GAMMA

narttu | syntynyt noin 2008 | Kotihoidossa Eurajoella | noin 45 cm

06.01.2022
Gamman vuosi vaihtui ensimmäistä kertaa elämässä lämpimässä, sohvalla ja luuta syöden. Gamma otti uuden vuoden hyvin rauhallisesti vastaan, eikä ollut moksiskaan rakettien paukkeesta. Muutenkin Gamman arki sujuu hyvin sekä nimenomaan rauhallisesti. Mummun päivät koostuvat päiväunista, ympäriinsä vaeltelusta, asioiden ihmettelystä sekä ihmisten puuhien seuraamisesta. Gamma on viimeaikoina oppinut myös ruuan varastamisen jalon taidon ja jos pöydille sattuu jäämään mitään syötävää, voi olla varma että ne ovat kadonneet parempiin suihin.

Gamma on viimeaikoina rohkaistunut paljon myös vieraiden ihmisten suhteen. Koskettaminen on edelleen jännittävää kenen tahansa kohdalla, mutta haistelemaan sekä hakemaan namit Gamma uskaltautuu ihan uusiltakin tuttavilta. Kahvipöydässä istuessa, Gamma on pöydän alla seurailemassa tilannetta ja odottamassa, jos jotain sattuisi tipahtamaan hänellekkin. Gamma on viime aikoina löytänyt myös oman äänensä ja selvästi myös ihastunut siihen, sillä tykkää ilmoittaa kaikesta normaalista poikkeavasta kumealla haukulla.

14.11.2021
Pian on kaksi kuukautta kulunut siitä, kun Gamma saapui kotihoitoon. Gamma on aivan äärimmäisen kiinnostunut kaikesta kotihoitopaikassa tapahtuvasta ja onkin oikeastaan melkein koko ajan siellä missä muutkin koirat sekä kotihoitaja. Ihmisen kotiin saapuessa Gamma on aivan tohkeissaan eikä oikein tiedä mihin päin juoksisi. Ruoka-aikaan häntä taas vispaa siihen malliin, että koko mummukoira voisi lähteä lentoon. Sanomattakin siis varmasti selvää, että Gammasta kuoriutuu päivä päivältä aina vaan sympaattisempi tapaus.

Gamman suurin haaste on ihmisen koskettaminen. Gamma itse hakeutuu jo lähelle, lähestyy ojennettua kättä sekä ottaa herkut ja luut kädestä. Gammaa saa myös pienissä määrin itse lähestyä, mutta se saattaa useasti olla vielä liian jännittävää.

Gamma etsii itselleen rauhallista eläkekotia, jossa jatkaa kaikkea kotihoidossa opittua ja edetä omaan rauhalliseen tahtiin. Tulevan kodin on myös hyvä tiedostaa, että Gammasta ei välttämättä ikinä tule rapsutuksia rakastavaa halinallea, mutta sen sijaan Gammalla on paljon muuta annettavana.

11.10.2021
Gamma saapui Suomeen kotihoitoon 16.9. ja on siis tovin ehtinyt jo ihmetellä uutta elämäänsä täällä Suomen maaperällä. Gamma on ollut odotettua reippaampi ja kotihoidossa Gamma onkin ehtinyt jo edetä hurjasti, vaikkakin pienin askelin.

Ensimmäinen viikko Gammalla kului oikeastaan vain nukkuessa, saihan hän nukkua luultavasti ensimmäistä kertaa ikinä rauhassa. Univelat tuli kuitattua ja Gamma heräsi eloon. Mummu onkin osoittautunut varsin uteliaaksi tapaukseksi ja olisi mielellään oikeastaan kaikessa mukana, jos vaan uskallus riittäisi. Ihmisen läheisyys on Gammalle kaikkein jännittävintä ja tähän totutellaan kotihoidossa täysin Gamman ehdoilla. Onneksi Gamma on äärimmäisen perso ruualle ja tuleekin parhaimmat herkut hakemaan kädestä asti, jolloin mummua saa hieman jo rapsutella kuonosta. Ruoka-ajat tulivatkin Gammalle hyvin pian tutuiksi ja kun ruokinnan aika lähestyy, aloittaa Gamma vaativan kiljumisen. Tomerana tapauksena Gamma varmistaa ettei häntä vaan missään tapauksessa satuta unohtamaan. Muuten Gamma ei ole kotihoidossa ääntään käyttänyt, edes toisten koirien haukkuessa.

Kotihoitopaikassa asustelee Gamman lisäksi neljä muuta koiraa ja näiden kaikkien kanssa mummu tulee hyvin toimeen. Tulevassa kodissa voisikin oikein hyvin olla koirakaveri, jolta Gamma saisi esimerkkiä ja tukea.


Tausta ja tarina
Betan ja Gamman tarina on romanialaisittain surullisen tyypillinen. Seitsemän vuotta sitten Carpen ylläpitäjä Carmen törmäsi Bukarestin kaduilla harhaileviin koiriin. Koska juuri samaiseen ajankohtaan Romaniassa panostettiin rankkurien toimintaan ja koiria kerättiin ennätysmäärät kunnallisille tarhoille lopetettaviksi, oli valinta helppo. Beta ja Gamma päätyivät Carmenin kyytiin ja turvaan yksityiselle tarhalle. Siellä ne odottivat vuosia lukuisten muiden hieman liian arkojen koirien joukossa, jospa onni osuisi vielä joskus niidenkin kohdalle.

Gamma on yksi tarhan huomaamattomimmista koirista. Se ei pidä meteliä itsestään ja viihtyy omassa rauhassa kopissaan. Gamma on elänyt koko elämänsä Betan kanssa ja kaksikko onkin selvästi hyvin tiivis. Gamma hakee usein rohkeutta Betan takaa ja esimerkiksi herkut hän käy hakemassa varovasti ystävänsä esimerkkiä katsoen. Jos Gamma kokee ihmisten käsittelyn uhkaavan Betaa, hän kääntyy herkästi puolustuskannalle ja saattaa näykkiä toimenpiteitä tekevää ihmistä. Ihmisiä Gamma selvästi arastelee eikä hän mielellään jää ihmisen lähelle. Vuosien kertyessä Gammalle onkin kehittynyt hyvin omaperäinen persoona. Kuten ystävänsä, myös ikääntyvän Gamman ykkösjuttu on hyvä ruoka ja herkut. Muista koirista Gamma pitää ja hän on tullut hyvin toimeen kaikkien naapureidensa ja häkkikavereidensa kanssa.

Gammalle etsitään kotia, jossa ymmärretään aran vanhemman rouvan sielunelämää. Gamma ei ole elämässään juurikaan kokenut ihmisen läheisyyttä, joten hellyys ja rapsutukset ovat hänelle täysin vieras asia.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.