AURA

narttu | syntynyt noin 2018 | Kotihoidossa Tampereella | noin 45 cm

15.8.2022
Onnekkaan Auran odotus kotihoidossa päättyy pian, sillä oma koti on löytynyt.

13.7.2022
Kotihoitaja lähetti terveisiä, ettei oikein osaa enää kertoa mitään sellaista uutta, jota Aurasta ei olisi jo sanottu. Aura elää ihan tavallista kotikoiran elämää perheessä, jossa on pieniä lapsia, kissoja ja koiria ja tullaan ja mennään. Hänestä on sukeutunut koiratalouden vilkkain koira ja se, joka ensimmäisenä on ulko-ovella, kun on lenkillelähdön aika. Aura oli hoidossa kotihoitajan vanhemmilla ja nuuskittuaan paikat hän kävi uusilta tuttavuuksilta hakemassa rapsutuksia ja hyppäsi sitten pöydälle tarkastelemaan kokonaisuutta. Muutenkin, kun Auran omaan, tuttuun ympäristöön tulee vieraita, niin olivat he sitten lapsia tai aikuisia, Aura kipittää tutustumaan näihin ja ottaa mielellään vastaan rapsutukset näiltäkin. Auralle on kotihoidossa kasvanut kerrassaan terve ja vahva itsetunto ja hyvä perusta omalle, pysyvälle kodille. Kotihoitaja sanoikin, että jos vain olisi mahdollista muiden resurssien puittessa, Aura saisi jäädä heille, niin hyvin Aura istuu lapsiperheen arkeen.

Kun sitten se oma koti löytyy, on varmaa, että Aura joutuu ottamaan muutaman askeleen taakse ja opettelemaan uuden kodin arjen, mutta nyt me tiedämme, että hänestä myös lopullisessa kodissaan sukeutuu iloinen viipottaja, jolle koko maailma on mahdollisuus ja joka päivän voi aloittaa heiluttamalla häntää.

15.5.2022
Kysyimme Auralta, millainen olisi hänen unelmakotinsa. Aura kertoi, että olisi kerrassaan ihanaa, jos kodissa olisi vähän koiramaista vetoapua. Sellaista, jonka selän taakse aina joskus voi mennä vähän peesailemaan, vaikkei varsinaista tarvetta enää olekaan. Se vaan on kivaa, koirat on kivoja. Kissakaverikin voisi olla Auran mieleen, etenkin, jos, kuten nyt kotihoitopaikassa, kissa osaisi avata herkkukaappien ovet ja herkkupussien suut. Lenkillä ohi saa mennä kyllä ihmisiä, ajoneuvoja ja oikeastaan mitä vaan, jos vain pientareella on tilaa odotella ja ihmetellä. Kyllä kotona elämää saa olla, mutta olisi mukavaa, jos arki toistuisi kohtuullisen samanlaisena, jotta pienille uusille asioille jäisi paremmin tilaa. Mihinkään huimiin uusiin päivittäisiin seikkailuihin Aura ei kerro kaipaavansa. Hän kertoo olevansa hännänpäästään ja korvalehdistään vielä hiukan ujo, joten siksikin tuo koirakaveri ja sellainen ihminen, joka osaa kannustaa oikein ja oikeissa kohdissa itsetunnon kohentamiseksi, olisi oikein passeli. Ja vielä, jos kerran toivoa saa, sanoo Aura, niin metsä olisi hyvä, jopa suotava. Saa lenkillä elämää olla, mutta sillä tavalla sopivasti, että välissä ehtii vetämään hiukan henkeä. Niin paljon on Aura jo oppinut, että laitetaan sinne toivelistan perään, että huoltomies, jolla on taskut täysi rapsutuksia ja nameja, sopii sekin tulemaan lenkkipolulla vastaan. Semmoista kivaa, leppoisaa ja turvallista elämää, semmoista minä toivon, päättää Aura toiveensa. Pieni, siro ja iloinen Aura on puolen vuoden kotihoidon aikana kasvanut upeaksi nuoreksi neidiksi. Nyt vain se koti vielä jostain.

7.4.2022
Missä ihmeessä on kauniin Auran koti? Jääkö hänen hurmaava luonteensa mustan turkin varjoon tai saako se, että hän on etsinyt kotiaan kauan, ihmiset pohtimaan, että hänessä on oltava jotain vikaa. Voimme vakuuttaa, ettei hänessä ole mitään vikaa. Hän on kohtuullisen nuori, melko pieni ja sirorakenteinen koira, joka on vain jostain mystisestä syystä odottamaan sitä oikeaa. Onko hän se, joka haluaa olla kaiken huomion keskipiste? Ei, mutta kovin harva meistä sellainen on. Onko Aura urhea koira, jonka itsetunto kotihoidossa on kasvanut aivan valtavasti? On, sitä hän todella on. Toivottavasti hän on myös pian varattu omaan kotiin. Kuka ehtii nappaamaan tämän kaunottaren muiden nenän edestä?

5.3.2022
Auran elämä on löytänyt tasaisen arkisen uoman, jossa hän oppii koko ajan rentoutumaan varautunut ja epäileväinen ilme on hiljalleen sulamassa pois. Arjessa Aura on melko hiljainen ja huomaamaton ja seuraa perheen toista koiraa, josta on muodostunut hänelle varsin tärkeä tukipilari ja mentori. Toisen koiran kanssa Aura on hiukan jo leikkinytkin, mikä on iso askel ujolle koiralle. Käsittelyt sujuvat edelleen hyvin ja nyt kotihoitopaikan miehenkin kanssa sujuvat ulkoilut ja mies voi myös käsitellä Auraa. Tämä on edeltävästi ollut Auralle jännää. Perheessä on alle kouluikäisiä lapsia ja näistä vanhempi on silitellyt nyt hiukan Auraa ja se on oikein ok. Lapsi syötti Auralle muroja kulhostaan ja voi että, se se vasta kivaa oli! Jälkeenpäin Aura nousi jokaiselle tuolille vuorotellen kurkkimaan, olisiko lisää muroja.

Aura on edelleen hyvin sopuisa koira, joka tulee toimeen kaikkien koirien ja kissojen kanssa. Hän on hyvin välitön ja mutkaton koira, jolle kukaan ei koskaan voi suuttua, vaikka hän istuisi vaikka päälle. Aura ei tarviitse enää erityisesti hoitopaikkaa, vaan kodin, jossa on tasainen ja rauhallinen ilmapiiri ja ennenkaikkea aikaa. Aurassa on edelleen varautuneisuutta ja tiukoissa tilanteissa saattaa tuttukin ihminen jännittää. Samoin aikuisten ennakoimattomat liikkeet ylipäätään, saattavat jännittää ja pelästyttää, lasten samanmoiset eivät hätkäytä. Aura on siis aivan valmis omaan kotiinsa. Kotiin, jossa on aikaa ja koirakavereita, mutta ei kovia vaatimuksia.

1.2.2022
Auran arki kotihoidossa jatkuu suotuisissa merkeissä. Hän on selvästi jo kiintynyt kotihoitopaikan naiseen ja hakeutuu kosketettavaksi ja siliteltäväksi. Onpa hän jopa nukkunut kotihoitajan naisen pään vieress. Aamuisin tulee ilohepuli, kun ihmiset nousevat ylös. Aura antaa käsitellä itseään hienosti. Miespuolinen kotihoitajakin alkaa olemaan mukava herkkukone ja aiemmat murinat ovat jääneet. Aura antaa miehen myös vähän silitelläkin. Ulkoilu sujuu hyvin, vaikka kuljettaisiin autotienkin lähistöllä. Ulkoilun yhteydessä käytiin tutustumassa kerrostalopihaankin ja nähdessää siellä avoimen oven, Aura paineli reippaana suoraan sisään. Ylipäätään ulkoilu on Auralle kivaa ja rentoa. Kotihoitopaikan kolme- ja viisivuotiaat lapset ovat kasvaneet koiralaumassa, joten he eivät juurikaan kiinnitä huomiota Auraan, mikä helpottaa Auran tutustumista lapsiin. Aura on käynyt haistelemassa lapset ja todennut heidät neutraaliksi ja vaarattomiksi.

Kotihoitopaikassa on käynyt myös vieraita ja Aura käy uteliaana haistelemassa, mutta toistaiseksi vieraat eivät ole vielä koskettaneet Auraa, jotta voidaan varmistaa, ettei hän kuormitu liikaa. Auran omasta pedistä löytyy nykyään vaikka mitä, eräänä päivänä hän oli päättänyt hamstrata lasten villahaalarit. Hänellä on myös tapa syödä asioita, eräänä päivänä hän oksensi sukan. Ei ole varmaa, onko tapa stressin aiheuttamaa vai jääkö se pois ajan kanssa. Kotihoitaja kertoo, että Aura on ujo kaunotar, joka vipeltää menemään vauhdilla. Välillä sisäinen riemu pilkahtelee, eikä hän ole iilimatona muiden koirien perässä. Toiset koirat ovat kuitenkin niin iso tuki ja turva, että hän etsii kotia, jossa on ennestään koiria.

3.1.2021
Auran pissavaivat on taltutettu jo tovi sitten ja nyt on ollut aikaa opetella uusia asioita. Kotihoitopaikan koirat ovat Auralle tuki ja turva. Toisten koirien peesissä on helpompi uskaltaa asioita, joita ei muuten ehkä uskaltaisi. Hän on myös kissan kanssa hyvin luontevasti, joten koiriin tottunut kissa menisi varmasti hänen kaverinaan. Kotihoitoperheen kohtuullisen pienet lapset ovat tottuneet elämään koirien kanssa ja Aura suhtautuu heihin varsin välinpitämättömästi, eikä esimerkiksi erityisesti säiky tai väistele lapsia. Aikuiset saattavat olla vielä jopa hiukan jännittävämpi, etenkin perheen mies saattaa olla kauhistus etenkin nyt, kun alkaa vaikuttamaan siltä, ettei Aura alkaa heräilemään tarhakoiralle tyypillisestä flegmaattisesta olotilasta ja reagoimaan enemmän ympäristöönsä. Tällöin hän saattaa hiukan murista tai haukkuakin, mutta muutoin hän on kovin hiljainen tyttö.

Aura antaa käsitellä itseään nätisti ja pitää harjaamisesta. Kynnetkin tuli leikattua, kun Auran uteliaisuus voitti ja hän tuli katsomaan, kun koirakaverin kynnet leikattiin. Ylipäätään hänen mielestään on mukava hengailla ihmisten lähistöllä, etenkin, kun ihmiset ovat ruokapöydän äärellä. Silloin turvapaikka löytyy pöydän alta. Yönsä Aura viettää mielellään aikuisten sängyssä ja kun hoitotäti heräilee, Aura on iloisena nuolemassa varpaat ja sormet. Suora kontakti ja katsekontakti ovat hänelle vielä jonkun verran vaikeita ja saavat Auran hiukan epäluuloiseksi. Epäluulo kuitenkin haihtuu pian ja hänet löytää sohvalta tyytyväisenä piehtaroimasta. Kotihoitaja kertookin, että miltei kuulee Auran päässä käyvän raksutuksen, kun tämä pohtii kaikkia uusia asioita ympärillään ja elämässään.

Toistaiseksi ainakaan Aura ei ole vahtinut resursseja ja ylipäätään koirien kanssa elo on ollut tasaista. Aura ei ole ollut ihan yksin, sillä seurana on aina vähintään muita koiria, mutta ilman ihmisseuraa olo on sujunut hyvin. Työpäivien aikana pidätyskyky joskus vielä pettää ja tulee pissat sisälle, mutta satunnaisia vahinkoja lukuunottamatta Aura on täysin sisäsiisti. Kotihoitopaikassa on käynyt pari vierasta, niihin hän on suhtautunut uteliaasti. Aura käy hihnalenkeillä ja kotihoitaja kertoo, että hänellä on kerrassaan hurmaava tapa aina ajoittain mennä kotihoitajan taakse ja tökkäistä tätä kuonollaan polvitaipeeseen

18.12.2021
Aura saapui Suomeen kotihoitoon 16.12. Automatka Romaniasta Suomeen oli pienelle tytölle sen verran jännä, että hänelle ehti muodostua virtsatieinfektio, jota nyt hoidetaan antibiootein. Tukalasta olostaan huolimatta Aura on osoittanut, että hänessä asuu utelias nuori tyttönen, jonka erityistaitoihin tuntuisi lukeutuvan kiipely, sillä hänet on löydetty milloin keinutuolista, milloin lipaston päältä. Jahka pissavaivat saadaan taltutettua, ei ole odotettavissa, että Aura jäisi enää koskaan nurkkaan pelkäämään.

Tausta ja tarina
Romanian suurta kodittomien koirien määrää ylläpitää ennen kaikkea ihmisten toiminta. Huono koulutustaso, uskomukset, köyhyys ja tietämättömyys sterilointien hyödyistä ovat osa lukuisista syistä sille, miksi omistettuja koiria ei steriloida. Koska koiria ei steriloida, uusia pentuja syntyy jatkuvasti. Useimmille omistajille nämä pennut ovat ei-toivottu lisäkustannus ja niinpä suuri osa pennuista hylätään milloin mihinkin. Vuonna 2018 Cosoban tarhaa ylläpitävä Adina sai yhteydenoton, jossa pyydettiin hakemaan tällainen ei-toivottu pentue. Koirien emon omisti nainen, joka halusi äkkiä pennuista eroon. Jos Adina ei ottaisi pentuja, ne hylättäisiin johonkin. Koska niin pienet pennut eivät millään selviytyisi omillaan, ei Adina voinut muuta kuin hakea pienet pennut tarhalleen.

Aura, Ester, Inga ja Vanamo ovat ehtineet elää Cosoban tarhalla jo yli kolme vuotta. Koska tarha on jatkuvasti niin täynnä koiria, ei työntekijöillä ole juurikaan mahdollisuuksia sosiaalistaa tarhalle päätyviä pentuja. Niinpä koko nelikko on jäänyt ujoiksi ja sen myötä he eivät ole kelvanneet adoptioon. Aura ujostelee vieraita ihmisiä, mutta saadessaan hetken aikaa seurailla tilannetta hän uskaltautuu Vanamon perässä syömään lattialle heitettyjä herkkuja. Tarhalla hän ei juuri hauku. Tarhalla siskokset asuvat yhdessä ja ovat selvästi tiivis porukka. He eivät ole tottuneet käsittelyyn ja etsivätkin jokainen kotia, jossa ymmärretään ujon koiran tarvitsevan aikaa. Reipas koirakaveri olisi varmasti suuri apu tulevassa kodissa.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.