ALBA

narttu | syntynyt noin 2011 | Care for Dogsin tarhalla | noin 50 cm

22.10.2023
Alban vointi on syksyn mittaan tasaisesti huonontunut. Nyt tarhalla oli surullisten päätösten aika, sillä Alban kivut kävivät liian koviksi ja hänet oli pakko päästää ikuiseen uneen.

Tausta ja tarina
Care for Dogsin tarha sijaitsee vuorien keskellä. Romaniassa maaseuduilla ja varsinkin vuorilla elää vielä vahva paimenkulttuuri ja näillä alueilla elää paljon lampaita ja lehmiä paimentavia laumanvartijakoiria. Valitettavasti useimmat näistä koirista nähdään työvälineinä ja jos koira ei jostain syystä enää sovellu työhönsä, hänet hylätään. Niinpä tarhalle päätyy säännöllisesti tämän tyyppisiä koiria. Vuonna 2017 tarhaa ylläpitävä Delia löysi Alban tarhan läheisen kylän kadulta harhailemasta. Hän pääsi turvaan tarhalle, mutta on sen jälkeen unohtunut sinne. Niinpä Alba on odottanut tarhalla omaa kotiaan jo yli neljä vuotta.

Alba on hyvin sympaattinen ja suloinen persoona. Pienen ujouden lisäksi hän suhtautuu rodunomaisen epäilevästi vieraisiin, mutta kun hänen kanssaan tutustuu on Alba mitä hurmaavin. Vaikka Alba mielellään tarkkailee ensin vieraita pienen välimatkan päästä, hän lämpenee hyvin nopeasti vieraillekin herkkujen avulla. Tuttujen kanssa Alba on aina innoissaan eikä tunnu tietävän miten päin olla. Häntä saa rapsutella ja käsitellä ja Alba on huomiosta kovin onnellinen. Ihmisen seura tuntuukin olevan hänelle rakkaampaa kuin esimerkiksi ruoka ja tarhalla Alba pyörii kaikkein mieluiten ihmisen touhuissa mukana. Todennäköisesti alkuelämän huonoista kokemuksista johtuen hän kuitenkin herkästi alistuu ja painuu maahan lähestyttäessä. Alba on tottunut liikkumaan valjaissa. Tarhalla Alba on asunut urosten kanssa ja hän on tullut heidän kanssa hyvin toimeen. Toisen nartun kaveriksi Albaa ei varmuuden vuoksi luovuteta.

Alballa on Romaniassa todettu haiman vajaatoiminta. Vajaatoiminta on onneksi helppohoitoinen ja oireet pysyvät kurissa lisäämällä ruokaan säännöllisesti haiman vajaatoimintaan tarkoitettua ravintolisää tai raakaa haimaa. Alballa on todettu selässä spondyloosia ja lonkkavika, joten hän tulee todennäköisesti kotona tarvitsemaan kipulääkityksen ja nivelravinteita.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.