IADA

narttu | syntynyt noin 2012 | Carpen tarhalla | noin 35-40 cm

13.1.2024
Suloinen Iada voi pian huokaista helpotuksesta. Pakkasyöt puisessa kopissa ovat pian historiaa, sillä häntä odottaa ikioma koti Suomessa.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomiin koiriin törmää joka puolella. Mitä kauemmaksi isoista kaupungeista mennään, sitä enemmän kaduilla ja teiden laidoilla juoksentelee koiria. Eläinsuojelijoilla ei ole mitään mahdollisuuksia auttaa jokaista apua tarvitsevaa, joten he joutuvat päivittäin valitsemaan kuka tarvitsee apua kipeimmin. Noin kaksi vuotta sitten Carpen tarhaa ylläpitävä Carmen näki läheisen kylän kaduilla eksyneen oloisena seikkailevan pienen koiran. Vaikka koiran pitkä turkki oli takkuinen ja osittain huovuttunut, Carmen näki heti että koira oli myös kovin laiha ja huonokuntoinen. Hyvin todennäköisesti hänellä oli joskus ollut koti, josta hänet oli hylätty. Tästä johtuen pieni koira ei mitenkään pärjännyt kaduilla ja niinpä Carmen päätti ottaa koiran tarhalleen turvaan.

Iada on odotellut tarhalla siitä asti. Hän ei selvästi viihdy tarhan hälinässä vaan viettää suurimman osan ajasta koppiinsa vetäytyneenä. Hän asuu tarhalla muiden koirien kanssa ongelmitta, mutta ahdistuu selvästi nuorempien koirien häsläyksestä ja saattaa toisinaan komentaa muita kauemmas ärähtämällä. Vieraita ihmisiä hän jännittää ja pyrkii väistämään pienen välimatkan päähän. Carmen kuitenkin kertoo, että tutun ihmisen kanssa Iada on selvästi rennompi ja häntä saa rapsutella. On vaikea sanoa kuinka paljon Iadan arkuudesta johtuu siitä, että hän näkee selvästi melko huonosti turkkinsa takaa. Tulevan kodin onkin äärimmäisen tärkeää sitoutua hoitamaan Iadan turkkia säännöllisesti.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.