ADRIAN

uros | syntynyt noin 2013 | Kotihoidossa Tampereella | noin 50 cm

13.8.2023
Adrian elämässä ei pitkään ollut mitään hyvää tai onnellista. Kunnes lokakuussa 2022 kaikki muuttui, kun hän pääsi matkustamaan Suomeen kotihoitoon. Ja samalla kaikkien tietämättä myös ikiomaan kotiinsa. Vietettyään lähes vuoden kotihoidossa Adrianin hoitojakso sai onnellisimman mahdollisen päätöksen, sillä hoitopaikasta tuli lopulta hänen ikioma kotinsa.

1.6.2023
Kevään myötä Adrianin elämä on loksahtanut kohdilleen ja nykyään hän on kuin kuka tahansa onnellinen ja huoleton kotikoira. Hän on täysin sisäsiisti, yksinolot sujuvat hyvin ja stressin häviämisen myötä myös haukkuminen on hävinnyt lähes täysin. Adrianin kotihoitaja kuvailee häntä hyvin höpsöksi. Adrian on arjessa kovin iloinen, tykkää kun hänelle jutellaan ja heiluttelee välillä häntää, kun häntä vaan katsookin. Sohva on paras paikka ja siellä Adrian on välillä selällään jalat pystyssä. Rapsutuksia hän rakastaa ja hakeutuu nykyään usein ihmisen lähelle. Varsinkin, jos ihminen sattuu syömään jotakin mitä Adrian ehdottomasti haluaisi maistaa.

Ulkona Adrian on jo tottunut lenkkeilijä. Satunnaiset autot, junat ja pyöräilijät ovat olleet hänelle kohtuu helppoja ohitettavia. Ihmiset ovat koko ajan helpompia ja he saavat mennä pururadalla ohi ilman sen suurempia ihmettelyjä. Joskus Adrianin mielestä olisi mukavaa päästä jopa vaihtamaan suuntaa, jotta ohikulkijan hajuja pääsisi tutkimaan tarkemmin. Mutta kovin montaa ohitusta peräkkäin Adrian ei vielä kestä, vaan välissä täytyy päästä metsän puolelle rentoutumaan tai muuten hänellä tulee kiire takaisin kotiin.

23.4.2023
Kevät on tuonut tullessaan suuria positiivisia mullistuksia Adrianin elämässä. Ahkeralla harjoittelulla hänelle saatiin panta ja valjaat päälle ja sen jälkeen voitiin aloittaa hihnoihin totuttelu. Adrian kuitenkin päätti, että pedissä piileskely riitti. Hän lähti rohkeasti ulos pissalle ja sen jälkeen hän onkin ulkoillut iloisesti hihnassa joka päivä. Hihnat ja niiden toisessa päässä menoa hidastava ihminen eivät tunnu Adriania haittaavan, vaan hän nauttii täysillä uudesta elämästään. Hajujen nuuhkuttelusta, ilospurttailusta ja välillä oikein hyvän hajun osuessa kohdalle myös siinä piehtaroinnista. Adrian onkin nykyään aina innoissaan lähdössä ulos kohti uusia seikkailuja. Ulkoilun myötä myös sisäsiisteys on alkanut sujua. Adrianin uusiin aluevaltauksiin kuuluu myös hoitopaikan sohva, jossa Adrian on nyt säännöllisesti alkanut vierailla. Onkin kuin jokin lukko olisi auennut ja Adrian olisi vihdoin tajunnut, että uusi elämä kaikkien kopin perällä vietettyjen vuosien jälkeen onkin oikeastaan aika ihanaa.

26.2.2023
Adrian kävi vajaa kuukausi sitten toisessa hammasoperaatiossa, jossa poistettiin loputkin huonot hampaat. Operaation jälkeen Adrianissa onkin selvästi näkynyt muutos, kun kivut poistuivat ja stressi on alkanut laskea. Hän on alkanut aivan uudella innolla opetella uutta eikä esimerkiksi ihmisten seurassa liikkuminen enää ole läheskään niin jännittävää kuin ennen. Herkkuja hän syö kädestä jo terveellä ahneudella ja jännittävistä tilanteista palautuminenkin vie yhä vähemmän aikaa. Samalla uteliaisuus on selvästi kasvanut ja yksin jäädessään Adrian tutkii jo innokkaasti asuntoa. Reipastumisen myötä hänen kanssaan on hiljalleen alettu harjoitella tarpeellisia taitoja, kuten pannan pukemista ja kynsien leikkuuta. Vielä Adrian väsähtää nopeasti, mutta on selvästi alkanut jo innostua harjoittelusta omalla tahdillaan.

19.1.2023
Adrian jatkaa kotiutumista omaan rauhalliseen tahtiinsa. Hän kävi tammikuun alussa hammastutkimuksissa ja samalla suusta poistettiin viisi hammasta. Huonokuntoisia hampaita jäi suuhun vielä kuusi ja ne poistetaan tammikuun lopussa uudessa operaatiossa. Ensimmäisen operaation yhteydessä Adrianin turvapaikka siirrettiin uuteen huoneeseen ja tästä yhdessä kipulääkkeiden kanssa onkin ollut iso apu. Adrian on tutkinut uutta ympäristöä huomattavasti uteliaammin ja käynyt jo ihmettelemässä mm. sohvaa. Kunhan loputkin kipeät hampaat saadaan poistettua, lähtee Adrianinkin olo toivottavasti helpottamaan ja hän uskaltautuu kokeilemaan enemmän uutta.

7.12.2022
Saimme Adrianin kotihoitajalta niin kattavat kuulumiset, että laitetaan ne tähän kokonaisuudessaan. Kiitos kotihoitajalle hyvästä tietopaketista.

Adrian on selvästi virkistynyt, mutta jännittää ihmisiä ja viihtyy paljon kevythäkissä tarkkailemassa. Hän kiinnostuu kyllä, kun hänen luokseen menee, syö innolla namit kädestä ja tykkää silityksistä. Antaa myös käsitellä aika kivasti ja nyt onkin totuteltu herkkujen avulla harjaamiseen ja vähän tassujen koskemiseen (kynsienleikkuuta varten) ja ne sujuu hyvin. Adrian osaa kyllä hyvin kommunikoida ja hän saakin tilaa heti, kun näyttää siltä, että alkaa jännittämään. Panta on myös jo löyhästi kaulassa.

Lapsiin (6v & 3,5v) suhtautumisessa ei ole oikeastaan mitään eroa aikuisiin, katselee heitä rauhassa. Adrian on syönyt myös heiltä yhtälailla nameja kädestä. Vieraita Adrian on tarkastellut häkkinsä turvista. Hänen häkkinsä on patterin vieressä ja hän makoilee siinä kiinni, karvaa lähteekin aika tavalla.

Yksinolot on sujuneet hyvin sekä yksin eli kissaseurassa ja muiden koirien kanssa. Myös yöt viettää yksin alakerrassa. Adrian vaikuttaa tulevan siis koirien ja kissan kanssa hyvin juttuun. Adrian ei oikein lähesty muita eläimiä, jos ihmisiä on paikalla, joten hirveästi ei ole päässyt näkemään, mitä he keskenään puuhaavat. Tunnelma on kuitenkin positiivinen ja kaikki tulevat keskenään hyvin toimeen. Ihmisten jännittäminen voittaa siis vielä kiinnostuksen koirien kanssa olemista kohtaan. Toivottavasti tämä jossain kohtaa tasoittuisi.

Suurin haaste tällä hetkellä on, että Adrian jännittää liikkeellä ollessaan sen verran ihmisiä, että herkästi palaa häkkiinsä. Jonkin verran kuitenkin pystyy ihmisen nähden jo liikuskelemaan omalla turva-alueellaan, käy pissalla ja syö luuta, joten hiljalleen on kyllä edistynyt (aluksi ei saanut edes vilkaista häntä). Adrianilla ei ole kuitenkaan riittävästi itsevarmuutta, että uskaltaisi olla enemmän liikkeellä, kun ihminen on paikalla, joten vaikka valjaat ja hihnat varmaankin saisi päälle, niin ei sillä ole silti vielä valmiuksia lähteä ulkoilemaan. Adrian tekee alustalle pissat pari kertaa päivässä, joten olisi varmastikin sisäsiisti, kun vaan pääsisi pihalle. Eri kuivaruokia on mennyt, sekä lisäksi lihoja, puruluita, siankorvia, juustoa yms. ja vatsa on ollut koko ajan kunnossa.

Adrian ei ole vaikuttanut säikkyvän mitään kodin ääniä ja on pääasiassa aika hiljainen kaveri. Mutta säikähtää, jos talossa on muuten hiljaista ja yläkerrasta joku tulee alakertaan tai joku tulee ulko-ovesta, ja tällöin haukkuu. Adriania onkin nyt valmisteltu ihmisen tulemiseen rauhallisella puheella hyvissä ajoin ennen tuloa ylhäältä alakertaan. Silloin Adrian ehtii varautumaan, eikä tarvitse haukkua. Tämäkään ei tosin ihan aina toimi, useimmiten onneksi. Adrian lähtee ajoittain myös perheen oman koiran vahtimiseen mukaan, jos pihasta kuuluu jotain. Varoitushaukku on kyllä hieno, joten ainakaan vielä tässä kohtaa en voi suositella kerrostaloon.

Adrian on mahdottoman suloinen ja komea, ja vaikuttaa olevan ihan kehityskelpoinen, kun saa vaan aikaa ja rauhallisen, kärsivällisen omistajan. Se on myös aikalailla namien perään, joten niistä on apua. Siitä pilkahtelee hauskojakin tapoja, kuten lelujen hamstrailu. Käy etenkin öisin keräilemässä niitä ympäri alakertaa ja vie aarteikseen. Ne löytyy välillä kaikki toisesta häkistä ja välillä taas on siirtänyt ne kaikki toiseen. Innolla leikki myös itekseen solmulelulla eräänä päivänä. Välillä hän sitten huokailee ja urisee unissaan. Mutta enimmäkseen nyt siis vaan itseluottamuksen vahvistamista ja turvallisuuden tunteen kasvattamista, niin uskon, että elinalue alkaa laajenemaan ja siitä tulee kiva kotikoira.

Adrian, joka on siis elänyt pitkään täysin apaattisena kopissaan, on siis avautunut hurjasti lyhyessä ajassa.

17.11.2022
Adrian on ehtinyt viettää kotihoidossa nyt kuukauden. Hän viettää edelleen suurimman osan ajasta turvapaikaksi muodostuneessa häkissä lepäillen ja talon touhuja tarkkaillen. Öisin hän liikkuu hieman enemmän ja tutkii häkin lähiympäristöä. Häkin luokse tulevaan ihmiseen Adrian suhtautuu uteliaasti ja silityksistä hän on jo oppinut nauttimaan. Kotihoidossa Adrian saa edetä täysin itselleen sopivaa tahtia, mikä on tärkeää, jotta luottamus ihmisiin syntyy. 

Tausta ja tarina
Päätyminen kadulta kunnalliselle tarhalle on useimman kodittoman koiran loppu. Kunnalliset tarhan täyttyvät nopeasti ja kun uusille koirille ei enää ole tilaa, lopetetaan pisimpään odottaneet pois tieltä. Tuhansia koiria lopetetaan ympäri Romaniaa päivittäin ja siksi onkin suuri onnenpotku päästä turvaan kunnalliselta tarhalta ajoissa. Muutama vuosi sitten Adriania kohtasi onni, kun eräs nainen huomasi hänet kunnallisen tarhan tappojonossa. Nainen ei voinut jättää Adriania kuolemaan ja niinpä hän otti yhteyttä Cosoban tarhaa ylläpitävään Adinaan. Adina lupasi ottaa Adrianin tarhalleen ja niin hän vältti karmean kohtalon.

Valitettavasti Adrian on jämähtänyt tarhalle arkuudestaan johtuen. Adriania ei tarhalla edes huomaa, sillä hän poistuu hyvin harvoin koppinsa suojasta. Tarhan henkilökunta kuitenkin kertoo, että rauhallisesti lähestyessä Adrian antaa nätisti käsitellä itseään. Hän tulee hienosti toimeen muiden koirien kanssa. Koska Adrianista ei tarhakäytöksen perusteella tiedetä paljoa, hän etsii kokenutta kotia tai hoitopaikkaa, jossa ymmärretään aran koiran tarpeita.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.