai laumassa, jossa elää rauhallisia koiria.

Tausta ja tarina
Romanian suurta kodittomien koirien määrää ylläpitävät omistetut koirat. Koska steriloinnit ovat Romaniassa vielä hyvin marginaalisia, syntyy omistetuille koirille jatkuvasti uusia pentuja. Koska pennut ovat usein omistajalle ei-toivottu yllätys, päätyy surullisen moni hylkäämään emon pentuineen. Vuonna 2016 Care for Dogs -tarhaa ylläpitävä Delia sai kuulla, että läheisessä kaupungissa erään talon kellarissa eli tällainen hylätty pentue. Kellarista löytyi kaksi emoa ja yhteensä viisi pentua, jotka elivät äärimmäisen kurjissa oloissa eivätkä varmasti olisi selvinneet siellä enää kauaa. Niinpä Delia otti koirat tarhalleen turvaan. Valitettavasti vaikea alku elämässä jätti jälkensä ja pennut ja emot jäivät aroiksi. Heistä jokainen jäi vuosiksi odottamaan tarhalle omaa mahdollisuuttaan parempaan elämään. Toinen kellarista löytyneistä emoista on Monika, joka saa vihdoin mahdollisuuden etsiä omaa kotiaan.

Monika on viiden tarhavuotensa aikana reipastunut tasaisesti. Hän elää yhdessä kellarista löytyneiden toisen emon ja usean pennun kanssa ja koska koko porukka haukkuu mielellään aidalla vieraille ihmisille, moni päättää olla kokonaan menemättä häkkiin sisälle. Kun häkkiin kuitenkin menee ja antaa Monikalle hetken aikaa tutustua rauhassa, huomaa hänen olevan hyvin sympaattinen persoona. Monika on luonteeltaan hyvin rauhallinen ja hän on onnellisimmillaan, kun saa kaikessa rauhassa istuskella tutun ihmisen vierellä rapsuteltavana. Myös herkut ja ruoka ovat kovasti hänen mieleen ja tällä hetkellä Monika syökin erotettuna muusta porukasta, jotta hänelle kertyneitä ylimääräisiä kiloja saataisiin karistettua. Koska Monika ei ole ikinä saanut kokea elämää kodissa, moni asia on hänelle vielä uutta ja jännittävää. Siksi esimerkiksi hihnalenkkeilyä ei vielä ole päästy tarhalla harjoittelemaan.

Monikalla on Romaniassa operoitu tyrä. Samalla hänellä todettiin Microsporum -sienitartunta iholla, joka hoidettiin Romaniassa pois. Monikalla on kilpirauhasen vajaatoiminta, johon hän saa tällä hetkellä lääkettä.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.