LAKY

uros | syntynyt noin 2011 | Kotihoidossa Vantaalla | noin 45 cm

28.1.2022
Lakyn vuosien odotus on vihdoin päättynyt, sillä hänelle on löytynyt ikioma koti.

7.1.2022
Laky on asettunut kotihoitoon hienosti. Hän on aina siellä missä ihmisetkin ja osallistuu mielellään kodin touhuihin. Jos ihmiset eivät muista häntä välillä rapsuttaa, peruuttaa Laky vihjailevasti syliin rapsutusten toivossa. Laky on harjoitellut kotihoidossa yksinoloa ja nykyään pärjää jo hienosti lyhyemmät ajat haukkumatta. Lakyn pidätyskyky paranee pikkuhiljaa tarhavuosien jälkeen ja päästessään tarpeeksi usein ulos hän on sisäsiisti. Laky ulkoilee edelleen mielellään ja kulkee hienosti rappukäytävässä. Ymmärrettävästi vanhan koiran lihaskunto palautuu kuitenkin hitaasti, joten näin alkuun Lakyn kanssa on tehty hyvin rauhallisia ja lyhyitä lenkkejä. Ulkona Laky kulkee nätisti, hän ohittaa muut koirat rauhallisesti ja tervehtii mielellään ihmisiä. Laky vaikuttaa kovin onnelliselta saadessaan elää ihmisten kanssa. Hän tulee kyllä hienosti toimeen muiden koirien ja kissojen kanssa, mutta olisi varmasti onnellinen myös ainoana silmäteränä. Tärkeintä tuntuu olevan, että hän saa ihmisiltä huomiota.

18.12.2021
Laky saapui kotihoitoon pari päivää sitten. Asettuminen kotikoiran elämään on alkanut käsittämättömän hyvin ja Laky on kotihoitopaikassa ollut aivan kuin kotonaan ensi hetkistä asti. Hän pyörii mukana ihmisten touhuissa ja asettuu päiväunille keskelle kodin hälinää vailla huolen häivää. Hän käy vähän väliä pyytämässä rapsutuksia kotihoitopaikan ihmisiltä ja on selvästi onnellinen saadessaan huomiota. Laky lähti iloisesti jo heti ensimmäisenä päivänä lenkille ja kulkee hihnassakin reippaasti kuin vanha tekijä. Kotihoitajan mukaan Laky on lenkeillä halunnut tervehtiä myös vastaantulijat. Laky on kotihoidossa kerrostalossa ja jopa rappusten kulkeminen sujui Lakyltä heti hienosti. Laky osaa myös ilmoittaa, koska haluaa ulos. Hän on kotihoitopaikassa tullut hienosti toimeen hoitopaikan oman uroskoiran kanssa.
Vaikka Laky on sopeutunut uuteen elämään harvinaisen nopeasti, on tulevan kodin kuitenkin tärkeää muistaa että kotiutuminen on vasta aivan alussa. Vaikuttaa kuitenkin, että Lakystä on kuoriutumassa hyvin herttainen ja ihmisrakas perheenjäsen. 

Tausta ja tarina
Lakyllä on aikoinaan ollut romanialainen koti, jossa hän asui ensimmäiset kuusi vuotta elämästään. Koti ei ymmärtänyt juuri mitään koirista ja niinpä Laky asui yksin pihalla vailla sosiaalisia kanssakäymisiä. Harvat ihmiskokemukset olivat Lakylle epämukavia ja jännittäviä ja pian hän oppi, että näykkimällä sai pelottavat ihmiset pysymään loitolla. Lopulta perhe kyllästyi ja Laky sai lähteä. Hänen onnekseen Carpen ylläpitäjä Carmen sai kuulla kadulle hylätystä koirasta ja niin Laky päätyi asumaan paikalliselle klinikalle tarhan ollessa täysi. Kun Carpen tarha valmistui vuonna 2017, Laky muutti asuttamaan yhtä tarhan häkeistä.

Laky on tomera vanha pappa. Hän on pienestä koostaan huolimatta suuri persoona, joka on aina ensimmäisenä aidalla vastassa rinta rottingilla. Laky ei varsinaisesti ole arka, hän ei vain ikinä ole päässyt oppimaan miten mukavaa yhteiselo ihmisten kanssa voi olla. Niinpä hän antaa ihmisen välillä rapsutella itseään ja varsinkin, jos Lakyn kovasti rakastamia nameja on tarjolla, tekee hän mieluusti tuttavuutta. Koska Lakyn ihmiskontaktit ovat tähän asti lähinnä olleet ikäviä toimenpiteitä, hän ahdistuu kovasti kiinni pitämisestä. Ahdistuessaan Laky pyrkii aina pois tilanteesta ja jos tilaa ei ole, hän varoittaa näykkäisemällä. Kun Laky saa touhuta omilla ehdoillaan, hän osallistuu uteliaasti ihmisen puuhiin ja pyörii mielellään mukana. Laky kaipaisikin kovasti kotia ja ihmistä, joka osaisi tukea häntä kehittymisessä juuri hänelle itselleen sopivalla tahdilla. Laky komentaa toisinaan naapurihäkkien uroksia. Narttujen kanssa hän tulee toimeen, mutta varovaisen nartun kanssa Laky yrittää herkästi käyttää tilanteen hyväkseen ja syödä myös kaverin ruoat.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.