AMY

narttu | syntynyt noin 2016 | Kotihoidossa Helsingissä | noin 45-50 cm

12.6.2021
Amy on tänään saanut ilouutisia, sillä hänen oma koti on löytynyt.

11.6.2021
Amyllä on viime aikoina ollut sekä onnea että epäonnea. Kotihoitaja alkoi epäilemään, että kaikki ei ole kunnossa, kun Amy alkoi pissailemaan paljon sisällä ja hänen hyvin alkanut reipastumisensa pysähtyi ja suotuisa kehitys alkoi menemään takapakkia. Amyn kanssa käytiin lääkärissä ja siellä todettiin virtsatieinfektio. Nyt, kun lääkitys on alkanut tehoamaan, on Amy ottanut isoja loikkia eteenpäin. Yksi hänen suosikkioivalluksistaan sohvan selkänojan päällä nukkuminen ja kun se vielä mahdollistaa nukkumisen ihan ihmisen lähellä, niin voi miten kivaa taas kaikki onkaan. Siinä mielessä Amy oli hyvin onnekas, että jos oli sairastuakseen, sairastui Suomessa eikä tarhalla ja sai siis nyt hoitoa vaivoihinsa, mikä tuskin olisi Romaniassa ollut mahdollista, sillä koirilla on tarhoilla hyvin vähän ihmiskontakteja. Ulkoilu on alkanut sujumaan paremmin ja vaikka lähipuskien juuret ovatkin turvallisimmat, on Amy nyt alkanut suuntamaan kulkuaan myös selkeästi etäämmälle. Kotihoitopaikan mieskin on alkanut kelpaamaan seuraksi ja onpa hän kutsunut koirakavereitaan leikkimäänkin. Amystä on siis sukeutumassa varsin iloinen ja ihmisrakas koira.

10.5.2021
Pari päivää sitten ollessaan yksin Amy päätti hypätä sängylle ja se oli sitten vähän niinkuin siinä, sillä sen jälkeen hän on viihtynyt sängyllä myös silloin, kun seurana on ihmisiä. Samoin hän on koettanut, miltä tuntuu makoilla kotihoitoperheen muiden koirien kanssa sohvalla ja sekin on ollut mukavaa. Kotihoitajalle Amy tuhisee ja yskii paheksuvasti silloin, kun tämä ei jaa herkkujaan Amyn kanssa. Amy on päässyt jo ulkoilemaan ja ja vaikka se onkin vielä jännittävää, se sujuu oikein mallikkaasti ottaen huomioon, ettei Amylla ole siitä lainkaan kokemusta. Hän kykenee kuitenkin tekemään tarpeensa ulos, joten hän on varmasti sisäsiisti heti, kun ulkoilukertoja saadaan lisättyä. Amyn kotiutuminen etenee siis oikein mallikkaasti. Hoitopaikan kahden muun koiran kanssa hän tulee erittäin hyvin toimeen, samoin kissojen, joita kohtaan Amy osoittaa lievää kiinnostusta, muttei sen kummempaa. Amy ei ole vielä haukkunut ollenkaan poislukien paheksumistuhinaansa ja -yskäänsä. Kotihoitoperheen miestä hän on pelästynyt pari kertaa, kun on herännyt syvästä unesta, mutta muutoin Amy jo valitsee nukkua ihmisen lähellä sen sijaan, että hakeutuisi mahdollisimman kauas turvaan. Vaikka matkaa on luonnollisesti vielä paljon kuljettavana, näyttää siltä, että Amy on jo pikkuhiljaa valmis lähtemään omaan kotiinsa.

5.5.2021
Amy saapui Suomeen 22.4. kotihoitoon ja on nyt noin viikon ajan ollut siis Suomessa. Tarhaelämä ja menneet vuodet ovat tehneet tehtävänsä ja Amy onkin ensimmäisen viikon lähinnä nukkunut ja syönyt. Hän on löytänyt hoitopaikassaan oman turvapaikkansa ja onpa kotihoitaja saanut rapsutellakin jo ilman, että Amyn maailma on kaatunut. Amyn oma persoona vilahtelee jo hiukan ja tämä on ilmennyt muun muassa siten, että yksi yöpöydän jalka on nyt hiukan lyhyempi kuin muut jalat. Herkutkin ovat löytäneet paikkansa Amyn ruokavalioon ja nyt hän onkin alkanut jo valikoimaan, mitä suuhunsa pistää. Pikkuhiljaa alkaa maailma näyttämään paikalta, jolla on tarjottavana hyviä asioita.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia koiria on joka puolella. Heitä asuu pihoilla, kauppojen parkkipaikoilla ja puistoissa. Monesti koirapopulaatioita siedetään, kunnes jä okin muuttuu. Silloin heistä halutaan nopeasti eroon ja yleensä koirien kohtaloksi muodostuvat rankkurit, jotka hakevat koirat kunnallisille tarhoille kuolemaan. Näin kävi keväällä 2018, kun Cosoban tarhan ylläpitäjä Adina sai tiedon tuoreesta rakennustyömaasta. Työmaalla asui joukko koiria, joista haluttiin mahdollisimman pian eroon. Niinpä Adina kiiruhti paikalle ennen rankkureita ja otti koirat tarhalleen turvaan odottamaan parempaa tulevaisuutta.

Siskokset Iris, Olive ja Amy kuuluvat näihin onnekkaisiin. Viimeiset kaksi vuotta he ovat eläneet Cosoban tarhalla odottaen mahdollisuuttaan adoptioon. Aran luonteensa vuoksi kolmikko on kuitenkin aina tähän asti ohitettu. Iris ja Olive asuvat yhdessä sivuilta löytyvän Steauan kanssa ja Amy yhdessä reippaamman koiran kanssa. Kaikki siskoksista tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Ihmisiä kolmikko selvästi jännittää ja jokainen heistä reagoi lähestymiseen jähmettymällä mahdollisimman huomaamattomaksi häkin tai kopin perälle.

Koska siskosten tarhakäytöksen perusteella heidän luonteista on vaikea sanoa tarkemmin, etsivät tytöt kokeneita koteja tai hoitopaikkoja.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.