Cosoban tarha

Cosoba on pieni, noin kolmen tuhannen asukkaan maalaiskylä Romanian eteläosassa, noin puolen tunnin ajomatkan päässä maan pääkaupungista Bukarestista. Kuten suurimmassa osassa vastaavia romanialaisia kyliä, koiria on pilvin pimein ja heistä huolta pitäviä on hyvin vähän. Kun ihmisten koulutus- ja tulotaso ovat alhaisia, vähäiset resurssit menevät itsestä ja perheestä huolehtimiseen ja valitettavasti koirat harvoin lasketaan osaksi perhettä.

Adina ja Dragos Vladut ovat bukarestilainen eläinlääkäripariskunta, jotka omistavat eläinklinikan Bukarestin keskustassa. Vuonna 2015 Adina toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja perusti koiratarhan. Tarvittavat tilat löytyivät Cosoban kylän ulkosyrjältä. Adinan tärkein tavoite on steriloida ”kaikki, mikä liikkuu”, kuten hän itse sanoo. 2017 Adina perusti oman yhdistyksen, One Rescue Association, jotta pystyisi myös yhdistyksenä auttamaan eläimiä.

Tarhalla on useita satoja koiria ja sinne tuodaan jatkuvasti uusia pentuja, vanhuksia ja kaikkea siltä väliltä. Koiria heitetään tarhan korkeiden muurien yli ja töihin tullessaan työntekijät löytävät niitä tarhan portilta. Lisäksi koiria päätyy tarhalle lukuisia muita reittejä, sillä Adina ja hänen tarhansa ovat alueella jo varsinkin tunnettuja. Osa koirista on hyvin ujoja tai niillä on jokin perusvaiva ja siksi ne jäävät tarhan takaseinustoille ja koppien perälle, osa vuosiksi.

Embla Rescue halusi auttaa äärimmäisen hyväsydämistä ja uutteraa Adinaa. Kun kysyimme häneltä, voisimmeko me auttaa näiden näkymättömien koirien kanssa tuomalla niitä kotihoitoon tai löytämällä niille kodin, Adina oli hyvillään. Adinan sydäntä lähellä ovat kaikki koirat, mutta erityisesti nämä unohdetut osuvat Adinan hyvään sydämeen. Ja niin me kaikki yhdessä sovimme, että teemme voitavamme auttaaksemme näitä koiria sekä myös Adinaa, jolloin hänen ei tarvitsisi miettiä, miten auttaa niitä, jotka muuten jäisivät kokonaan vaille apua.

Kaikki Emblan Suomeen tulevat koirat valmistellaan Vladutin pariskunnan toimesta ja siten paikka on meille ennestään tuttu. Tästä syystä myös yhteistyö sujuu luontevasti ja tuikitärkeää luottamusta löytyy molemmin puolin.