MARINA

narttu | syntynyt noin 2008 | Kotihoidossa Hikiällä | noin 55 cm

4.9.2021
Viimeinen huokaus ennen silmien sulkeutumista, viimeinen tassunjälki hiekkaan. 
Pois on joskus kaikkien lähdettävä, kuka mitenkin eläneenä, kuka millaisenkin matkan ja kenen kanssa kulkeneena. Osa yksin, osa yhdessä. 
Marina syntyi tietämättä mitään siitä, mikä häntä odotti, ja todellakin hyvä niin. Edessä oli vuosien kylmyys, sade, paahteet ja pakkanen. Yksitoikkoinen elämä, yksitoikkoinen ruoka. Häkin takaseinällä ei juuri ilonaiheita ollut, eikä niitä taatusti sinne kukaan tuonut. Ainut hyvä asia siinä oli se, että koska sellaisten olemassaolosta ei tiennyt, ei niitä myöskään kaivannut. 
Kun jalat olivat jo väsyneet, samoin mieli, tarha jäi taakse ja uusi kotimaa kutsui. Silloin ja vasta silloin elämä sai merkityksensä. Oli lauma, jonka kanssa nukkua ja jota odottaa kotiin. Oli suojaisa ja pehmeä peti, hyvä ruoka ja tilaa kulkea. Mieli kirkastui, tahtoi oppia ja osata. Askel keveni ja elämässä oli järkeä. Jätettyään tarhan kerran taakseen, Marina ei koskaan enää mennyt takaseinälle varjoihin. Marina oli valon koira. 
Eräänä päivänä hän nosti päänsä, katsoi ihmistään ja sanoi, että nyt on aika. Ihminen kuuli, teki kuten koira toivoi ja niin Marinan häntä heilahti viimeisen kerran. 
Marina oli arvokas yksilö. Marinaa rakastettiin ja hän sai kokea kodin. Ruoho tassujen alla pehmeää, vesi oli puhdasta ja lauma läsnä. 
Me päästämme nyt irti hänen tassustaan ja saattelemme matkaan. Kiitos Marina kaikesta.


25.9.2020
Marina saapui kotihoitoon Hikiälle 6.8.2020. Kotihoitaja kertoo, että Marina on äärimmäisen älykäs ja sielukas koira kuin olla ja saattaa. Hän myös pohtii, kuinka Marinan tyyppinen (arka, tarhalla koko ikänsä ollut, vaatimaton) koira voikin kehittyä niin nopeasti. Kotihoitajan kertoman mukaan Marina siis todella opiskelee (kotihoitaja epäilee, että hänellä on varmaankin joku muistikirja jonkun kuusen juurella, johon merkitsee havainnoimiaan asioita) tätä taloutta. Marina tutkii vieraiden liikkeitä kuin sarjakuvien vakooja, jonka pää ilmestyy milloin mistäkin puskasta tai puun takaa tuijottamaan mitä he tekevät. Tutumpia Marina tulee lähemmäs katsomaan. Hän tulee jo sisälle ruoka-aikaan ja ajatellessaan olevan mahdollisesti herkkujen jakohetki, hän tulee tuijottamaan, olisiko niitä herkkuja missään tarjolla. Muut koirat ovat hänelle erittäin tärkeitä. Kun puuttuvia lauman jäseniä tulee kotiin, heitä ollaan portilla vastassa ja tarkistetaan, missä nämä ovat olleet. Marina innostuu välillä oikein täysillä laukkaamaan ja muutoinkin hän on ikäisekseen hyvin liikkuva, tutkiva ja osallistuva. Toista etujalkaa Marina on ontunut siitä saakka kun tuli, hän tarvitsee siihen kipulääkettä ja eräänä päivänä jalka kipeytyi erityisen paljon. Tämä johtui siitä, että Marina on tähän asti ollut kovin tuohtunut, että muut koirat lähtevät lenkille ja hän jää portin taakse. Pari päivää sitten kotihoitaja otti hänet lopulta mukaansa ja hän kulki täydellisen oikeaoppisesti kotihoitajan edellä tai takana muutaman metrin. Polulta Marina ei poikennut kuin haistelemaan. Hän kuitenkin innoissaan pomppi, kiipesi ylä- ja alamäkeä ja otti laukka-askelia, niin jalka kipeytyi. Marina sai kipulääkettä ja seuraavana päivänä hän oli taas mukana kuin vanha tekijä. Tästä seurasi, että Marina lähtee tästä lähtien aina lenkille, kun se on mahdollista. Kotihoitaja kertoo myös, että Marina tuntee nimensä. Hän myös heiluttaa häntää kotihoitajalle. Ensin tämä oletti, että Marina heilutti häntäänsä mukana oleville koirille, mutta kun hän tuli ilman koiria kotiin, hän tajusi, että heilutus oli kohdistettu hänelle.

Marina on ottanut kotihoitajan ja perheen koirat omakseen ja on vaikea kuvitella, että Marina enää hyötyisi paikanvaihdosta. Hän on viisas ja paljon kokenut koira, joka on nyt paikassa, jossa häntä ymmärretään ja annetaan olla ihan oma itsensä. Siksi me olemme nyt kotihoitajan kanssa yhdessä sopineet, että Marinan reissut on nyt reissattu ja hän saa jäädä loppuelämäkseen Hikiälle. Marina on perillä.

Marinan tausta ja tarina:
Marinan tarina on surullisen tyypillinen. Se löydettiin pienenä pentuna kadulta ja vietiin turvaan yksityiselle tarhalle. Siellä se kasvoi ja eli vuosia useamman sadan muun koiran kanssa. Koska apua tarvitsevia koiria on jatkuvasti enemmän kun resursseja, jäävät ujot ja varovaiset koirat helposti unohduksiin. Marina on tällanen unohdettu koira. Se on pienestä pitäen ollut varovainen uusia tilanteita ja ihmisiä kohtaan. Tarhan hälinässä se väistää ihmistä ja tarkkailee tilanteita mielummin pienen välimatkan päästä. Ujoudestaan huolimatta Marina on äärimmäisen lempeä, eikä se ole ikinä edes hoitotoimenpiteiden yhteydessä osoittanut minkäänlaista muuta reaktiota kuin pyrkimystä väistää. Marina on perusluonteeltaan rauhallinen, mutta päästessään jaloittelemaan se tykkää kuljeskella pitkiäkin aikoja ympäristöä tutkien. Marina pitää toisista koirista kovasti ja hakeekin aina tukea häkkikaveriltaan. Nartut ja urokset kaikki ovat sen mielestä ystäviä ja Marina on aina ensimmäisenä väistämässä jos sanomista tulee. Aiemmin Marina jakoi häkkinsä usein häkistä karkailevan Willyn kanssa. Marina seurasi häkkitoveriaan uskollisesti ulos aitauksesta ja illan tullen se osasi hienosti itsekseen palata omaan häkkiinsä. Vuosia se on ulkonäkönsä ja pehmeän luonteensa vuoksi ollut näkymätön tarhalla. Nyt se ansaitsisi vihdoin mahdollisuuden omaan kotiin, jossa sen viisas ja kultainen persoona pääsisi vihdoin oikeuksiinsa.

Marina on ehtinyt varttua seniori-ikään tarhalla, joten sille on hyvin mahdollisesti ehtinyt tulla tyypillisiä vanhuudenvaivoja, kuten nivel- ja hammasongelmia. Iästään huolimatta Marina on kuitenkin hyvässä kunnossa ja tällä hetkellä sen ainoa huoli tarhalla on pyöreä vartalonmalli.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.