ELIA

narttu | syntynyt noin 2020 | Cosoban tarhalla | noin 45-50 cm

Kun korona levisi maailmalla, myös Romanian kodittomien koirien tilanne paheni hetkellisesti. Koiria hylättiin ennätyksellisen paljon ja samalla adoptiot käytännössä pysähtyivät, kun eläinten kuljettaminen maasta toiseen kävi mahdottomaksi. Niinpä monet tarhat täyttyivät äärimmilleen koirista ja erityisesti pennuista. Ja koska adoptioita ei juuri ollut, pennut ehtivät kasvaa tarhoilla ujoiksi aikuisiksi. Niinpä tarhoilta löytyy tänä päivänä hurjat määrät nuoria aikuisia koiria, joilla ei juuri ole kokemuksia mistään ja siksi he suhtautuvat kaikkeen uuteen varoen ja epäillen. Myös Cosoban tarhan häkkirivit ovat täynnä häkkejä, joissa asuu aikuisiksi tarhalla kasvaneita pentueita. Yhdessä näistä häkeistä asuu sisaruskolmikko Edea, Elia ja Evian. He päätyivät Cosobaan huonoimpaan mahdolliseen aikaan pieninä pentuina. Sen lisäksi he sairastivat pentuina penikkataudin ja myöhemmin kasvoivat ujoiksi, joten heidän kodinsaantimahdollisuutensa ovat häviävän pienet.

Elia on pentueen reippain. Vaikka hän selvästi jännittää vieraita ihmisiä, on hän silti uteliaasti kurkkimassa näiden touhuja. Elialle höpötellessä hänen häntänsä alkaa herkästi heilua ja selvästi hänellä olisikin kova halu uskaltaa luottaa ihmisiin. Hän nuuhkii uteliaasti vieraiden sormia ja syö myös kädestä tarjottuja herkkuja. Tuttujen kanssa hän onkin reippaampi ja työntekijät saavat varovasti rapsutella häntä päästä ja leuasta. Elia on tarhalla hyvin huomaamaton eikä hän esimerkiksi juurikaan hauku. Tarhalla kasvaneelle pennulle tyypillisesti uudet asiat ovat hänelle jännittäviä ja hän tuleekin tarvitsemaan paljon ymmärrystä ja tukea totutellessaan kotikoiran elämään.

Tarhan työntekijät kertovat, että Elialla on pentuna sairastetusta penikkataudista johtuen toisinaan tärinää takajaloissa. Taudille tyypillisesti myös hampaiden kiille on selvästi vaurioitunut.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.