GAMMA

narttu | syntynyt noin 2008 | Kotihoidossa Eurajoella | noin 45 cm

15.9.2023
Gamma
2008 – 15.9.2023
Viimeiset kaksi vuotta kanssasi antoi ja opetti niin paljon. Olen kiitollinen, että sain näyttää sinulle miten paljon maailmassa on myös hyvää ja kaunista. Ihmisiin voi luottaa, ruokaa on riittämiin, kylmällä voi käpertyä omaan petiin ja nukahtaa syvään uneen ilman huolta mistään. Kukaan meistä ei tiedä mitä kaikkea olit joutunut kokemaan. Olit hyvin itsenäinen ja määrätietoinen ja juuri sellainen sait olla. Sinua rakastettiin ehdoitta. Ja rakastetaan edelleen ❤️ Kiitos kaikesta rakas ❤️ Me elettiin loppuun asti täysillä ja sinut tullaan aina muistamaan. Et ollut vain yksi sadoista, olit sinä. Ja niin mielettömän arvokas juuri sellaisena.


18.9.2022
Gammalla pyörähti täyteen vuosi kotihoidossa. Elämä kotihoitopaikassa on asettunut onnellisiin uomiin ja samalla kun vanhuus on hiljalleen hiipinyt Gamman kiinni, on hänen elämästään muodostunut tuttua ja turvallista. Koska Gammalla alkaa jo olla ikää, tultiin kotihoitajan kanssa yhdessä päätökseen, ettei Gamman enää tarvitse vaihtaa kotia. Hän saa elää onnellisena tutussa paikassa kaiken sen ajan, mikä hänellä on jäljellä. Niinpä Gammasta tehtiin kummikoira ja tulevaisuudessa hänen kuluumisiaan pääsee seuraamaan kummikirjeiden kautta.

3.6.2022
Pian tulee kuluneeksi yhdeksän kuukautta siitä, kun herttainen Gamma matkusti Suomeen kotihoitoon. Sopeutuminen kotikoiraksi on jatkunut tasaisen varmasti. Gamma on selvästi onnellinen, kun elämä kulkee tuttujen rutiinien mukaisesti. Hän on oppinut koska on ruoka-aika ja koska lähdetään pihalle ja onkin innokkaasti odottamassa aina oikeaan aikaan. Gamma on kotihoidossa harjoitellut valjaissa lenkkeilyä ja lenkit sujuvat hyvin koirakavereiden mallia seuraten. Hän käy edelleen myös aidatulla pihalla ulkoilemassa ja nauttii siitä kovasti. Kotihoitajan mukaan Gamma on perus arjessa hyvin rauhallinen, mutta toisaalta kovin seurallinen ja utelias. Hän haluaa aina osallistua kaikkeen mitä kotona tapahtuu ja onkin oikeastaan aina jossakin lähettyvillä makoilemassa ja seurailemassa ihmisten puuhia. Käsittely on Gammasta vielä hieman jännittävää, mutta tuttujen ihmisten kanssa se sujuu jo hyvin. Vieraita ihmisiä Gamma käy mielellään nuuhkimassa, mutta siirtyy sitten yleensä pienen välimatkan päähän lepäilemään.

Gammalle koirakaverit ovat todella tärkeitä ja hänelle etsitäänkin kotia, jossa olisi kavereita odottamassa. Hän on menossa ensi viikolla eläinlääkäriin, jossa tutkitaan Gamman yleiskuntoa hieman tarkemmin.


14.03.2022
Gamman viimeisimmistä kuulumisista on vierähtänyt pari kuukautta ja voi kuinka paljon mummeli onkaan ottanut edistymisaskelia tässä välissä!

Gamma elää aivan täydellisen tavallista kotikoiran elämää. Hoitajan kosketus ei ole enää pelottavaa ja mummeli jääkin aina välillä nauttimaan pienistä rapsutushetkistä. Rinta ja korvan takaa rapsuttaminen ovat Gamman ehdottomia lempparikohtia! Gamma on myös kaikissa arkisissa asioissa mukana. Oli se sitten siivoamista, ruuanlaittoa ja mitä tahansa muuta puuhastelua, on Gamma selän takana ihmettelemässä mitä milloinkin tehdään. Gamman yleiskunto ja -olemus ovat myös kohentuneet viime aikoina todella paljon ja se juuri tarhalta saapunut, elämän lyttäämä ja luovuttanut mummokoira on enää kaukainen muisto vain.

Gamma on myös alkanut muun lauman kanssa ulkoilemaan vapaana aidatulla pihalla ja onkin ollut nyt yli viikon ajan täysin sisäsiisti. Ulkoilu on Gamman mielestä aivan huippua ja pihalla juostaan häntä pystyssä tai pyörien ympäriinsä muiden perässä. Siinä hetkessä Gamma on varmasti onnellisimmillaan.

Gammalle toivotaan kotia, jossa olisi koirakaveri tai -kavereita odottamassa. Gamma tulee kaikkien koirien kanssa hienosti toimeen ja pärjää isommassakin porukassa ongelmitta. Toisten koirien tuella Gamma on oppinut pitkälti kaiken, mitä kotihoidossa ollaan tähän mennessä harjoiteltu ja päivän päätteeksi Gamma käpertyy kotihoitajan omien koirien viereen nukkumaan. Mummeli on sulattanut niin kotihoitoperheen, muiden koirien sekä kaikkien vieraiden sydämet loputtomalla sympaattisuudellaan.


06.01.2022
Gamman vuosi vaihtui ensimmäistä kertaa elämässä lämpimässä, sohvalla ja luuta syöden. Gamma otti uuden vuoden hyvin rauhallisesti vastaan, eikä ollut moksiskaan rakettien paukkeesta. Muutenkin Gamman arki sujuu hyvin sekä nimenomaan rauhallisesti. Mummun päivät koostuvat päiväunista, ympäriinsä vaeltelusta, asioiden ihmettelystä sekä ihmisten puuhien seuraamisesta. Gamma on viimeaikoina oppinut myös ruuan varastamisen jalon taidon ja jos pöydille sattuu jäämään mitään syötävää, voi olla varma että ne ovat kadonneet parempiin suihin.

Gamma on viimeaikoina rohkaistunut paljon myös vieraiden ihmisten suhteen. Koskettaminen on edelleen jännittävää kenen tahansa kohdalla, mutta haistelemaan sekä hakemaan namit Gamma uskaltautuu ihan uusiltakin tuttavilta. Kahvipöydässä istuessa, Gamma on pöydän alla seurailemassa tilannetta ja odottamassa, jos jotain sattuisi tipahtamaan hänellekkin. Gamma on viime aikoina löytänyt myös oman äänensä ja selvästi myös ihastunut siihen, sillä tykkää ilmoittaa kaikesta normaalista poikkeavasta kumealla haukulla.

14.11.2021
Pian on kaksi kuukautta kulunut siitä, kun Gamma saapui kotihoitoon. Gamma on aivan äärimmäisen kiinnostunut kaikesta kotihoitopaikassa tapahtuvasta ja onkin oikeastaan melkein koko ajan siellä missä muutkin koirat sekä kotihoitaja. Ihmisen kotiin saapuessa Gamma on aivan tohkeissaan eikä oikein tiedä mihin päin juoksisi. Ruoka-aikaan häntä taas vispaa siihen malliin, että koko mummukoira voisi lähteä lentoon. Sanomattakin siis varmasti selvää, että Gammasta kuoriutuu päivä päivältä aina vaan sympaattisempi tapaus.

Gamman suurin haaste on ihmisen koskettaminen. Gamma itse hakeutuu jo lähelle, lähestyy ojennettua kättä sekä ottaa herkut ja luut kädestä. Gammaa saa myös pienissä määrin itse lähestyä, mutta se saattaa useasti olla vielä liian jännittävää.

Gamma etsii itselleen rauhallista eläkekotia, jossa jatkaa kaikkea kotihoidossa opittua ja edetä omaan rauhalliseen tahtiin. Tulevan kodin on myös hyvä tiedostaa, että Gammasta ei välttämättä ikinä tule rapsutuksia rakastavaa halinallea, mutta sen sijaan Gammalla on paljon muuta annettavana.

11.10.2021
Gamma saapui Suomeen kotihoitoon 16.9. ja on siis tovin ehtinyt jo ihmetellä uutta elämäänsä täällä Suomen maaperällä. Gamma on ollut odotettua reippaampi ja kotihoidossa Gamma onkin ehtinyt jo edetä hurjasti, vaikkakin pienin askelin.

Ensimmäinen viikko Gammalla kului oikeastaan vain nukkuessa, saihan hän nukkua luultavasti ensimmäistä kertaa ikinä rauhassa. Univelat tuli kuitattua ja Gamma heräsi eloon. Mummu onkin osoittautunut varsin uteliaaksi tapaukseksi ja olisi mielellään oikeastaan kaikessa mukana, jos vaan uskallus riittäisi. Ihmisen läheisyys on Gammalle kaikkein jännittävintä ja tähän totutellaan kotihoidossa täysin Gamman ehdoilla. Onneksi Gamma on äärimmäisen perso ruualle ja tuleekin parhaimmat herkut hakemaan kädestä asti, jolloin mummua saa hieman jo rapsutella kuonosta. Ruoka-ajat tulivatkin Gammalle hyvin pian tutuiksi ja kun ruokinnan aika lähestyy, aloittaa Gamma vaativan kiljumisen. Tomerana tapauksena Gamma varmistaa ettei häntä vaan missään tapauksessa satuta unohtamaan. Muuten Gamma ei ole kotihoidossa ääntään käyttänyt, edes toisten koirien haukkuessa.

Kotihoitopaikassa asustelee Gamman lisäksi neljä muuta koiraa ja näiden kaikkien kanssa mummu tulee hyvin toimeen. Tulevassa kodissa voisikin oikein hyvin olla koirakaveri, jolta Gamma saisi esimerkkiä ja tukea.


Tausta ja tarina
Betan ja Gamman tarina on romanialaisittain surullisen tyypillinen. Seitsemän vuotta sitten Carpen ylläpitäjä Carmen törmäsi Bukarestin kaduilla harhaileviin koiriin. Koska juuri samaiseen ajankohtaan Romaniassa panostettiin rankkurien toimintaan ja koiria kerättiin ennätysmäärät kunnallisille tarhoille lopetettaviksi, oli valinta helppo. Beta ja Gamma päätyivät Carmenin kyytiin ja turvaan yksityiselle tarhalle. Siellä ne odottivat vuosia lukuisten muiden hieman liian arkojen koirien joukossa, jospa onni osuisi vielä joskus niidenkin kohdalle.

Gamma on yksi tarhan huomaamattomimmista koirista. Se ei pidä meteliä itsestään ja viihtyy omassa rauhassa kopissaan. Gamma on elänyt koko elämänsä Betan kanssa ja kaksikko onkin selvästi hyvin tiivis. Gamma hakee usein rohkeutta Betan takaa ja esimerkiksi herkut hän käy hakemassa varovasti ystävänsä esimerkkiä katsoen. Jos Gamma kokee ihmisten käsittelyn uhkaavan Betaa, hän kääntyy herkästi puolustuskannalle ja saattaa näykkiä toimenpiteitä tekevää ihmistä. Ihmisiä Gamma selvästi arastelee eikä hän mielellään jää ihmisen lähelle. Vuosien kertyessä Gammalle onkin kehittynyt hyvin omaperäinen persoona. Kuten ystävänsä, myös ikääntyvän Gamman ykkösjuttu on hyvä ruoka ja herkut. Muista koirista Gamma pitää ja hän on tullut hyvin toimeen kaikkien naapureidensa ja häkkikavereidensa kanssa.

Gammalle etsitään kotia, jossa ymmärretään aran vanhemman rouvan sielunelämää. Gamma ei ole elämässään juurikaan kokenut ihmisen läheisyyttä, joten hellyys ja rapsutukset ovat hänelle täysin vieras asia.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.