AURA

narttu | syntynyt noin 2018 | Kotihoidossa Tampereella | noin 45 cm

3.1.2021
Auran pissavaivat on taltutettu jo tovi sitten ja nyt on ollut aikaa opetella uusia asioita. Kotihoitopaikan koirat ovat Auralle tuki ja turva. Toisten koirien peesissä on helpompi uskaltaa asioita, joita ei muuten ehkä uskaltaisi. Hän on myös kissan kanssa hyvin luontevasti, joten koiriin tottunut kissa menisi varmasti hänen kaverinaan. Kotihoitoperheen kohtuullisen pienet lapset ovat tottuneet elämään koirien kanssa ja Aura suhtautuu heihin varsin välinpitämättömästi, eikä esimerkiksi erityisesti säiky tai väistele lapsia. Aikuiset saattavat olla vielä jopa hiukan jännittävämpi, etenkin perheen mies saattaa olla kauhistus etenkin nyt, kun alkaa vaikuttamaan siltä, ettei Aura alkaa heräilemään tarhakoiralle tyypillisestä flegmaattisesta olotilasta ja reagoimaan enemmän ympäristöönsä. Tällöin hän saattaa hiukan murista tai haukkuakin, mutta muutoin hän on kovin hiljainen tyttö.

Aura antaa käsitellä itseään nätisti ja pitää harjaamisesta. Kynnetkin tuli leikattua, kun Auran uteliaisuus voitti ja hän tuli katsomaan, kun koirakaverin kynnet leikattiin. Ylipäätään hänen mielestään on mukava hengailla ihmisten lähistöllä, etenkin, kun ihmiset ovat ruokapöydän äärellä. Silloin turvapaikka löytyy pöydän alta. Yönsä Aura viettää mielellään aikuisten sängyssä ja kun hoitotäti heräilee, Aura on iloisena nuolemassa varpaat ja sormet. Suora kontakti ja katsekontakti ovat hänelle vielä jonkun verran vaikeita ja saavat Auran hiukan epäluuloiseksi. Epäluulo kuitenkin haihtuu pian ja hänet löytää sohvalta tyytyväisenä piehtaroimasta. Kotihoitaja kertookin, että miltei kuulee Auran päässä käyvän raksutuksen, kun tämä pohtii kaikkia uusia asioita ympärillään ja elämässään.

Toistaiseksi ainakaan Aura ei ole vahtinut resursseja ja ylipäätään koirien kanssa elo on ollut tasaista. Aura ei ole ollut ihan yksin, sillä seurana on aina vähintään muita koiria, mutta ilman ihmisseuraa olo on sujunut hyvin. Työpäivien aikana pidätyskyky joskus vielä pettää ja tulee pissat sisälle, mutta satunnaisia vahinkoja lukuunottamatta Aura on täysin sisäsiisti. Kotihoitopaikassa on käynyt pari vierasta, niihin hän on suhtautunut uteliaasti. Aura käy hihnalenkeillä ja kotihoitaja kertoo, että hänellä on kerrassaan hurmaava tapa aina ajoittain mennä kotihoitajan taakse ja tökkäistä tätä kuonollaan polvitaipeeseen

18.12.2021
Aura saapui Suomeen kotihoitoon 16.12. Automatka Romaniasta Suomeen oli pienelle tytölle sen verran jännä, että hänelle ehti muodostua virtsatieinfektio, jota nyt hoidetaan antibiootein. Tukalasta olostaan huolimatta Aura on osoittanut, että hänessä asuu utelias nuori tyttönen, jonka erityistaitoihin tuntuisi lukeutuvan kiipely, sillä hänet on löydetty milloin keinutuolista, milloin lipaston päältä. Jahka pissavaivat saadaan taltutettua, ei ole odotettavissa, että Aura jäisi enää koskaan nurkkaan pelkäämään.

Tausta ja tarina
Romanian suurta kodittomien koirien määrää ylläpitää ennen kaikkea ihmisten toiminta. Huono koulutustaso, uskomukset, köyhyys ja tietämättömyys sterilointien hyödyistä ovat osa lukuisista syistä sille, miksi omistettuja koiria ei steriloida. Koska koiria ei steriloida, uusia pentuja syntyy jatkuvasti. Useimmille omistajille nämä pennut ovat ei-toivottu lisäkustannus ja niinpä suuri osa pennuista hylätään milloin mihinkin. Vuonna 2018 Cosoban tarhaa ylläpitävä Adina sai yhteydenoton, jossa pyydettiin hakemaan tällainen ei-toivottu pentue. Koirien emon omisti nainen, joka halusi äkkiä pennuista eroon. Jos Adina ei ottaisi pentuja, ne hylättäisiin johonkin. Koska niin pienet pennut eivät millään selviytyisi omillaan, ei Adina voinut muuta kuin hakea pienet pennut tarhalleen.

Aura, Ester, Inga ja Vanamo ovat ehtineet elää Cosoban tarhalla jo yli kolme vuotta. Koska tarha on jatkuvasti niin täynnä koiria, ei työntekijöillä ole juurikaan mahdollisuuksia sosiaalistaa tarhalle päätyviä pentuja. Niinpä koko nelikko on jäänyt ujoiksi ja sen myötä he eivät ole kelvanneet adoptioon. Aura ujostelee vieraita ihmisiä, mutta saadessaan hetken aikaa seurailla tilannetta hän uskaltautuu Vanamon perässä syömään lattialle heitettyjä herkkuja. Tarhalla hän ei juuri hauku. Tarhalla siskokset asuvat yhdessä ja ovat selvästi tiivis porukka. He eivät ole tottuneet käsittelyyn ja etsivätkin jokainen kotia, jossa ymmärretään ujon koiran tarvitsevan aikaa. Reipas koirakaveri olisi varmasti suuri apu tulevassa kodissa.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.