JAHI

uros | syntynyt noin 2018 | kotihoidossa Vihdissä | noin 50 cm

3.10.2022
Herttainen Jahi on tänään saanut kuulla, että häntä odottaa ikioma koti.

15.9.2022
Jahi on kuin olisi aina elänyt kotikoirana. Hän on äärettömän kultainen, kiltti ja tasapainoinen koira jonka loputtomaan huolettomuuteen ja onnellisuuteen on mahdoton olla rakastumatta. Jahi on kotona mitä suloisin nautiskelija. Hän viettää päivät onnellisesti sohvalla kuorsaten ja herää aina toisinaan heiluttamaan häntää, kun kuulee ihmisen pyörivän lähellä. Jahi innostuu kyllä leikkimään esimerkiksi leluilla leikitettäessä, mutta muutoin hän on hyvin rauhallinen ja huomaamaton. Hän ulkoilee nätisti hihnassa ja lenkit ovatkin suurimmaksi osaksi rauhallista tuoksujen nuuskuttelua. Lenkeillä Jahi rakastaa tervehtiä kaikkia vastaantulijoita ja hän on jo kotihoitopaikan naapurustossa erityisesti taaperoperheiden suosikki. Jahi on kotihoidossa oppinut sisäsiistiksi, paitsi jäädessään pidemmäksi aikaa päivisin yksin kotiin. Muuten hän pärjää hienosti päivät kotona yksin, mutta pissavahinkoja sattuu vielä. Jahi ei ole enää juurikaan haukkunut kotihoidossa. Hoitotoimenpiteet, kuten kynsien leikkuu ja pesut, sujuvat hienosti.

Jahi on kotihoidossa ollessa osallistunut jo mökkireissulle ja koiratapaamiseen. Hän matkustaa rauhallisesti nukkuen autossa ja on aina reippaasti tutkimassa uusia paikkoja. Jahi onkin helppo ottaa mukaan käytännössä mihin tahansa. Hän rakastaa edelleen aivan kaikkia tapaamiaan ihmisiä ja tuntuu aina ratkeavan onnesta, kun jollain on hetki aikaa häntä rapsutella. Myös kaikki koirat ovat Jahin mielestä ihania ja silloinkin kun joku hänelle rähisee, Jahi siirtyy kohteliaasti kauemmas.

Jahi sopisi monenlaiseen kotiin. Koska hän suunnistaa ulkona paljolti kuulonsa avulla, ei häntä luovuteta vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. Parasta olisi jos kotona tai lähipiirissä olisi koirakavereita, joiden kanssa Jahi pääsisi säännöllisesti leikkimään.

17.8.2022
Jahi on reilussa viikossa sujahtanut elämään kotihoidossa kovin vaivattomasti. Hänestä on kuoriutunut loputtoman elämäniloinen nautiskelija, jonka hassutteleva ja leikkisä puoli tulee päivä päivältä enemmän esiin. Hiljattain Jahi on alkanut innostua yhä enemmän leluista ja hän puuhasteleekin niiden kanssa mielellään.
Huolimatta Jahin menneisyydestä hänen rakkautensa ihmisiä kohtaan on käsittämättömän suurta. Ei ole väliä onko ihminen aikuinen vai lapsi tai tuttu tai täysin vieras, Jahi on joka kerta haljeta onnesta kun jollakin on hetki aikaa häntä huomioida. Jahi rakastaa huomiota ja läheisyyttä ja hakeutuu mielellään ihmisen vierelle unille aina tilaisuuden tullen. Toisinaan innostuessaan rapsutuksista Jahi alkaa pentumaisesti hammastella, mutta hän myös rauhoittuu nopeasti pyydettäessä. Jahi onkin todella fiksu ja hän on jo viikossa kotihoidossa oppinut mm. sanat varo, odota ja istu. Jahi osaakin jo hienosti istua ja odottaa lupaa syödä, vaikka onkin todella innoissaan kaikesta ruoasta.
Jahi kulkee hihnassa hienosti, mutta uudet lenkkipolut ymmärrettävästi jännittävät ja Jahi kaipailee uusilla reiteillä hidasta tahtia ja aikaa nuuhkia ja tutustua ympäristöönsä. Jahi suhtautuu myös ulkona kaikkiin yhtä iloisesti ja tervehtii mielellään vastaantulijat luvan saadessaan. Ohi ajavia autoja hän vielä mielellään pysähtyy kuuntelemaan, mikä on varmasti jäännös ajasta, kun hän joutui sokeana selviytymään kaduilla. Jahi on kotihoidossa alkanut käyttää hieman ääntään ja toisinaan hän saattaa päästää muutaman haukahduksen pihaan ajaville autoille. Myös ruoka-aikaan Jahi usein hoputtaa ihmisiä mitä hassuimmilla äänillä. Suurimman osan ajasta hän on kuitenkin edelleen hyvin hiljainen ja nautiskelee elämästään torkkuen ja rapsutuksista nauttien.

8.8.2022
Jahi matkusti Suomeen ja kotihoitoon kaksi yötä sitten. Ensimmäisen illan ja yön hän sai nukkua omassa rauhassaan, mutta jo heti ensimmäisenä aamuna Jahi odotti tomerasti portin takana pääsyä muiden seuraan. Niinpä hänelle näytettiin mistä sohva löytyy ja siitä lähtien Jahi onkin onnellisesti kuorsannut sohvalla muiden seassa. Onnellisimmillaan hän on ehdottomasti silloin, kun saa painaa päänsä ihmistä vasten ja olla aivan lähellä. Jahi rakastaa aivan kaikkia ihmisiä aikuisista pieniin lapsiin ja innostuu aina suunnattomasti kun jollain on hetki aikaa häntä huomioida. Ihmiset ovatkin ruoan lisäksi selvästi Jahin suuri rakkaus, vaikka lelujakin hän on jo pienesti oppinut tutkimaan. Hän kulkee reippaasti hihnassa, mutta ei toki vielä osaa kulkea nätisti vaan menee innokkaasti sinne minne nenä vie. Hän ei ole kotihoidossa pitänyt minkäänlaista ääntä kuorsausta lukuunottamatta.
Sokeudestaan johtuen Jahi on ymmärrettävästi uusissa ympäristöissä hieman varovainen. Hän tarvitseekin paljon ihmisen ohjausta, jotta ei törmäilessä satuta itseään. Hän ei ole kotioloissa säikkynyt mitään, vaan suhtautuu kaikkiin kodin ja lapsiperheen normaaliin ääniin rennosti. Hän onkin sopeutunut kotioloihin äärettömän hyvin ja on kuin olisi aina asunut kotihoitopaikassa.

Jahi on rodulleen tyypillisesti herkästi innostuva, eikä hän vielä tiedä kuinka tilanteissa tulisi käyttäytyä. Niinpä tulevan kodin täytyy ymmärtää, että rauhoittumista täytyy harjoitella yhdessä. Ruoka-aikaan Jahi loikkii tasoja ja ihmisiä vasten ja toisinaan innostuessaan hän hieman hammastelee. Muita koiria Jahi rakastaa, mutta koska hän ei näe muiden eleitä, on leikkiminen yleensä kovin tungettelevaa ja raisua. Jahi ei onneksi pahastu muiden ärinöistä, mutta hänelle sopivin koti olisi varmasti joko ainoana koirana tai sellaisen koiran kaverina, jota yli-innokkuus ei häiritse. Jahi osaa suurimman osan ajasta olla nätisti porukassa, mutta nuorena koirana innostuu ymmärrettävästi välillä haastamaan muita leikkiin omaan iloiseen tyyliinsä.

Jahi on äärettömän kiltti ja kultainen persoona. Sokeudestaan huolimatta hänellä tuntuu olevan loputtoman positiivinen ja iloinen asenne, jota mikään ei hetkauta.

Tausta ja tarina
Eläinten asema Romaniassa on edelleen huono. Vaikka hyviä koteja on yhä enemmän, edelleen löytyy myös paljon perheitä joille lemmikeillä ei juurikaan ole arvoa. Kun vastaan tulee elämänmuutoksia tai koira käy muuten liian työlääksi, kalliiksi tai turhaksi, luopuu surullisen moni edelleen koirastaan. Romaniassa tällaiset ennen omistetut koirat hylätään milloin mihinkin, kadulle tai parkkipaikalle. Näillä koirilla ei ole minkäänlaisia selviytymistaitoja ja surullisen monen elämä päättyy kadulle tai rankkureiden toimesta kunnalliselle tarhalle. Tammikuussa 2022 eräs Care for Dogsin tarhan työntekijä tapasi Jahin harhailemassa kaduilla. Jahi oli hämmentyneen ja eksyneen oloinen, eikä ympäristö ollut hänelle selvästikään tuttu. Huonosta näöstä johtuen liikkuminen kaduilla oli normaaliakin vaarallisempaa ja niinpä työntekijä nappasi Jahin kyytiin ja toi tämän turvaan tarhalle. Koska Jahin rotuperimässä on ulkonäön perusteella mahdollisesti jotakin molossirotua, ei hänellä juuri ole mahdollisuuksia löytää kotia muista maista.

Jahi on alusta asti ollut äärettömän ystävällinen ja lempeä kaikkia ihmisiä kohtaan. Hän on aina valtavan innoissaan kun löytää ihmisen luokse ja huomio ja läheisyys ovat hänelle parhaita asioita maailmassa. Rapsutellessa Jahi suorastaan painautuu syliin. Koska Jahin naamassa on runsaasti vanhoja arpia alkuun luultiin, ettei hän tule toisten koirien kanssa toimeen. Tarhalla kuitenkin selvisi, että Jahi on todella ystävällinen muita koiria kohtaan ja pärjää hienosti myös porukassa.

Jahi on todennäköisesti täysin sokea. Hän suunnistaa äänien perässä ihmisen luo ja on aina ratketa onnesta, kun rapsuttava käsi vihdoin löytyy.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.