Carpen tarha

Romania on noin kahdellakymmenellä miljoonalla asukkaallaan EU:n seitsemänneksi väkirikkain maa. Sen tapahtumarikas historia pitää sisällään paljon erilaisia tapahtumia, joista erityisen merkityksellinen on Nicolae Ceaușescun kommunistinen kausi vuodesta 1965 aina vuoteen 1989 saakka. Sen aikana hirvittävä määrä perheitä hajotettiin ja häädettiin kodeistaan töihin kaupunkeihin. Mukaansa ihmiset saivat vain itselleen välttämättömän, minkä seurauksena lemmikit hylättiin kaduille ja pelloille. Nämä entiset kotikoirat alkoivat lisääntyä keskenään ja näin sai alkunsa Romanian nykyään noin viisimiljoonainen kodittomien koirien populaatio. Tärkeimmät keinot populaation kasvun hillitsemiseksi ja saamiseksi laskuun, ovat koirien steriloinnit ja paikallisten ihmisten tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen. 

Romanian eteläosassa sijaitsevassa Calarasin maakunnassa, lähellä Bulgarian rajaa, sijaitsee eläinsuojelija Carmen Mandescun Carpe-yhdistyksen koiratarha. Calarasin alue on köyhää, työttömyysprosentti on korkea ja vastaavasti koulutustaso on alhainen. Tämän seurauksena alueella on myös valtava määrä kodittomia koiria, sillä ihmisillä ei ole tietoutta eikä varaa leikkauttaa koiriaan. Niinpä pentuja syntyy paljon ja koiria hylätään jatkuvasti. Yksityiselle koiratarhalle pääsy on näiden kodittomien koirien ainoa keino kohti parempaa elämää. Rescueyhdistys Kulkurit ry:n vuosina 2017-2019 rakennuttamalla Carpen tarhalla asuu kerrallaan noin 150 onnekasta koditonta, jotka on tyypillisimmin noukittu Calarasin pelloilta ja teiden varsilta tai hylätty suoraan tarhalle omistajan toimesta. Koirien lisäksi tarhalla asuu huonoista oloista pelastettuja kissoja ja pari kania.

Yhdistyksen perustaja Veera Nuri asui Carpen tarhalla parin vuoden ajan ja oppi tuntemaan tarhan koirat ja niiden ominaispiirteet ja -tarpeet. Tästä syystä onkin luonnollista, että yhdistyksen apu kohdentuu Carpen koiriin. 
Suurin osa Carpen koirista on toisen suomalaisen rescueyhdistyksen adoptio-ohjelmassa. Emblan tarkoitus onkin keskittyä niihin koiriin, jotka tarvitsevat luonteensa tai terveytensä puolesta hieman enemmän apua ennen adoptioon soveltumista. Embla auttaa Carpen koiria myös paikan päällä tarhalla mm. laadukkaamman ruoan ja lisäravinteiden muodossa.


Carpen tarhan sivut Facebookissa ja Instagramissa.