ELLI

narttu | syntynyt noin 2012 | kotihoidossa Tampereella | noin 35 cm

2.3.2024
Suloisen Ellin ikioma koti on löytynyt.

23.12.2023
Ellin kehitys kotihoidossa jatkuu vauhdikkaana. Hän on sopeutunut kotielämään hurjan hienosti ja esimerkiksi yksinolot sujuvat mallikkaasti Ellin nukkuessa tyytyväisesti kotona. Myös hihnalenkeillä hän kävelee nätisti omaan rauhalliseen tahtiinsa. Elli ei selvästikään ole mikään urheilukaveri, vaan hän mieluummin köpöttelee lenkin ja sitten käpertyy ihmisen vierelle sohvalle. Ihminen ja ihmisen läheisyys ovat edelleen Ellille kaikkein rakkain asia. Hänessä on kuitenkin myös selvästi herkempi puoli ja toisinaan häntä jännittää esimerkiksi valjaiden pujottaminen pään ylitse. Elli etsiikin omaa lempeää ihmistä, jonka sylissä saisi olla rapsuteltavana.

Ellin käytöksessä ei huomattu suurta eroa kipulääkityksellä, joten lääkitykselle ei ainakaan toistaiseksi ole tarvetta. Elli on varpaistaan huolimatta ketterä pomppimaan eivätkä jalat tunnu häntä erityisemmin vaivaavan.

24.11.2023
Elli on kahdessa viikossa sujahtanut kotihoitoon niin hienosti, että voisi kuvitella hänen aina asuneen kotioloissa. Hän suhtautuu elämään kotioloissa hyvin rennosti, eivätkä edes jännittävämmät asiat kuten imurointi ole häntä hetkauttaneet. Päinvastoin, Elli seurailee mielellään ihmisen perässä silloinkin. Sillä ihminen on Ellistä maailman ihanin asia ja hän voisi olla rapsuteltavana jatkuvasti. Oman ihmisen lisäksi hän hakee reippaasti huomiota myös vierailta ja jopa lapset ovat Ellin mielestä kelpoja rapsuttelijoita. 

Hän lähtee reippaasti hihnalenkeille ja kulkee jo innokkaasti nuuskutellen pieniä lenkkejä. Kylmä ja märkä eivät kuitenkaan selvästi ole hänen juttunsa, joten lenkkeilyinto on kovin riippuvainen säästä. Hän on tullut hyvin toimeen kotihoitopaikan muiden koirien kanssa ja myös kissat ovat hänestä ok, mutta Elli olisi varmasti mielellään ainoa koira ettei hänen tarvitsisi jakaa ihmisen huomiota.

Elli kävi Suomessa eläinlääkärillä, jotta jalkoja varten saataisiin hoito-ohjeet. Kantoboksissa olo oli Ellin mielestä tylsää, mutta heti kun hän pääsi ihmisen syliin sujui reissu hienosti. Elli röntgenkuvattiin ja kuvissa näkyi, että etujalkojen ja vasemman takajalan varpaiden koukistajat ovat joskus Romaniassa vaurioituneet. Lisäksi oikeassa polvessa näkyi nivelessä muutos, joka eläinlääkärin arvion mukaan saattaisi viitata ristisidevaurioon. Polvi ei kuitenkaan vaivaa Elliä laisinkaan, joten ohjeena oli seurailla alkaako jalka vaivata myöhemmin. Varpaita varten Elli sai kokeiluun kipulääkekuurin, jonka aikana on tarkoitus katsoa onko lääkitys ylipäätään tarpeellinen. Muuten kuvat näyttivät eläinlääkärin mukaan oikein hyviltä.

Tausta ja tarina
Romaniassa koirilla on usein edelleen surullisen vähän arvoa. Kun ihmisten elämässä tapahtuu muutoksia, päätyy yhä moni hylkäämään koiransa. Näin kävi pienelle Ellille, kun tontti jossa hän asui myytiin. Hänet tuotiin Cosoban tarhalle yhdessä muiden tontilla asuneiden koirien kanssa. Kaikki koirista olivat todella huonossa kunnossa ja valitettavasti osa menehtyi saamastaan hoidosta huolimatta. Elli ja muutama muu onnekas kuitenkin toipuivat ja ovat siitä lähtien odottaneet omaa vuoroaan tarhalla.

Elli on herttainen persoona. Hän on hieman ujo vieraita kohtaan, mutta tutustuttuaan seurallinen ihmisten kanssa. Hän rakastaa selvästi huomiota ja painautuu rapsutuksia saadessaan ihmistä vasten. Tarhaoloissa Elli on rauhallinen ja tasapainoisen oloinen. Hän osallistuu mielellään ihmisten touhuihin, mutta osaa myös hienosti itse hakeutua lepäilemään silloin kun mitään ei tapahdu. Hän on tarhalla tottunut pyörimään sisätiloissa kaiken hulinan keskellä ja myös ulkoilu ison koiralauman kanssa pihalla sujuu ongelmitta. Sisätiloissa Elli on tavannut myös kissoja. Koska Ellin elämä on ollut kovin yksipuolista, tulee kodin varautua antamaan hänelle runsaasti aikaa ja tukea kotiutumiseen ja uusiin asioihin sopeutumiseen.

Elli on todennäköisesti joskus joutunut jonkinlaiseen onnettomuuteen, minkä seurauksena hänen jalkapöydissä ja varpaissa on vanhoja vammoja. Tullessaan myös Ellin jalkojen iho oli todella huonossa kunnossa, mutta sittemmin iho on parantunut. Toistaiseksi Elli on Romaniassa saanut Librelaa ja voinut sen avulla hyvin, mutta kipulääkityksen tarve olisi kuitenkin tärkeää kartoittaa Suomessa. Hänellä ei Romaniassa ole esiintynyt ontumista ja Elli on vaivatta päässyt hyppäämään haluamalleen sohvalle tai tuolille päiväunille. Röntgenkuvissa on näkynyt myös alkavaa nivelrikkoa, joten tulevan kodin on tärkeää varautua tarvittaviin hoitoihin.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.