INGA

narttu | syntynyt noin 2018 | kotihoidossa Nurmijärvellä | noin 45 cm

10.2.2024
Inga on kotihoidossa alkanut huomata, että rapsutusten saaminen on oikein mukavaa. Hän ei vielä osaa selkeästi pyytää niitä, mutta hoitopaikassa on jo opittu, että Ingan tullessa viereen seisoskelemaan hiukan ihmettelevän näköisenä, on rapsutusten aika. Ja sitten Inga jaksaisikin olla rapsutettavana vaikka kuinka kauan. Välillä hän meinaa kellahtaa kumoon, kun rapsutus rupeaa niin mukavasti nukuttamaan.
Rapsuttelun ja ihmisen kosketuksen alkaessa olla mieluisampaa, on Ingan kanssa aloitettu tassujen koskeminen ja tutkiminen, jotta päästäisiin harjoittelemaan kynsien leikkaamista. Ingan kanssa harjoitellaan vielä valjaiden laittoa ja hän laittaa jo hienosti pään valjaista läpi, mutta vielä toistaiseksi on ollut liian jännää laittaa valjaat rinnan alta kiinni, joten harjoitukset jatkuvat.
Inga suhtautuu hoitopaikassa käyviin vieraisiin ihmisiin varovaisen uteliaasti ja menee koirakavereiden kanssa haistelemaan vierasta namin toivossa. Hän ei vielä kuitenkaan anna vieraan koskea, vaan väistää kauemmas. Namit kuitenkin kelpaa vieraammaltakin.Inga tykkää käyttää ääntään eri tilanteissa. Kun hän innostuu oikein kovasti jostakin asiasta, hän haukahtelee innoissaan. Jos tulee vieraita kylään, Inga ottaa ne haukkuen vastaan. Myös yksin jäädessään Inga haukkuu edelleen, mutta koirakavereiden kanssa hän jää nätisti hiljaa kotiin.

Ingan tarhalla hyökkäyksen kohteeksi joutunut korva ei tunnu häntä vaivaavan eikä korvaan tai sen ympärille koskeminen haittaa häntä.

4.1.2024
Ingalla tuli hiljattain täyteen reilut kaksi viikkoa kotihoidossa. Hän rohkaistui jo ensipäivinä tutkimaan kaikki paikat ja valitsemaan itselleen meluisimmat nukkumapaikat. Lempinukkumapaikoiksi on valikoitunut sohva ja sänky ja niissä Inga tykkää makoilla selällään jalat kohti taivasta.

Ihmisen kosketus on vielä kovin jännää ja sitä sekä valjaisiin totuttelua harjoitellaan namien kanssa päivittäin. Vaikka ihminen edelleen jännittää, kiipeää Inga hoitajan viereen turvaan, kun lunta välillä putoaa pelottavasti rymisten katolta.
Inga kaipailee rohkaistumisen myötä selvästi leikkikaveria ja koittaa saada hoitopaikan vanhempia koiria mukaan leikkiin. Ne eivät kuitenkaan innostu leikkiinkutsuista ja Inga hepuloi sitten itsekseen pitkin huushollia. Varsinkin ruoka-aikoina hän saa ilohepuleita ja innostuu välillä juoksun lomassa komentamaan hoitajaa haukkumalla.

Inga syö hyvällä ruokahalulla kaiken saamansa ruuan ja hänen maha on ollut ihan alkupäivistä lähtien kunnossa. Hän jää koirakavereiden kanssa nätisti kotiin hoitajan lähtiessä ulos, mutta aivan yksin jäädessään hän haukkuu.

30.11.2023
Ingalle on tarhalla sattunut surullinen onnettomuus. Hänen häkkiinsä oli vahingossa päässyt vieras koira, joka oli käynyt Ingan kimppuun ja repinyt tältä toisen korvan. Haava on nyt hoidettu ja Inga on tapaturmasta lähtien asunut tarhalla sisätiloissa. Häneltä puuttuu kokonaan toinen korvalehti onnettomuuden seurauksena.

Tausta ja tarina
Romanian suurta kodittomien koirien määrää ylläpitää ennen kaikkea ihmisten toiminta. Huono koulutustaso, uskomukset, köyhyys ja tietämättömyys sterilointien hyödyistä ovat osa lukuisista syistä sille, miksi omistettuja koiria ei steriloida. Koska koiria ei steriloida, uusia pentuja syntyy jatkuvasti. Useimmille omistajille nämä pennut ovat ei-toivottu lisäkustannus ja niinpä suuri osa pennuista hylätään milloin mihinkin. Vuonna 2018 Cosoban tarhaa ylläpitävä Adina sai yhteydenoton, jossa pyydettiin hakemaan tällainen ei-toivottu pentue. Koirien emon omisti nainen, joka halusi äkkiä pennuista eroon. Jos Adina ei ottaisi pentuja, ne hylättäisiin johonkin. Koska niin pienet pennut eivät millään selviytyisi omillaan, ei Adina voinut muuta kuin hakea pienet pennut tarhalleen.

Aura, Ester, Inga ja Vanamo ovat ehtineet elää Cosoban tarhalla jo yli kolme vuotta. Koska tarha on jatkuvasti niin täynnä koiria, ei työntekijöillä ole juurikaan mahdollisuuksia sosiaalistaa tarhalle päätyviä pentuja. Niinpä koko nelikko on jäänyt ujoiksi ja sen myötä he eivät ole kelvanneet adoptioon. Inga ujostelee ihmisiä, eikä juuri liiku kun vieraita on häkissä. Hän ei ainakaan tarhaoloissa ole kova haukkumaan. Tarhalla siskokset asuvat yhdessä ja ovat selvästi tiivis porukka. He eivät ole tottuneet käsittelyyn ja etsivätkin jokainen kotia, jossa ymmärretään ujon koiran tarvitsevan aikaa. Reipas koirakaveri olisi varmasti suuri apu tulevassa kodissa.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.