IRIS

narttu | syntynyt noin 2016 | Kotihoidossa Eurajoella (Satakunta) | noin 50 cm

17.1.2020
Suloinen Iris sai tänään ilouutisia, kun se varattiin ikiomaan kotiinsa.

12.1.2020
Iriksen elämä kotihoidossa jatkuu iloiseen malliin. Päivä päivältä Iriksestä kuoriutuu yhä leikkisämpi ja iloisempi nuori tyttö. Iris elää kotihoidossa jo normaalia kotikoiran elämää. Hän ottaa muiden mukana päiväunia sohvalla, hakee rapsutuksia ihmisiltä ja haastaa koirakavereita leikkimään aina sopivan hetken tullen. Iris on jatkanut ulkoilua liinassa ja kulkeekin hienosti muiden mukana tutussa ympäristössä. Vaikka Iris on tutussa ympäristössä jo rento ja iloinen, uudet asiat ja ihmiset jännittävät vielä Iristä ja tulevan kodin onkin tärkeää ymmärtää, että ujo Iris tarvitsee aikaa uusien asioiden opetteluun. Iris sopisi varmasti monenlaiseen kotiin. Koirakaverit ovat hänelle iso tuki ja turva, joten koirakaveri olisi varmasti Irikselle mieluisa. Koska Iris haukkuu edelleen herkästi, häntä ei luovuteta kerrostaloon.

19.12.2020
Iriksestä on kuoriutunut hyvin nopeasti elämäniloinen koiratyttö, joka on mielellään mukana kotihoitopaikan ihmisten ja koirien arjessa. Hän on rento ja paitsi, että häntä saa rapsuttaa, niin hän myös hakee rapsutuksia itse. Iris saa usein ilohepuleita ja loikkii sohvalta lattialle ja sieltä taas takaisin. Iris onkin jo ihan valmis omaan kotiin ja olisi tyytyväinen monenlaisessa kodissa. Hän tuskin panisi pahakseen, vaikka pääsisi harrastamaankin jotain. Iris ulkoilee tällä hetkellä valjaissa ja liinassa ja vaikka liina kiristyykin, Iris ei moisesta säikähdä, joten hän kanssaan aloitetaankin ihan näinä päivinä myös hihnakävelyn harjoittelu. Olisipa mukavaa, jos Iris pääsisi pian omaan kotiin jatkamaan harjoittelua, sillä kaunis ja reipas Iris on ihan valmis lähtemään jo omaan kotiinsa.

12.12.2020
Suloinen Iris on ehtinyt olla kotihoidossa nyt pari viikkoa. Iris on ollut odotettua reippaampi ja koirakaverien tuella elelee jo melkein normaalia kotikoiran elämää. Ihmisen kosketus on edelleen jännittävä asia, mutta Iris antaa kiltisti tehdä kaikki hoitotoimenpiteet, kunhan tilanteessa edetään rauhassa hänen omaan tahtiin. Ulkoilua ollaan alettu harjoitella omalla aidatulla pihalla liinassa. Ulkona Iris seuraa koirakavereitaan tiiviisti ja eksyessään kauemmas muista, muuttuu selvästi hieman varautuneemmaksi. Olisikin ihanaa, jos tulevassa perheessä olisi toinen koira, josta Iris saisi jatkossakin tukea ja seuraa.

Iriksen lempi nukkumapaikka on ehdottomasti sohva. Sinne Iris käpertyy jokaikinen ilta pieneen kääröön nukkumaan. Hyvien yöunien vastapainona Iris on alkanut reipastumisen myötä harrastaa kunnon ilohepulointia päiväsaikaan. Leikin vauhdissa lentelevät vesikupit ja lelut. Tarhalta pois päästyään hänestä on alkanut kuoriutua todella leikkisä ja hassutteleva persoona. Iriksessä onkin mieletön määrä potentiaalia, halua oppia ja kiltteyttä ihmisiä ja muita koiria kohtaan. Iris olisi aivan valmis omaan kotiin, jossa voisi jatkaa uuden opettelua oman ihmisensä tuella.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia koiria on joka puolella. Heitä asuu pihoilla, kauppojen parkkipaikoilla ja puistoissa. Monesti koirapopulaatioita siedetään, kunnes jokin muuttuu. Silloin heistä halutaan nopeasti eroon ja yleensä koirien kohtaloksi muodostuvat rankkurit, jotka hakevat koirat kunnallisille tarhoille kuolemaan. Näin kävi keväällä 2018, kun Cosoban tarhan ylläpitäjä Adina sai tiedon tuoreesta rakennustyömaasta. Työmaalla asui joukko koiria, joista haluttiin mahdollisimman pian eroon. Niinpä Adina kiiruhti paikalle ennen rankkureita ja otti koirat tarhalleen turvaan odottamaan parempaa tulevaisuutta.

Siskokset Iris, Olive ja Amy kuuluvat näihin onnekkaisiin. Viimeiset kaksi vuotta he ovat eläneet Cosoban tarhalla odottaen mahdollisuuttaan adoptioon. Aran luonteensa vuoksi kolmikko on kuitenkin aina tähän asti ohitettu. Iris ja Olive asuvat yhdessä sivuilta löytyvän Steauan kanssa ja Amy yhdessä reippaamman koiran kanssa. Kaikki siskoksista tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Ihmisiä kolmikko selvästi jännittää ja jokainen heistä reagoi lähestymiseen jähmettymällä mahdollisimman huomaamattomaksi häkin tai kopin perälle.

Koska siskosten tarhakäytöksen perusteella heidän luonteista on vaikea sanoa tarkemmin, etsivät tytöt kokeneita koteja tai hoitopaikkoja.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.