BETA

narttu | syntynyt noin 2008 | Carpen tarhalla | noin 50 cm

15.8.2020
Rakas Beta, olisimme niin kovin halunneet pitää sinut vielä luonamme. Sinun silmiesi kirkastuminen jääkaapin oven avautuessa ja häntäsi heiluminen ihmisesi lähellä, sitä me olisimme niin kovin mielellämme vielä nähneet. Matkasi Suomessa, turvassa ja lämpimässä oli niin kovin, kovin lyhyt, mutta jätit lähtemättömän tassunjälkesi jokaiseen sydämeen, joka sinut kohtasi. Me ikävöimme sinua ihan hirveän paljon. Toisaalta tiedämme, että sydämesi oli jo kovin väsynyt, etkä jaksanut enää nauttia nurmikosta. Tiedämme myös, että sinun ja hoitotätisi välille syntyi syvä yhteys ja rakastitte toisianne. Sinä siis sait kuin saitkin kokea oman ihmisen ja sen, että olit perillä. Vaikka se luvattoman kauan veikin. Sydämesi uupui ja matkasit sateenkaaren tuolle puolen läheistesi saattelemana paikassa, jonka jo kodiksi koit. Nukuit pois rauhallisesti ja nyt sydämesi on taas nuori ja kuljettaa sinua ja keveiksi muuttuneita askeleitasi yli niittyjen ja ojien. Hyvää matkaa Beta, olet aina sydämisämme. Aina.

Betan tausta ja tarina:
Betan ja Gamman tarina on romanialaisittain surullisen tyypillinen. Seitsemän vuotta sitten Carpen ylläpitäjä Carmen törmäsi Bukarestin kaduilla harhaileviin koiriin. Koska juuri samaiseen ajankohtaan Romaniassa panostettiin rankkurien toimintaan ja koiria kerättiin ennätysmäärät kunnallisille tarhoille lopetettaviksi, oli valinta helppo. Beta ja Gamma päätyivät Carmenin kyytiin ja turvaan yksityiselle tarhalle. Siellä ne odottivat vuosia lukuisten muiden hieman liian arkojen koirien joukossa, jospa onni osuisi vielä joskus niidenkin kohdalle.

Beta on vuosien mittaan osoittautunut suureksi persoonaksi. Se on sellainen vanha täti, jolla on selkeät omat rutiinit, vaikka pientä höperöitymistä onkin jo havaittavissa. Vaikka se on vielä hieman varovainen varsinkin uusien ihmisten kanssa, Beta suhtautuu ihmisiin ystävällisesti ja antaa nätisti käsitellä itseään. Betan yleisolemus on vanhalle rouvalle sopivan rauhallinen, mutta yksi asia saa sen puhisemaan innosta. Nimittäin ruoka. Herkut ovat Betan suuri rakkaus ja niiden seurassa siitä kuoriutuu vallaton touhottaja. Namien innoittamana myös kehut saavat sen steppailemaan onnellisena ja selvää onkin, että tie Betan sydämeen käy helposti vatsan kautta. Beta on asunut tarhalla sekä narttujen että urosten kanssa ja tullut näiden kanssa hyvin toimeen.

Betalla on pari vuotta sitten todettu sydämen vajaatoiminta. Lääkkeiden avulla tila pysyy hyvin aisoissa ja Beta voi hyvin. Valitettavasti tarhalla lääkkeiden saanti ei aina ole varmaa ja lääkityksen vähentyessä Betan olo muuttuu selvästi tukalammaksi. Olisikin tärkeää että Beta pääsisi pian omaan kotiin, missä lääkityksestä pidettäisiin parempaa huolta ja Beta pääsisi vihdoin kokemaan miltä lämmin peti ja säännöllinen hyvä ruoka tuntuvat.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.