LORI

narttu | syntynyt noin 2015 | kotihoidossa Yli-Iissä | noin 50 cm

27.2.2024
Lori muutti viikko sitten uuteen hoitopaikkaan. Muutto ja sopeutuminen uuteen ympäristöön on sujunut uskomattoman hyvin ja Lori onkin heti alkanut ottaa suuria harppauksia kotikoiran taidoissa. Lori rakastaa pehmeitä paikkoja ja viihtyykin kotihoidossa mieluiten sohvalla tai sängyssä ihmisen touhuja katsellen. Hän on myös osoittautunut kovin hellyydenkipeäksi ja kaikenlainen rapsuttelu ja harjailu on Lorin mielestä ihanaa. Hän onkin jo uudessakin kotihoitopaikassa kömpinyt tyytyväisenä ihmisen kainaloon sohvalle.

Hihnassa ulkoilua on nyt harjoiteltu joka päivä ja vaikka alkuun uusi iso maailma oli Lorista kovin epäilyttävä, on hän viikossa jo tykästynyt ulkoiluun siinä määrin, että tulee nykyään jo innokkaasti eteiseen kun näkee ihmisen valmistautuvan ulkoiluun. Ulkoilua harjoitellaan edelleen kaikessa rauhassa Lorille sopivaan tahtiin ja ainakin toistaiseksi rauhallinen asuinympäristö tuntuu olevan Lorille sopivampi. Hän on molemmissa hoitopaikoissa tullut hienosti toimeen muiden koirien kanssa.

10.1.2024
Lori on totutellut kotielämään kohta kahden kuukauden ajan ja ottanut mielettömän hienoja edistysaskeleita. Lori on laajentanut aluettaan ja löytänyt muunmuassa sohvan, missä hän nykyään usein viihtyykin. Siinä hän tykkää pötkötellä niin ihmisten kuin perheen muiden koirien kanssa. Hoitopaikan muihin koiriin Lori on muutenkin tehnyt jo enemmän tuttavuutta ja on oikein sopuisa muiden kanssa. Hän sanoo kyllä napakan kohteliaasti, jos joku koirista yrittää hänen ruokakupille. Lorilla on sympaattinen tapa mennä muiden koirien eteen istumaan, lätkiä näitä tassuillaan ja näin pyytää heitä leikkiin. 

Ulkoilu varusteiden kanssa on vielä hyvin jännittävää Lorille ja tätä harjoitellaan ahkerasti. Sen sijaan Lori taas rakastaa autossa oloa ja hyppää aina innoissaan kyytiin. 

Kekseliäisyyttä Lorilta ei puutu. Hän päätti eräänä päivänä yllättää kotihoitajansa ja oli käynyt varastamassa keittiön pöydältä leivän tuolia apunaan käyttäen. Hyvin apaattisen ja masentuneen kuoren alta alkaa siis hyvää tahtia näkyä pilkahduksia iloisesta ja touhukkaasta tytöstä. Lori antaa myös hienosti käsitellä ja tutkia itseään. Rapsutuksistakin hän on alkanut selvästi nauttia.

Uusi vuosi sujui Lorilta hienosti. Hän ei pelännyt raketteja eikä pauketta, vaikka hoitopaikan yksi oma koira oli selvästi hätääntynyt. Lori otti paukkeen vastaan tyytyväisesti nukkuen.

28.11.2023
Lori saapui Suomeen 11.11. ja oli hyvin väsynyt matkasta. Kotihoitopaikassa ollaankin siis keskitytty pitkälti vaan lepäilyyn ja olemiseen, mikä on enemmän kuin ansaittua tarhalla vietettyjen vuosien jälkeen. Muutaman päivän Lori oli aika ”jalaton” eikä liikkunut turvapaikastaan mihinkään. Pikkuhiljaa kuitenkin elämä alkoi hieman voittamaan ja Lori alkoi tutustua uuteen ympäristöönsä. Loria on hiljalleen alkanut myös kiinnostamaan kotihoitopaikan muut koirat. Ihmisiä Lori ei oikeastaan vielä omatoimisesti lähesty, mutta oikein hyvältä tuoksuvan namin Lori saattaa tulla hakemaan. Lori käväisi myös eläinlääkärissä erään aamun oudon käytöksen vuoksi. Lorilla kuitenkin todettiin kaikki olevan hyvin ja hän saikin hirveästi kehuja hienosta ja rauhallisesta käytöksestään. Palaamme Lorin kuulumisten kanssa, kunhan hän on saanut ensin nukuttua vuosien univelat pois ja laskettua hieman stressitasoja.

Tausta ja tarina
Lori asui Bukarestin lähettyvillä lähiössä. Muutama lähiön asukas piti Lorista ja hänen viidestä pennustaan huolta, mutta alueen muut asukkaat kyllästyivät pihalla asuviin koiriin ja lopulta soittivat kunnallisen tarhan rankkurit paikalle hakemaan Lorin ja hänen pentunsa pois. Koirista huolehtineet asukkaat soittivat Carpen tarhan ylläpitäjälle Carmenille, ja pyysivät tätä pelastamaan Lorin pentuineen ennen rankkureiden tuloa. Niinpä koirat päätyivät Carpen tarhalle turvaan. Lorin viisi pentua ovat jo löytäneet kodit Suomesta toisen yhdistyksen kautta, mutta varovainen Lori on jäänyt tarhalle odottamaan omaa vuoroaan.

Lori viettää tarhalla suurimman osan ajasta koppinsa katolla makoillen. Hän tuntuu seurailevan mitä ympärillä tapahtuu, mutta ei oikeastaan reagoi mihinkään esimerkiksi haukkumalla. Lori ei juurikaan ota tarhalla kontaktia ihmisiin, vaan väistää herkästi, jos tilanne käy liian jännittäväksi. Saadessaan aikaa tottua tilanteeseen, hän saattaa jäädä hetkeksi rapsuteltavaksi. On vaikea sanoa onko Lori varsinaisesti arka, vai onko stressaava tarhaympäristö hänelle vain liikaa. Lorille olisikin hyvä päästä pian pois tarhalta rauhallisempaan ympäristöön, jossa hänen oikea luonteensa pääsisi tulemaan esiin.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.