ARYA

narttu | syntynyt noin 2015 | Kotihoidossa Enossa | noin 50 cm

15.12.2021
Aryan pitkä odotus kotihoidossa on viimein päättynyt, sillä hänen ikioma koti on löytynyt.

13.11.2021
Arya on yhä iloinen ja innostuva itsensä. Uusien asioiden opettelussa auttaa Aryan innokkuus kuunnella ihmistä sekä persous hyville herkuille (tai vaikka vähän huonommillekin), ja Arya varmasti nauttisi temppujen opettelusta tai vaikkapa jostain harrastuksesta, mitä voisi ainakin aluksi harjoitella turvallisissa kotioloissa. Arya on tavannut jatkuvasti enemmän uusia ihmisiä, ja vieraisiin hän suhtautuu lähinnä välinpitämättömästi vaikkakin varoen. Maalla Arya on helppo lenkkikaveri, ja hän on hiljattain pystynyt ulkoilemaan turvallisissa paikoissa myös ilman hihnaa, sillä hän ei koe tarvetta poistua ihmisten luota eikä ole kiinnostunut riistan hajuista. Tuota taitoa kuitenkin tulee varmasti ylläpitää, sillä itsevarmuutta saadessaan Arya voi alkaa tekemään enemmän omia päätöksiään.

Vaikka tutussa arjessa Aryan arkuus harvemmin enää näkyy, on hän edelleen todella herkkä uusille asioille, ja hänen pieni maailmansa särkyy yhä helposti pieniltäkin vaikuttavista asioista. Pelottavia asioita saattavat olla esimerkiksi kynttilöiden sytytys tai vieras ihminen auton ikkunasta nähtynä. Taajamassa ulkoillessa Arya stressaantuu vielä herkästi muista kulkijoista ja liikenteestä, joten uudet reitit on esiteltävä hänelle hiljaksiin. Koska Arya on toistaiseksi ollut niin herkkä ympäristön ärsykkeille, hänelle sopiva koti sijaitsisi mieluiten todella rauhallisessa taajamassa tai maaseudulla. Tulevan kodin tulee myös ottaa tuo herkkyys huomioon, ja Arya lähtökohtaisesti tarvitsee suhteellisen rauhallista arkea. Kun tämä hänelle voidaan tarjota, on Arya todella hellä ja valloittava persoona ja tuo ihmisilleen suunnattomasti iloa ja lämpöä.

19.9.2021
Arya etsii yhä ikiomaa kotiaan kotihoidosta käsin. Vaikka Arya onkin jo melko valmis kotikoira, reipastuu hän edelleen jatkuvasti lisää. Tutussa arjessa Arya on aikamoinen hassuttelija; hän tykkää jutella välillä ääneen huristen ja pöristen, ja hän innostuu kovasti syömisestä ja ulkoilusta. Arya on nykyisin yhtä kiintynyt hoitopaikan molempiin ihmisiin, eli luottamus hoitopaikan miespuolisen ihmisen kanssa on lujittunut. Arya rakastaa silityksiä, läheisyyttä, jutustelua, ruokaa ja koirakavereitaan. Vieraat ihmiset ovat Aryalle edelleen melko jännittäviä, mutta kun tutustuminen tehdään rauhassa ja rohkaisten, on Arya jo toisella tapaamiskerralla hieman reippaampi, eikä esimerkiksi enää katoa hoitajan jalkojen taakse pelkästä vieraan katseesta.

Arya on äärettömän kiltti koira niin ihmisten kuin muiden koirienkin kanssa. Hän leikkii paljon, joten reipas ja leikkisä koirakaveri tulevassa kodissa olisi äärettömän ihana asia. Arya on edelleen herkkä uusille asioille, joten rauhaisa taajama/maalaisympäristö ja oma piha sekä tasainen arki olisivat hänelle hyväksi. Arya vaatii tulevalta kodiltaan myös aiempaa koirakokemusta.

18.8.2021
Arya on nyt viettänyt kotihoidossa pari kuukautta ja onkin oppinut jo roppakaupalla kotikoiran taitoja. Arya rakastaa edelleen kaikenlaista hellyyttä ja läheisyyttä, ja kynsienleikkuukin onnistuu nykyisin oikein hyvin. Arya osaa nykyisin kävellä hihnassa, ja hänen kanssaan on päästy jo tekemään kunnon kävelylenkkejäkin. Lenkillä ollessaan Arya ei juuri välitä autoista, mutta monet muut ympäristön äänet sekä ohikulkevat ihmiset aiheuttavat hänelle vielä jännitystä. Arya kaipaisikin tulevalta kodiltaan rauhallista ympäristöä hiljaisella taajama-alueella tai maaseudulla, sillä hän on uusia tilanteita ja ärsykkeitä kohdatessaan pelokas. Metsäpoluilla ja rauhallisilla teillä Arya kulkee jo itsevarmasti häntä pystyssä. Arya kävi hiljattain ensimmäisellä vierailullaan kodin ulkopuolella, ja autossa matkustaminen sujui hyvin.

Vaikka Arya on valtavan iloinen ja hellyydenkipeä koira tuttujen ihmisten kanssa, on hän vielä kovin pelokas uusia ihmisiä kohdatessaan. Vieraisiin ihmisiin hän ei ota kontaktia ollenkaan, ja uusissa tilanteissa hän tarvitsee paljon tukea tutulta ihmiseltä. Arya hakeutuu vieraassa ympäristössä mieluiten tutun hoitajan luo turvaan, ja kaikista parhaiten hän rentoutuu turvallisen ihmisen kainalossa. Aryan tulevalta kodilta toivotaan osaamista aran koiran kanssa, ja kodissa olisi myös hyvä olla reipas koirakaveri näyttämässä mallia jännittävissä tilanteissa. Pienten lasten perheeseen Aryaa ei luovuteta, sillä hän stressaantuu herkästi vilkkaasta ympäristöstä.

11.7.2021
Arya on asustellut kotihoitopaikassaan nyt reilun kuukauden verran, ja voi millainen kullanmuru hänestä onkaan kuoriutunut. Aryalle tärkein asia elämässä on oma ihminen ja hänen huomionsa. Arya on kiintynyt erityisesti perheen naispuoliseen hoitajaan, ja seuraa häntä kaikkialle esimerkiksi pihalla ulkoillessaan ja hoitajan lähtiessä aamulla ensimmäisenä töihin, jää Arya hetkeksi itkemään perään. Pienen itkeskelyn jälkeen Arya kuitenkin rauhoittuu yksinollessaan hyvin ja viettää aikaansa lähinnä lepäillen rauhassa. Arya kuuntelee mielellään puhetta, ja kallistelee päätään hassuille sanoille. Aryan kiintymys omaan ihmiseen on suurempi kuin kiintymys muihin hoitopaikan koiraystäviin, vaikkakin heidänkin kanssaan Arya tulee loistavasti toimeen. Muiden koirien kanssa Arya on ollut täydellisen sopuisa ja tullut muiden kanssa loistavasti toimeen. Vaikka ihminen on Aryalle se ykkösjuttu, niin hän silti erittäin mielellään käy lepäämään koirakavereiden viereen ja leikkii paljon erityisesti hoitopaikan nuorimman tyttökoiran kanssa. Arya leikkii kaverinsa kanssa sekä paini- että juoksuleikkejä, ja onpa hän oppinut pikkuhiljaa leikkimään leluillakin.

Aryalle kosketus on tärkeää, ja hän osaa pyytää itse silityksiä. Aika määrätietoisesti hän niitä pyytääkin, sillä silitysten loppuessa hän ottaa hoitajaa tassullaan kädestä kiinni ja ohjaa rapsuttamaan lisää. Aryan kanssa on harjoiteltu jo hieman kynsienleikkuuta, ja tassuja saa hienosti koskea ja kynsileikkureilla kynsiä jo naputella. Ei siis kestäne kauaa, kun kynsiä päästään jo lyhentämään. Arya antaa hienosti pukea valjaat ja pannan ylleen, ja pikkuhiljaa perässä tuleva hihnakaan ei herätä enää niin paljoa kauhistusta. Arya ulkoilee hoitopaikan aidatulla pihalla vapaana, ja on jo tätä nykyä täysin sisäsiisti. Ulkomaailma ei Aryaa enää jännitä, vaan hän on löytänyt juoksemisen, kaivamisen, tonkimisen ja hepuloinnin riemun. Pihan sisällä on pieni lampi, ja Arya rakastaa pötkötellä vedessä syöden samalla vesikasveja. Onpa hän muutaman kerran jo uinutkin omasta halustaan! Arya on valtavan iloinen, ihmisrakas ja älykäs tyttö, joka varmasti antaa tulevalle kodilleen valtavasti rakkautta ja riemua. Arya tykkää nenätöistä ja erilaisista virikkeistä, joten hänen kanssaan pääsisi varmasti opettelemaan vaikka mitä taitoja ja temppuja.

13.6.2021
Arya on nyt viettänyt nykyisessä hoitopaikassaan kokonaisen viikon. Aryasta on tänä aikana paljastunut oikein ihmisrakas, kultainen tyttö. Arya on tullut kotihoitopaikan kolmen muun koiran kanssa loistavasti toimeen, ja toisten pyytäessä lisää tilaa murinalla, hän väistää kohteliaasti. Koiraseura on Aryalle mieleistä, ja hän käykin usein pötköttelemään hoitoperheen uroskoiran viereen. Ihmisiä Arya seuraa vähintään yhtä mielellään kuin koirakavereitaan, ja näinkin lyhyessä ajassa häntä saa jo silitellä ja rapsutella kirsusta hännänpäähän ja hän myös varovasti pyytää hellyyttä lisää silitysten tauotessa. Koska ihmisen kosketus on Aryalle niin mieluista, on hänelle myös ongelmitta saanut pukea valjaat ja pannan. Aryan kanssa on muutaman kerran käväisty jo ulkonakin, mutta koska hihna ja sen jatkeena oleva ihminen tuntuva vielä kovin epäilyttäviltä, on ulkoilu painottunut lähinnä istuskeluun ja mietiskelyyn. Arya säikähtelee asioita vielä herkästi etenkin ulkona, joten ainakin toistaiseksi hänelle paras ympäristö olisi omakotitalo rauhallisella alueella, jossa ulkoilua voisi opetella omassa pihassa hitaasti ja hänen ehdoillaan.

8.6.2021
Arya saapui Suomeen 3.6., jonka jälkeen hän vietti muutaman yön väliaikaisessa hoitopaikassa ennen matkaamista nykyiseen hoitopaikkaansa. Matka oli Aryalle raskas ja pitkä, mutta kunnon yöunet ja rauhaisan ympäristön antama turva ovat helpottaneet Aryan oloa jo sen verran, että hänestä on näinkin pian alkanut sukeutua aikamoinen kullanmuru. Arya on nukkunut yönsä rauhassa, haluten nukkua samassa tilassa muiden koirien ja ihmisten kanssa. Tänä aamuna hoitajan noustessa sängystä olikin vastassa vallattomasti heiluva peppu, kun Arya riemastui hoitajan nähtyään. Arya on kohtelias hoitopaikan muita koiria kohtaan, ja seurailee jo ihmisiäkin. Eniten Arya pitää siitä, kun hänelle puhutaan kiltillä äänellä. Silloin hän menee onnesta mykkyrälle. Kosketusta Arya mieluiten vielä väistää, mutta tulee jo omatoimisesti nuuhkaisemaan kättä ja ottamaan tarjotut herkut vastaan. Hänelle annetaankin vielä paljon tilaa levätä ja kerätä rohkeutta, harjoituksia ehditään kyllä tekemään hieman myöhemminkin.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia koiria on joka puolella. Heitä asuu pihoilla, kauppojen parkkipaikoilla ja puistoissa. Monesti koirapopulaatioita siedetään, kunnes jokin muuttuu. Silloin heistä halutaan nopeasti eroon ja yleensä koirien kohtaloksi muodostuvat rankkurit, jotka hakevat koirat kunnallisille tarhoille kuolemaan. Näin kävi keväällä 2018, kun Cosoban tarhan ylläpitäjä Adina sai tiedon tuoreesta rakennustyömaasta. Työmaalla asui joukko koiria, joista haluttiin mahdollisimman pian eroon. Niinpä Adina kiiruhti paikalle ennen rankkureita ja otti koirat tarhalleen turvaan odottamaan parempaa tulevaisuutta.

Arya on yksi rakennustyömaalta pelastuneista koirista. Muutto stressaavaan tarhaympäristöön on kuitenkin ollut herkälle koiralle vaikea paikka ja niinpä Arya on jäänyt tarhalla ujoksi. Kun tarhalla tapahtuu jotakin outoa, Arya piiloutuu koppinsa perälle häkkitoveriensa kanssa. Ujoudestaan huolimatta hän antaa kuitenkin käsitellä itseään nätisti. Kun Arya nostetaan pois kopista hän selvästi hämmentyy, eikä oikein tiedä mihin väistäisi häkkiin tulleita ihmisiä. Ujoutensa alla Arya vaikuttaa olevan hyvin kiltti ja lempeä persoona.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.