HAZEL

narttu | syntynyt noin 2018 | Kotihoidossa Vihdissä | noin 45 cm

7.1.2022
Hazelin ensimmäinen kokonainen vuosi Suomessa on startannut ja sen myötä Hazel on alkanut viimein ymmärtämään, että Suomi ja kotihoitotäti ovatkin aika jees. Tähän mennessä varusteet ovat olleet kauhistus ja ne vähät, mitä hänen ylleen on saatu, on nakerrettu rikki. Hoitopaikassa oli jonkin aikaa toinen hoitolainen ja toisen hoitolaisen ollessa varsin riehakas, herkkä Hazel vetäytyi. Nyt, kun toinen hoitolainen sai kodin, Hazel on ottanut muutamia harppauksia eteenpäin ja hänelle on saatu valjaat ja hihnakin. Lisäksi kotihoitaja kertoo, että Hazel on alkanut ottamaan rohkeammin ja avoimemmin myös häneen katsekontaktia. Hazel tulee hoitopaikan muiden koirien kanssa hyvin toimeen, eikä hän hauku. Vaikka Hazelin kanssa eteneminen on hidasta, se tuntuu olevan hyvinkin varmaa.

18.12.2021
Hazelin edistyminen on hiukan hidastunut ja jäänyt paikoilleen, mutta toivotaan, että hän ottaa tuumailutauon jälkeen jälleen isompia loikkia eteenpäin. Hazel tarvitseekin kodin, jossa ollaan valmiita ja jossa on resursseja aktiivisesti tarjota hänelle mahdollisuuksia onnistua ja saada lisää itsevarmuutta. Hazelissa asuu pieni ujo tyttö, joka odottaa vuoroaan päästäkseen puhkeamaan kukkaan. Toivotaan, että hänen vuoronsa tulee pian.

17.11.2021
Aran koiran edistyminen voi näyttää hitaalta ja ajoittain se voi sitä ollakin. Nyt Hazel on siirtynyt jo olohuoneeseen ja viihtyy paremmin lauman seurassa paikasta riippumatta. Kotihoitaja on saanut rapsuttaa häntä korvankin juuresta ja Hazel odottaa lenkillä olevaa kotihoitajaa ja muita koiria kiltisti kotona. Kun nämä saapuvat kotiin, hänen häntänsä heiluu ja hän on kovin innoissaan. Hazelin elämään on siis tullut tarha-ajoista valtavasti uusia asioista, joista hän osaa jo nauttia. Hazel tulee toimeen koirien kanssa, eikä hauku.

30.10.2021
Hazelin arki jatkuu samanlaisena. Edistymiset ovat ihmisen silmään pieniä, mutta koko elämänsä kopissa eläneelle koirille ne ovat valtavan isoja esteitä, joita Hazel vastaheränneen itseluottamuksen myötä uskaltaa ylittää. Tarhalla ulkomaailma pyritään lukitsemaan ulkopuolelle, sillä se on niin pelottava ja stressaava, joten uteliaisuus ja kiinnostus ympäristöä kohtaan on sekin jo itsessään merkki avautumisesta. Hazel nukkuu levollisesti pedissä, jossa ei ole katosta ja kun kotihoitajan etätyöt muuttuivat osittain lähityöksi, on kameravalvonta osoittanut, että Hazel pärjää hyvin ilman tutun ihmisen jatkuvaa seuraa, mutta koirakaverit ovat edelleen olennaisia tämän suhteen.

15.10.2021
Kuukauden kotihoidossa ollut Hazel saa edetä ihan omaa tahtiaan. Kotiutumisen alkumeterillä sairastettu virtsatieinfektio on varmasti jonkun verran hidastanut alkuvauhtia, mutta yhtä kaikki hän jatkaa rentoutumistaan ja hän on koettanut saada hoitopaikan toista koiraa leikkimäänkin kanssaan. Kun toiset koirat lähtevät lenkille, meinaa Hazel huolestua ja piippaa pienen hetken perään, mutta kun hänelle jättää mieluisaa tekemistä, kuten Kongin, piippaus ei jatku ja Hazel odottaa nätisti. Hazel etsii kotia, jossa on kokemusta sosiaalistamattomista koirista ja jossa on tukena reipas koirakaveri, joka mielellään leikkisi Hazelin kanssa. Alle teini-ikäisten lasten perheeseen Hazel ei sovi ja toistaiseksi, kun ulkoilu on vaikeaa, kotia etsitään omakoti- tai rivitalosta.

26.9.2021
Hazel saapui kotihoitoon 16.9. Oletuksena oli, että Hazel on äärimmäisen arka ja että avautumiseen menee vähintään viikkoja. Mutta niin vain koditon koira jälleen kerran yllätti ja jo parin päivän kuluttua uteliaisuus voitti ja Hazel lähti tutustumaan uuteen asuinympäristöönsä. Sopeutumista on hidastanut virtsatieinfektio, joka nyt on hoidossa ja infektion hoidon jälkeen hän varmasti etenee taas hyvin. Vaikka edessä on vielä hyvin pitkä matka, ensimmäiset askeleet antavat osviittaa siitä, että Hazelista kuoriutuu piankin kunnon kotikoira. Hazelin kotiutumista voi seurata myös kotihoitajan blogissa.

Tausta ja tarina
Cosoban alueella ei ennen Adinan tarhaa ollut juuri mitään apua kodittomille koirille. Niinpä tieto tarhasta on levinnyt nopeasti ja paikalliset tietävät hyvin, mihin apua tarvitsevia koiria voi viedä. Koirien kannalta pääsy tarhalle on lottovoitto, mutta jatkuvasti äärimmilleen venytetyillä resursseilla selviytyvälle Adinalle jatkuva tulva uusia koiria on vaikea paikka. Hyväsydämisenä ihmisenä hän ei kuitenkaan koskaan kieltäydy auttamasta ja niinpä koiria päätyy tarhalle jatkuvasti lisää. Pahimmillaan tilanne on keväisin ja syksyisin, kun tarhan portille hylätään lähes päivittäin kokonaisia pentueita.  Kun joka päivää yrittää huolehtia sadoista koirista samalla kun vastaanottaa jatkuvasti uusia pieniä pentuja, ei aikaa riitä mihinkään ylimääräiseen.

Hazel on pienestä pennusta saakka ollut muita sisaruksiaan pienempi ja ujompi. Ujoudestaan johtuen hän ei ikinä päässyt kenenkään adoptio-ohjelmaan. Niinpä hän kasvoi tarhalla vähillä ihmiskontakteilla pääsemättä ikinä totuttelemaan häkin ulkopuoliseen maailmaan. Ei siis ole ihme, että Hazelistä maailma on pelottava paikka. Hän viettää päivänsä visusti koppinsa perällä piilossa ja jos häkissä tapahtuu jotakin outoa, Hazel lamaantuu täysin. Hänelle etsitäänkin kotia, jossa ymmärretään, että Hazel tulee hyvin todennäköisesti olemaan koko elämänsä herkkä ja ujo. Muiden koirien kanssa Hazel tulee hyvin toimeen.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.