CARA

narttu | syntynyt noin 2009 | kotihoidossa Vihdissä | noin 50 cm

19.12.2023
Yksi sydän on siirtynyt lepoon. Nelisentoista vuotta se jaksoi sykkiä Caran rinnassa. Se sykki, kun Cara juoksi heinikosssa, vaati herkkuja ja vaati huomiota. Kun Cara nukkui, sykki sydän silloinkin, ikäänkuin unta vartioiden.

Vaan se sykki silloinkin, kun kotina oli romanialainen kunnallinen tarha ja ympäristöllä oli annettavanaan vain pelkoa, ahdistusta ja toivottomuutta. Kun korviin kantautui koirien hätähuutoja ja ihmisten vihaisia ja uupuneita ääniä. Pahinta oli, kun äänten jälkeen tuli hiljaisuus.

Cara pääsi jo mummoutuneena ja lähes sokeana Care for Dogsin tarhalle. Ja vaikka sielläkin kodin seinät ja lattia olivat paljasta betonia ja koirat haukkuivat, ei kuulunut vihaisia ihmisten ääniä. Kun Cara sitten tapasi hyviä ihmisiä, hänen sykkivä sydämensä kieppui ilosta ja sai koko koiran täyteen iloa ja lempeyttä.

Ja jos luulitte, että matka päättyy tähän, niin eipä pääty. Toukokuussa 2022 Cara matkusti Suomeen kotihoitoon. Hyvänen aika, miten sydän pakahtui. Niin paljon ihmisiä, koiraystäviä, heinikkoa, ruokaa, herkkuja, rakkautta, rapsutuksia, levollisia unia, huolettomia nuuskutteluja, uusia, ihania aamuja ja päiviä ja iltoja ja öitä.

Mutta rakkaus, se se vasta sydämen saikin sykkimään. Ja niin sykkivät sydämet yhteen, että kotihoitajasta tuli ikioma ihminen. Cara oli tullut jäädäkseen. Niin taloon kuin sydämeenkin.

Kun sitten sydän oli mielestään täysi, elänyt kaiken hyvän, saanut kaiken sen, mistä koirien huudon keskellä haaveili, se antoi itsensä väsyä. Ja niin Cara- mummo sulki silmänsä ja soi sydämelleen levon. “Hyvä näin”, ajatteli Cara ihmisensä vierellään, “sydän ja sielu täysi voin nyt nukkua”.

Lämmin osanottomme Caran kodille ja kiitos, että mummo sai teiltä parhaan mahdollisen loppuelämän kodin.

15.1.2023
Nyt on käynyt niin onnekkaasti, että herttainen Cara onkin ollut kotonaan jo viimeiset yhdeksän kuukautta. Kotihoitopaikka on nyt virallisesti muuttunut Caran kodiksi ja hän saa viettää lopun elämäänsä onnellisena tutun perheen luona.

25.11.2022
Vaikka Caralla on takanaan jo ansiokas määrä kilometrejä, elämä maistuu edelleen. Höppänä mummo nauttii jokaisesta päivästä ja se, ettei mitään uutta kerrottavaa ole, on tässä kohtaa oikein hyvä juttu. Se tarkoittaa sitä, että Caralla on vielä paljon annettavaa ja olisi ihanaa, jos hän vielä saisi kokea ihan oman kodin.

16.10.2022
Caran elämä jatkaa tasaista kulkuaan kotihoidossa. Hän on täysin valmis lähtemään omaan kotiinsa, paikkaan, josta hän on koko elämänsä haaveillut. Löytyisikö sellainen vielä?

30.8.2022
Cara on saanut nauttia kesästä ja nyt, kun syksy pikkuhiljaa alkaa, ei Caran tarvitse huolehtia siitä, miten hän selviää kovista pakkasista, sillä hän ei ikinä enää joudu nukkumaan ulkona. Kotihoitopaikassa on kesän mittaan koirilla ollut mahdollisuus nukkua myös ulkona oman valintansa mukaan ja Cara on tätä mahdollisuutta hyödyntänyt, mutta varmasti syksyn mittaan hakeutuu enemmän sisätiloihin. Mummeli myös haukkuu. Ei mitenkään koko ajan, eikä turhan takia, mutta jos haukulle on aihetta, ääntä löytyy. Yleisimmin Cara haukkuu, jos hän tajuaa, että jotain on jossain tapahtumassa tai jos vatsa meinaa alkaa kurnimaan. Kissojen kanssa hän pärjää oikein hyvin, eli tulevassa kodissa voisi olla kissojakin. Tutun ihmisen kanssa hän on valmis jakamaan resurssinsa, mutta kotihoitopaikassa ei olla lähdetty muiden koirien kanssa edes testailemaan, koska se ei ole ollut tarpeen. Cara ei ole tavannut vieraita, joten ei ole varmuutta, miten hän heihin suhtautuu, mutta Caran avoimella ja mutkattomalla luonteella ja etenkin, jos vierailla on herkkuja, ongelmia tuskin tulee. Mummon näkö ja kuulo ovat ajan tylsyttämät, mutta nenä toimii ja sehän riittää, sillä herkkujen haistaminen on tärkeintä. Kun hän oikein innostuu, löytyy vielä intoa pomppia ja hyppiä, mutta rankka elämä ja vuodet ovat jättäneet jälkensä ja nuo riemuhetket jatkuvat sitten mielessä, jalat eivät enää jaksa.

Cara etsii rauhallista kotia, jossa arki on leppoisaa ja ennakoitavaa ja jossa Caralla olisi mahdollisuus pötkötellä myös ulkona niin halutessaan. Koirakaveri tai kaksi voisi olla mukava, mutta ihminenkin riittää Caralle erinomaisen hyvin. Olisipa mukavaa, jos hän vielä ehtisi kokea ihan ikioman kodin.

6.7.2022
Cara on selvittänyt suomalaiset helteet samalla asenteella, kuin kaiken muunkin elämässään, eikä juurikaan edelleenkään pysähtele. Kesäkuun alussa Cara kävi lääkärillä tarkastuksessa, jossa todettiin, että vaikka Caran hampaat ovat kuluneet, ei ole syytä epäillä niiden olevan kipeät, sillä hän käyttää niitä hyvin. Korviin Cara sai tippoja, sieltä löytyi pientä hiivakasvua. Jos häneltä itseltään kysyy, ikä on vain numero eikä esteitä ole luotu niinkään ylitettäväksi, kuin läpi käveltäväksi. Ihana mummeli.

30.5.2022
Caran kotihoitaja on joutunut täysin hoidokkinsa hurmaamaksi. Cara tulee toimeen hoitopaikan koirien ja kissojen kanssa ja kun tullessaan Suomeen hän oli herkkä murisemaan tullessaan herätetyksi, hän nukkuu nyt levollista unta, eikä pelästy enää herätessään. Mummon motto on, että siitä ei mennä koskaan, missä aita on matalin, vaan aina mennään aidan läpi. Vesikipotkin saavat tuta nahoissaan, kun mummo pistelee menemään. Caran hampaat ovat surkeannäköiset, mutta kotihoitajan kertoman mukaan Cara syö hyvin, eikä arastele suutaan, joten kipuja suussa rujosta ulkonäöstä huolimatta tuskin on. Vaikka hän tuleekin toimeen kaikkien kanssa, tulee kodissa olevien muiden eläinten olla melkoisen lehmänhermoisia ja kestää se, että se mikä Caran tielle osuu, se Caran alle todennäköisesti myös jää, ellei omista nopeita hoksottimia ja vikkeliä kinttuja. Riistan hajut saavat mummon entistäkin päättäväisemmäksi, joten joko Cara ulkoilee jatkossakin aidatulla alueella tai liinassa, vapaana sokeaa ja vanhaa riistaviettistä mummoa ei voi pitää. Tämä on kodin hyvä huomioida.

13.5.2022
Noin viikko sitten Caran tassut astuivat Suomen maan kamaralle, eikä Cara ole taaksepäin katsellut. Iloinen paksukainen, kuten Care for Dogsin Delia sanoi, nauttii elämästä niinkuin ei koskaan ennen. Cara on onnellinen ja ahne, mutta nivelravinteet hän jättää erehtymättä syömättä, ellei niitä murskata pieneksi ruuan joukkoon. Kotihoitaja kertoo, että hänellä on edessään uusien lenkkareiden osto, sillä niin kova kiire mummokoiralla on joka paikkaan. Aina ehtiessään hän saa hepuleita pihalla ja välillä komentaa ihmistä huomaamaan itsensä. Seinäkukkaseksi Carasta ei ole, mutta selvää on, että hänen tarinaansa ei ole vielä kirjoitettu. Kunpa siihen mahtuisi vielä tässä elämässä luku, jossa kerrotaan Caran päässeen omaan kotiinsa.

Tausta ja tarina
Ympäri Romaniaa on kunnallisia tarhoja, joihin rankkurit keräävät kodittomia koiria. Näillä kunnallisilla tarhoilla olot ovat karut. Erityisen huonosti asiat ovat pienemmissä kaupungeissa ja alueilla, joissa eläinsuojelijoita on vähän. Kun koirille ei juuri ole tarjolla apua, täyttyvät kunnalliset tarhat nopeasti. Niinpä tarhat tyhjennetään säännöllisesti lopettamalla kaikki tarhalla olevat koirat pennuista vanhuksiin. Brasovissa sijaitseva kunnallinen tarha on yksi näistä surullisista tapauksista, jotka tyhjennetään kahden viikon välein. Niinpä Care for Dogsin tarhaa pyörittävä Delia käy tiimeineen aina mahdollisuuksien mukaan pelastamassa kunnalliselta tarhalta mahdollisimman monta koiraa, jotta edes osa koirista saisi mahdollisuuden parempaan elämään. Yksi kesäkuussa 2021 tarhalta pelastuneista on vanha rouva Cara. Jostain syystä ihana Cara on odottanut lähes vuoden tarhalla kelpaamatta kellekään.

Cara on todella herttainen persoona. Hän on todennäköisesti lähes täysin sokea, mutta tämä ei hidasta iloista Caraa lainkaan. Hän touhottaa tarhalla pontevasti ympäriinsä eikä välitä, vaikka välillä törmäisi mennessään johonkin. Cara rakastaa ihmisiä ja huomiota ja on aina pyytämässä rapsutuksia tutuilta ja vierailta ihmisiltä. Tarhan työntekijät kuvailevatkin Caraa äärettömän lempeäksi ja ystävälliseksi. Hän osaa kulkea hihnassa ja rakastaakin lenkeillä ihmetellä uusia hajuja. Suurin Caran rakkauksista on kuitenkin ruoka. Hän tuntuu haistavan syötävät asiat huomattavasti taitavammin kuin kukaan muu ja usein pihalle jalottelemaan päästessään Cara löytää heti pöydille unohtuneet herkut tai roskikseen heitetyt ruoat. Hän osaa myös tomerasti haukkumalla muistuttaa, jos ruoka on hänen mielestään myöhässä. Cara tulee hienosti muiden koirien kanssa toimeen ja innostuu tarhalla välillä leikkimään muiden kanssa.

Caralta löydettiin tarhalle tullessa kasvain virtsarakosta, sekä pienempiä kasvaimia pernasta. Kasvaimet eivät ole vuodessa kasvaneet tai muuttuneet, joten eläinlääkärit epäilevät niiden olevan hyvälaatuisia. Caran iän vuoksi niitä ei haluta enää Romaniassa operoida. Cara etsiikin itselleen kotia, jossa saisi viettää lopun elämänsä onnellisena huolimatta siitä kauan aikaa on vielä jäljellä.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.