GRACE

narttu | syntynyt noin 2015 | Vantaalla | noin 40 cm

24.8.2021
Gracen kotihoito tulee pian päätökseen, sillä hänen ikioma koti on vihdoin löytynyt.

13.7.2021
Hetki on vierähtänyt viime kuulumisista ja Grace on todellakin hyödyntänyt kaiken mahdollisen ajan ja on joka päivä hiukan rennompi ja hiukan itsevarmempi. Yksinolo sujuu hyvin ja myös vieraat ihmiset alkavat olla enemmän mielenkiintoisia, kuin pelottavia. Grace on todellinen persoona, josta tulee koko ajan esiin uusia piirteitä. Tietty herkkyys hänessä edelleen on, mikä on huomioitava hänen kohdallaan, mutta hänestä saa takuulla huumorintajuisen ja välillä topakankin ystävän. Grace käyttää hyvin paljon ilmeitä ja eleitä, joten oliskin suotavaa, että kodille nämä ovat tuttuja asioita. Grace on nyt ollut viisi kuukautta kotihoidossa ja on sinä aikana vakuuttanut kaikki etenemistaidoillaan ja älykkyydellään. Sinnikään harjoittelun seurauksena kotihoitaja on saanut opetettua Gracelle, että kynsienleikkuu on kivaa ja nyt se sujuukin helposti. Kunpa vain hän pian pääsisi osoittamaan osaamisensa omalle ihmiselleen ja perheelleen.

5.6.2021
Grace on viimeisen parin viikon aikana ottanut jättiloikkia kasvussaan kotikoiraksi. Hän kävi mökillä, jossa oli ihania tuoksuja ja jänniä asioita. Mökkiympäristö sopi Gracelle kuin kirsu päähän ja kun sitten vielä kokeiltiin matkustamista bussissa ja sekin sujui mainosti, on enää vaikea keksiä mitään, mikä olisi tämän illopillerin esteenä kodinsaannille. Toki matkaa vielä on ja Grace tarvitseekin rauhallisen ja osaavan kodin, mutta kotihoitaja on antanut hänelle aivan valtavan paljon työkaluja jatkoa ajatellen. Lapsia Grace sietää, mutta jonkin verran jännittää, joten pienten lasten perheeseen häntä ei luovuteta. Myös kynsienleikkuuta, sitä ihan kamalinta asiaa on paljon harjoiteltu ja sekin etenee. Nyt siis puuttuu enää vain se koti.

11.5.2021
Grace alkaa todella avautumaan. Niinpä nyt laitettiin paljon harjoitellut valjaat ja hihnat tositoimiin ja niin vain urhea Grace, joka on saanut kotihoidossa paljon itseluottamusta, selätti rappukäytävän liukkaan lattian ja ulos päästyään oli niin kovin innoissaan hajuista ja kotihoitajalla olikin kiire, kun koetti pysyä koiraneitosen mennessä tuoksujen perään. Nyt kun hän on päässyt muutaman kerran ulkoilemaan, olisikin kiva olla koko ajan ulkona. Bussit, pyöräilijät eivätkä edes äänekkäät lapset saa Gracen keskittymistä herpaantumaan. Muut ulkoilevat koirat saattavat olla hiukan turhan jänniä vielä, heille täytyy hiukan yskähdellä, mutta kun vaihtoehdoksi tarjotaan herkkuja, Grace valitsee mielellään herkut. Oravia ja pikkulintuja olisi kiva hiukan jahdata, mutta rusakoita on mukavampi vain seurailla. Gracesta olisi mahdollisesti asumaan myös kerrostalossa taajamassa, sillä hän ole kovinkaan haukkuherkkä ja nyt matkat rappukäytävissäkin alkavat sujumaan. Kerrassaan ihastuttava Grace on enää omaa kotia vaille.

27.4.2021
Kotihoitaja on tehnyt Gracen kanssa ison työn ja sen seurauksena Gracen ilo alkaa pirskahtelemaan joka päivä näkyvämmin. Lisäksi itseluottamuksen lisääntyminen on herättänyt hänessä uinuvan kleptomaanin ja harakan, sillä kutakuinkin kaikki esineet, joissa on vähänkään omistajan tuoksua ja vahtimatta, löytyvät Gracen häkistä. Alun ruoka-aggressiivisuus, joka on varsin yleistä rescuekoirilla alussa, kun ruuan on joutunut jakamaa, on Gracen kohdalla nyt muisto vain. Gracen kanssa harjoitellaan tällä hetkellä yksinoloa, joka on vielä aavistuksen hakusessa, mutta kotihoitajan avulla sekin varmasti pian onnistuu. Oma paikka on Gracelle vielä hyvin tärkeä ja kodissa tulisikin olla paikka, joka saisi olla ihan koiraneitosen oma. Ihan parin päivän sisällä Grace on kokenut ihan ensimmäistä kertaa elämässään, miltä harjaaminen tuntuu ja sepä tuntuikin niin hyvältä, että sitä on pakko saada lisää. Sirorakenteinen koiraneito pärjää hyvin kotihoitopaikan kissojen kanssa, eikä hän ole kova haukkumaan.

17.3.2021
Grace etenee pienin, mutta päättäväisin askelin. Grace on vielä varsin ujo ja tarvitsee hyvin paljon kärsivällisyyttä ja aikaa. Hänen oppimaansa tapaa käyttää hänelle itselleen vaikeissa tilanteissa hampaitaan poisopitaan kovasti, jotta hän oppisi, että on muitakin, hyödyllisempiä tapoja selvitä vaikeaista tilanteista. Ääniarka Grace ei ole, mutta vieraiden ihmisten ääni ja ovikello ovat jännittäviä. Muihin ääniin hän ei reagoi. Grace on alkanut tottumaan hoitopaikan lapsiin, mutta vielä ei olla siinä pisteessä, että häntä voisi jättää lasten kanssa keskenään. Kotihoitopaikan muihin koiriin Grace suhtautuu varauksella ja heidänkin kanssa hän turvautuu vielä helposti hampaisiinsa. Hienosti hän kuitenkin turvautuu rauhalliseen koiraan ja hakee tältä jopa turvaa tietyissä tilanteissa. Resurssiaggressiivisuutta Gracella esiintyy on vielä, mikä on varsin tyypillistä vastakotiutuneelle koiralle, mutta sekin helpottanut jo jonkun verran. Kissaan Grace reagoi hyvin napakasti, joten kissakotiin häntä ei luovuteta. Grace ei vielä ulkoile, mutta on oppinut tekemään tarpeensa yhteen paikkaan, joten siirtymä sisäsiisteyteen käynee nopeasti, kunhan ulkoilun makuun päästään. Nyt, kun Grace on alkanut liikkumaan vapaammin asunnossa, pienet tilat ahdistavat häntä. Haukkuherkkä Grace ei ole, kotihoitopaikassa hän on haukkunut kerran. Vielä hänellä on siis valtavan pitkä matka kotikoiraksi, mutta kotihoitopaikka kertoo Gracen olevan todellinen aarre, joka haluaa niin kovasti tulla rakastetuksi ja rakastaa, mutta vielä se on liian pelottavaa. Kun luottamus ihmisiin kasvaa positiivisten kokemusta myötä, hänestä kuoriutuu varmasti upea koira, vielä siihen on hiukan matkaa. Mutta kyllä se sieltä tulee.

25.2.2021
Grace saapui Suomeen kotihoitoon 18.2. ja on nyt viikon verran saanut tutustua suomalaiseen elämänmenoon. Vielä maailma on sen verran jännä, että sitä on helpompi kurkkia omasta turvapaikastaan. Kotihoitaja kertoo, että Gracessa kuitenkin selkeästi näkyy tahto uskaltaa ja sen silmissä on uteliaisuutta. Vielä tarvitaan kuitenkin aikaa, että hän oikeasti uskaltaa lähteä tutustumaan maailmaan, joten toistaiseksi tulevalle ilopillerille etsitään erittäin koirakokenutta kotia. Jatko näyttää, miten nopeasti Grace uskaltautuu ulos kuorestaan. Tuskin siihen kovin kauaa menee.

Tausta ja tarina
Koska Romaniassa elää valtava määrä kodittomia koiria, syntyy pentuja jatkuvasti. Kun suojaisat ja rauhalliset paikat ovat vähissä, joutuvat epätoivoiset emot synnyttämään pentuja myös hyvin turvattomilla alueilla. Erityisen usein pentuihin törmää teollisuusalueilla, joissa piilopaikkoja on paljon. Alueilla kulkee kuitenkin usein suuria ajoneuvoja eikä pienillä pennuilla ole vielä ymmärrystä olla varuillaan. Niinpä saadessaan syyskuussa 2019 tiedon läheisellä teollisuusalueella olevista pennuista lähti Care for Dogs -tarhaa ylläpitävä Delia heti hakemaan pennut turvaan. Pentujen lisäksi alueelta saatiin onnekkaasti kiinni myös niiden emo ja niin koko perhe pääsi turvaan Delian tarhalle. Pennut ovat jo löytäneet kodit ulkomailta, mutta ujo emo Grace odottaa edelleen tarhalla omaa mahdollisuuttaan.

Grace on kiltti pieni tyttö. Hän elää tarhalla isommassa aitauksessa yhdessä kolmen muun aran koiran kanssa ja tulee hienosti muiden kanssa toimeen. Herkuistaan Grace on toisinaan muita kohtaan topakka, mikä on tarhaoloissa ymmärrettävää kaduilla elettyjen vuosien jälkeen. Vaikka Grace on vielä ujo, hän on selvästi kiinnostunut ihmisten seurasta. Keväästä 2020 alkaen tarhan arkojen koirien kanssa työskennellyt Veera kertoo, että Grace on reipastunut selvästi jo kesän aikana. Aamuisin Veeran nähdessään Grace pomppii iloisesti aidalla häntä villisti heiluen. Grace syö tarjotut herkut kädestä, mutta koskettaminen jännittää vielä. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että rauhallisemmassa kotiympäristössä Grace tulee reipastumaan nopeasti.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.