FIFA

narttu | syntynyt noin 2011 | Kotihoidossa Vihdissä | noin 50 cm

16.12.2020
Fifan matka on ollut pitkä. Ensin vuosia unohdettuna häkin perällä ja sitten vielä monia muita pidempään kotihoidossa. Mutta tänä jouluna Fifa saa elämänsä parhaan lahjan, oman kodin. Vihdoin Fifalla on oma perhe.

28.11.2020
Fifasta on alkanut muodostua oikea nautiskelija. Ihmisiin tutustuminen vie aikansa, mutta kun luottamus syntyy, on Fifa todella hellyydenkipeä. Hän on aina innokkaimpana vastassa, kun ihmiset tulevat kotiin. Fifa on oppinut rakastamaan huomiota ja rapsutuksia ja on nykyään aina tilaisuuden tullen jaloissa pyörimässä rapsutuksia hakien. Muutenkin Fifa kaipaa päivä päivältä selvästi enemmän ihmisten seuraa ja haluaisi kovasti osallistua kaikkeen, mitä talossa ja pihalla puuhataan. Hän osaa kuitenkin myös hienosti rauhoittua kun ihmiset puuhastelevat muuta ja kotona Fifa onkin hyvin rauhallinen ja helppo kaveri. Hän tykkää nukkua omalla pedillään, mutta tulee myös yhä useammin sohvalle viereen nukkumaan ja rapsuteltavaksi. Viime aikoina hän on myös salaa öisin hiippaillut sänkyyn ja löytynyt aamulla nukkumasta ihmisten välistä. 

Fifa on äärettömän kiltti tyttö. Hän hakee ihmisiltä jatkuvasti tukea ja ohjeistusta ja oppii hurjaa vauhtia, miten eri tilanteissa tulisi toimia. Fifa on hyvin perso herkuille ja siksi uusien asioiden harjoittelu ja niihin tutustuminen on helppoa, kunhan harjoituksissa edetään Fifan tahtiin. Uudet ja oudot asiat jännittävät häntä vielä, mutta tutussa ympäristössä Fifa on jo hyvin reipas. Koska hihnalenkkeily on Fifalle vielä haastavaa, hän etsii kotia omakotitalosta aidatulla pihalla. Fifa katsoo paljon mallia muista koirista, joten reipas kaveri omassa kodissa olisi varmasti mieluisa.

Fifa on koko elämänsä ollut se keskikokoinen, musta ja arka koira, joka on aina ohitettu. Ensivaikutelman alla on kuitenkin piilossa upea persoona, jolla olisi vuosien varastot rakkautta ja välitöntä iloa jaettavanaan. Joko vihdoin löytyisi se ihminen, joka huomaisi juuri Fifan ja hänen timanttisen persoonansa?

7.11.2020
Fifa on kehittynyt kotihoidossa huimaa vauhtia. Kolme kuukautta sitten kotihoitoon saapunut, täysin jähmettynyt ja pelokas koira on enää vain muisto. Vaikka Fifa on edelleen hyvin varovainen ja etenee asioissa omaan tahtiinsa, on hänen todellinen luonteensa joka päivä paremmin näkyvissä. Fifa on nimittäin maailman iloisin koira. Kun jostain asiasta tulee Fifalle tuttua ja rutiininomaista, arkuus väistyy ja tilalle tulee valtava into osallistua. Fifa rakastaa ulkoilua ja on aina innokkaimpana pyörimässä jaloissa ja ovella kun joku alkaa pukea takkia päälle. Ulkona se loikkii menemään ja yrittää haastaa muita ja nykyään jopa ihmisiä leikkimään kanssaan. Hiljattain Fifaa on kovasti kiinnostanut myös aiemmin pelottavat asiat kuten haravointi, ja hän kulkeekin mielellään perässä ja tarkastaa pihatöiden laadun. Hihna on edelleen Fifalle kauhistus, mutta hoitopaikassa ollaan jo omalla pihalla voitu harjoitella hihnassa olemista pieniä hetkiä niin että Fifa pysyy rauhallisena.

Fifa on viime viikkoina ymmärtänyt, että ihmiset ovatkin ihan kiva juttu. Kotihoitaja on jo ystävä ja Fifa onkin aina herätessä tai kotiin tullessa vastassa häntä villisti heiluen. Fifa tulee jo itse pyytämään rapsutuksia ja tuntuu joka päivä ymmärtävän vähän paremmin miten mukavaa läheisyys on. Rapsutukset ja varsinkin kehut ovat Fifan mieleen ja niitä saadessaan Fifa pörhistää onnellisena rintansa ja tepsuttelee häntä korkealla. Myös vieraat ihmiset kiinnostavat Fifaa kovasti ja hän käykin jo rohkeasti haistelemassa kotiin tulevia vieraita.

Fifa on äärettömän kultainen ja kiltti tyttö. Hän osaa hienosti väistää hoitopaikan pientä lasta ja hakeutua itse pois jännittävistä tilanteista. Myös muiden koirien kanssa Fifa välttelee viimeiseen asti konflikteja ja esimerkiksi muiden lähestyessä Fifan herkkuja hän osaa hyvin hienovaraisesti näyttää, ettei ole halukas jakamaan niitä. Saadessaan totutella asioihin omaan tahtiinsa Fifa onkin osoittautunut hyvin fiksuksi koiraksi. Hän yrittää selvästi kovasti ymmärtää mitä häneltä odotetaan ja toimia sen mukaisesti. Fifa oppii uusia asioita jo muutaman harjoituskerran jälkeen ja selvästi nauttii kaikenlaisesta yhdessä harrastamisesta, kunhan tilanne ei ole liian jännittävä.

26.9.2020
Kotihoidossa on pian kaksi kuukautta tutustuttu puolin ja toisin. Fifasta on kuoriutunut nokkela ja iloinen persoona, jolla olisi intoa touhuta vaikka koko päivä. Fifan mielestä ihan parasta on ulkoilu ja hän onkin vähän väliä kurkkimassa olisiko ovi auki. Valjaat Fifa antaa pukea nätisti, mutta hihnoista Fifa ei pidä ja hänelle iskee herkästi paniikki jos liikkumista yrittää ohjailla hihnalla. Niinpä Fifa ulkoili alkuun pitkän liinan avulla aidatulla pihalla. Koska Fifa kulkee pihalla hienosti muiden hoitopaikan koirien mukana ja tulee pyydettäessä sisälle, on liinasta voitu myöhemmin luopua. Ulkona Fifa rakastaa nuuskimista ja namien etsimistä, mutta parasta on muiden kanssa juokseminen. Leikkiminen on vielä aika kömpelöä, mutta Fifa selvästi nauttii ja rohkaistuu päivä päivältä tässäkin asiassa.

Fifa on herkkä koira, jonka kanssa on erityisen tärkeää löytää tasapaino. Hän ahdistuu herkästi jos tilanne on yhtään outo tai ihminen toimii epäilyttävästi. Ahdistuessaan Fifa muuttuu levottomaksi ja alkaa herkästi säntäillä ympäriinsä. Niinpä kaikkea on kotihoidossa harjoiteltu erityisen rauhallisesti ja täysin Fifan ehdoilla. Kun jostain asiasta tulee Fifalle tuttu rutiinien kautta, hän reipastuu yllättävän nopeasti. Normaali arki sujuu jo kotihoidossa hienosti. Fifa lähtee innolla ulos, makoilee mielellään olohuoneessa muiden mukana, tulee ruoka-aikaan hoputtamaan keittiöön ja osallistuu jo talon vahtimiseen hassun käheällä vahtihaukullaan. Fifalla on kuitenkin edelleen hänelle tärkeä oma turvapaikka, johon hän hakeutuu jos tilanteet käyvät liian jännittäväksi.

Koirakaverit ovat Fifalle ehdoton asia. Hän hakee muista paljon tukea ja ahdistuu todella paljon jäädessään yksin. Fifaa ei siis luovuteta ainoaksi koiraksi. Kotihoitopaikan vauvaan Fifa suhtautuu kohteliaan uteliaasti.

Ihmiset ovat selvästi Fifan suurin jännityksen aihe. Luottamuksen saaminen vie aikaa ja vaatii hyviä koiranlukutaitoja hänen herkkyydestä johtuen. Fifa nauttii kotihoitajan rapsutuksista ja turkin harjauksesta, mutta vain omalla turvapaikallaan. Muuten hän saattaa pyöriä hyvinkin lähellä, mutta koskeminen ahdistaa vielä liikaa. Arkuuden alta tulee kuitenkin päivä päivältä enemmän esiin kultainen, loputtoman iloinen ja innostunut todellinen Fifa, jolla on vielä paljon annettavaa tulevalle kodilleen.

20.8.2020
Fifa on nyt viettänyt kotihoitopaikassaan kaksi viikkoa. Ensimmäinen viikko sujui nukkuen ja vuosien väsymyksestä palautuen. Hiljalleen saatuaan rauhassa levätä Fifa on alkanut näyttää yhä enemmän oikeaa luonnettaan. Fifalle on syntynyt rutiini, johon kuuluu aamun aloitus petiä möyhien ja siinä kiehnäten. Päivä sujuu oman paikan turvasta talon touhuja seuraillen. Päiviin kuuluu erinäisiä herkkuja, jotka Fifa maistelee hyvällä ruokahalulla. Vähän väliä se tepsuttaa avonaisen koiraporttinsa luo häntä tomerasti pystyssä, aivan kuin testaten joko on rohkeutta tutkia muutakin taloa. Jos portille tulee vastaan joku hoitopaikan koirista, alkaa Fifan häntä heilua innokkaasti ja sen korvat nousevat hassuttelevasti niskan päälle. Toisinaan tästä alkaa ilakointi, jossa Fifa ja toinen koira pomppivat ja haastavat toisiaan leikkimään. Sitten kun omia rajoja on taas hieman venytetty, Fifa palaa tutulle pedilleen ja torkahtaa.

Fifa tulee vielä tarvitsemaan paljon aikaa opetellakseen kotikoiran tavoille ja elämään pelottavien ihmisten kanssa. Lähes kaikki on sille vielä uutta ja jännittävää ja se saakin kotihoitopaikassaan totutella asioihin omaan tahtiin.

Fifan tausta ja tarina
Syntyminen romanialaiseksi kodittomaksi koiraksi on karu kohtalo. Koditon pentu joutuu pienestä pitäen selviytymään vaativissa oloissa usein ilman emoaan tai muuta turvaa. Pennun on opittava löytämään ravintoa, suojaa säältä sekä välttämään vaaroja kuten autoja. Valitettavan usein myös ihmiset suhtautuvat turvaa etsiviin koiriin julmasti. Moni kadulle syntynyt tai sinne kodista hylätty pentu menehtyykin jo pienenä, kun suuri maailma on niille liikaa.
Vaikean alun lisäksi monilla Romanian koirilla on vastassaan toinenkin karu totuus. Valtion tapa vastata koiramäärään ovat kunnalliset tarhat, joihin rankkurit keräävät löytämiään koiria. Tarhoilla olot ovat usein hyvin epäinhimilliset ja kun tarha täyttyy, koirat lopetetaan, jotta saadaan tilaa uusille.

Tällaisella tarhalla Carpen ylläpitäjä Carmen tapasi Fifan vuosia sitten. Hän oli tarhalla valitsemassa mukaansa muutamia onnekkaita, jotka pääsisivät turvaan yksityiselle tarhalle. Nähtyään Fifan Carmen tiesi, että juuri sillä oli olemattomat mahdollisuudet parempaan elämään. Fifa oli nimittäin rankan alun lisäksi saanut elämältä muutenkin huonot kortit. Se oli keskikokoinen, musta ja erittäin arka. Juuri sellainen koira, joka jää aina kaikilta huomiotta.

Fifa päätyi yksityiselle tarhalle ja sieltä myöhemmin uudelle Carpen tarhalle. Se on vuodesta toiseen toteuttanut tarhoilla pienenä oppimiaan taitoja – se varoo visusti kiinnittämästä itseensä mitään huomiota ja välttelee konflikteja ihmisten kanssa. Niinpä sitä on aina pidetty liian arkana adoptioon. Arkuuden alla piilee kuitenkin muutakin. Vaikka Fifa piilottelee mielellään kopissaan aina kun tarhalla tapahtuu, se näyttää toisinaan ihmisille myös muita puoliaan. Se on äärimmäisen fiksu ja oppii hyvin nopeasti esimerkiksi hakemaan tiputetun namin kupista aina kun ihminen kääntää sille selän. Oppiakseen kotikoiran elämään Fifa tulee tarvitsemaan suunnattoman paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Se on kuitenkin ansainnut mahdollisuutensa onnelliseen elämään kaikkien muiden koirien tavoin. Ajan ja oikean kodin avulla se voi vielä oppia, että ihmiset voivat olla myös lempeitä ja kosketus lohduttava.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.