LILO

narttu | syntynyt noin 2021 | kotihoidossa Pääkaupunkiseudulla | noin 35 cm

5.6.2024
Lilon vointi huononi kipulääkityksestä huolimatta. Niinpä Lilo pääsi nukkumaan kovasti rakastamansa kotihoitajan sylissä ikiuneen. Kiitos kotihoitajalle, että Lilo ehti kokea onnellista elämää. Lilo ehti hetken olla kotona.

Liian nopeasti voimasi ehtyivät, emme voineet pyytää sinua jaksamaan enää pidemmälle. Pidin sinua sylissäni ja kerroin sinulle kaikista yhteisistä hetkistämme uudelleen. Silitin turkkiasi niin kauan kunnes olit kulkenut rajan yli. Kauniina päivänä kesäisen, hiljeni sydän läheisen. Suru on suuri ja suunnaton, lähtösi vaikea hyväksyä on.

30.5.2024
Lilon luustolliset muutokset todettiin eläinlääkärissä niin vakaviksi, ettei Lilo enää etsi kotia. Sen sijaan hän saa jäädä niin kovin rakastamaansa kotihoitopaikkaan kummikoiraksi niin kauan, kun kipulääkkeillä voidaan taata hänelle onnellinen elämä.

16.5.2024
Lilo kävi hiljattain röntgenkuvissa pahentuneen ontumisen vuoksi. Etujalkojen kyynäristä löytyi outoja muutoksia, joita nyt jatkotutkitaan. Koska Lilon terveydentila ja hoitosuunnitelma ovat tällä hetkellä epävarmoja, ei Lilosta toistaiseksi oteta vastaan kyselyitä.

25.3.2024
Lilon kotihoitolaiselämää on takana nyt 4kk ja tuossa ajassa hän on kehittynyt huimaa vauhtia. Nykyään hän ulkoilee reippaasti myös ilman alussa tärkeäksi muodostunutta tukikoiraansa ja lenkkeily onnistuu hienosti myös perheen ja ystävien koirien kanssa. Lilon hihnakäytös on yhä kaunista, vaikka innostuessaan meinaa vauhti viedä mennessään hetkittäin. Puistoilu omassa porukassa pää viidentenä jalkana kaahaten on Lilon mielestä parasta. Samalla Lilo kuitenkin osaa myös nauttia rauhallisista tutkimusretkistä metsäpoluilla ja pellolla. 

Nykyään Lilolle saavat jo muutkin kuin kotihoitaja laittaa valjaita ja takkia päälle, mutta varsinaisesti mielekästä tämä ei vieläkään ole. Lilolla ei voi käyttää pelkkää pantaa, sillä hän inhoaa naaman eteen tulevaa hihnaa ja silloin alkaa herkästi purra hihnaa. Nostaminen on edelleen hänestä pelottavaa, mutta hän on oppinut sietämään sitä pienissä määrin tarpeen vaatiessa. Sylikoiraa Lilosta tuskin koskaan tuleekaan.

Pureminen/näykkiminen, jota alussa esiintyi, on jäänyt 99% pois. Lilo on ymmärtänyt että paikalta voi poistua ihan rauhassakin, eikä hampaita tarvitse käyttää. Jos Lilo säikähtää esim valjaiden laitossa, saattaa hän käyttää hampaat iholla varoituksena, mutta varsinaista puremista ei enää esiinny. Kynsien leikkaus vaatii vielä harjoittelua. Toistaiseksi Lilon kynnet on leikattu kerran hoitokopan kanssa ja kerran rauhoituksessa. Lilon tassuihin saa jo koskea, mutta Lilo vetää tassun vielä parin sekunnin jälkeen pois kädestä. 

Lilon kanssa pärjää loistavasti, kun hän saa riittävästi lepoa, sopivassa suhteessa aktiviteettia eikä häntä haasta liian vaikeisiin tilanteisiin. Tällä hetkellä parasta on pieni paperin/ pahvin repiminen, joten aktivointi on nuoren Lilon mieleen. Hän rakastaa leikkimistä ja touhuaakin mielellään lelujen kanssa. Hän on myös hyvin ylpeä löytämistään aarteista joita kuljettaa innokkaasti pitkin asuntoa ???? Rapsuttelut ovat myös hänen mielestään parasta, sekä ihmisten aamupalan osingoille pääsy. 

Lilo on käynyt hoitopaikan vanhemmilla päivähoidossa ja nämä ajat ovat sujuneet ongelmitta. Lilo ulkoilee aidatulla pihalla ja tulee sisälle pyydettäessä muiden mukana.  Hoitopaikassa Lilo on haukkunut vain kun ihmisiä tulee sisälle ensimmäisen kerran, ulkona ei toistaiseksi ollenkaan. Lilon ääni on hyvin kantava ja stressaantuessaan äänen käyttö on herkässä. Tästä johtuen Lilon paikka ei kuitenkaan ole kerrostalossa.

20.2.2024
Lilon elo kotihoidossa jatkuu hienoon malliin. Hän on kotihoitajan mukaan hirmu sympaattinen ja kulkee ongelmitta porukan mukana käytännössä joka paikassa. Hän matkustaa hienosti autossa ja ulkoilee nykyään tottuneesti hihnassa. Myös vapaana oloa on harjoiteltu aidatulla alueella ja hän tulee hienosti kutsuttaessa luokse. Lilo on kovin utelias ja selvästi mielellään tutkii ja oppii uutta. Hän pitää rapsutuksista ja huomiosta, mutta ei viihdy sylissä tai nosteltavana. Lilo on tavannut vieraita ihmisiä niin kotihoitopaikassa, kuin kylässäkin ja suhtautunut yllättävän avoimesti, vaikkakin äänekkäästi uusiin ihmisiin. Kunhan vieraat eivät alkuun kiinnitä Liloon huomiota ja antavat hänen käydä omalla ajalla haistelemassa, niin ongelmia ei ole ollut.

Lilo katsoo vahvasti mallia muista koirista ja yksin jäädessään hän onkin selvästi ahdistuneempi. Reipas koirakaveri olisikin ehdoton myös tulevassa kodissa. Yksinolot muiden koirien kanssa sujuvat Lilolta hyvin, mutta esimerkiksi siivoojan kolaaminen rapussa saa Lilon haukkumaan. Ulkoa sisälle kantautuvat äänet eivät Liloa häiritse. Hän on kuitenkin sen verran innokas kommentoimaan asioita haukkumalla, että kerrostaloon hän ei sovi. Pienet lapset jännittävät Liloa, mutta vanhempien lasten kanssa hän on pärjännyt hyvin. Tulevalla kodilla tulisi olla kokemusta koirista ja näiden elekielestä, sillä Lilo paineistuu herkästi ja tarvitsee vielä tukea uusissa tilanteissa.

Lilo kävi tammikuun lopussa hammasoperaatiossa, jossa poistettiin yksi lohjennut kulmahammas. Muita poistettavia hampaita ei löytynyt, mutta hampaat tulee tarkastaa vuosittain myös tulevassa kodissa.

11.1.2024
Lilo on ollut kotihoidossa nyt 2 kuukautta. Tässä ajassa hän on ottanut huimia kehitysaskelia. Lilo on hiljattain alkanut ulkoilla hihnassa kärsivällisen valjaisiin ja hihnoihin totuttelun myötä. Hän selvästi vielä hieman jännittää varusteiden pukemista kuten muutakin käsittelyä, mutta pärjää näiden tilanteiden kanssa joka päivä hieman paremmin. Lilo on ulkoilun myötä alkanut leikkimään paljon, niin leluilla kuin hoitopaikan vanhemman nartun kanssa. Sisäsiisti Lilo ei vielä ole.

Lilo haukkuu toisinaan kotihoidossa rappukäytävästä kuuluville äänille. Muuten haukkuminen on selvästi vähentynyt, mutta haukkumistaipumuksestaan johtuen kerrostalo ei ole hänelle sopiva asuinmuoto. Tuttuja ihmisiä kohtaan hän on jo selvästi luottavaisempi. Hän tulee sohvalle viereen, vaikka sohvalla olisi ihminen. Lilo nauttii selvästi rapsutuksista ja pyytää niitä itse tassulla kevyesti raapimalla lisää. Hän hakee kontaktia paljon muutenkin ja opetteleekin nyt käsikosketusta pyynnöstä. Lilo osaa mennä kuljetuskoppaan pyynnöstä ja matkustaakin autossa kopassa nätisti. Hän on kotihoitajan mukaan todella fiksu, mutta herkkä. Mitään pakotetta hän ei kestä vielä lainkaan ja ahdistuessaan Lilo alkaa herkästi näykkiä.

Lilo etsii kotia, jossa on taitoa jatkaa harjoittelua hänen ehdoillaan. Reipas koirakaveri on ehdoton, sillä Lilo katsoo kaikessa mallia hoitopaikan reippaista koirista.

21.12.2023
Lilon kanssa on rakennettu luottamusta nyt reilun kuukauden verran. Hän on saanut valjaat ylleen ja totutteleekin nyt niihin, ennen kuin lähdetään lisäämään hihnoja ennen ensimmäistä ulkoilukokemusta. Lilo kokeilee mielellään hampaillaan kaikkea uutta, sekä tutkii nenällään muutenkin tarkasti uudet esineet. Tämä valitettavasti näkyy myös valjaissa joita Lilo herkästi vielä maistelee niiden ollessa hänen yllään. Liloa on helppo hämätä lelulla tai puruluulla tässä kohtaa, jolloin hän unohtaa valjaat ja keskittyy leikkiin tai luun syömiseen.
Lilo on arka, mutta samalla todella utelias, mikä auttaa sitä etenemään asioissa. Lilo jännittää kosketusta vielä, mutta jää varovasti rapsuteltavaksi, kunhan muita koiria on vieressä myös. Kotihoitopaikan toisen koiran perässä Lilo menee melkein minne vain, paitsi sänkyyn. Lilon ymmärrys ei ihan vielä riitä siihen miten niin korkealle pääsee perässä. Niinpä se jää yksinään istumaan lattialle sängyn viereen. Lilo on alkanut käyttämään rauhoittavia eleitä paljon ja onkin tärkeää että tuleva koti osaa lukea niitä. Alun ensimmäisten päivien paniikkipuremiset ovat jääneet taakse ja Lilo luottaa siihen, ettei kukaan koske häneen yllättäen kun hän ohittaa ihmisen ahtaastakin raosta.
Lilo kulkee uteliaana asunnossa perässä ja tökkii kuonollaan ihmisiä paljon. Lilo nukkuu makuuhuoneessa toisten koirien ja ihmisten kanssa yöt rauhassa. Hän pidättää koko yön hienosti ja aamulla portin auettua menee ensimmäiseksi pissalle pissa-alustalleen. Lilo tekee pääsääntöisesti tarpeet alustoille, mutta välillä tulee pieniä huteja. Yksinolot sujuvat hyvin muiden koirien kanssa. Lilo kestää n. 30min jakson täysin yksin, kunnes huolestuu jos muut eivät ole palanneet sisälle. Tällöin Lilo tulee eteiseen ulvomaan ja juoksee levottomasti pitkin asuntoa. Lyhyet yksinolot Lilo makaa eteisessä rauhassa odottaen. Ihmisen poistumiseen hän ei reagoi, mutta kotiin paluun hän kertoo kaikille.

19.11.2023
Lilo on ollut kotihoidossa nyt viikon. Muutos on ennakoidusti ollut stressaava ja Lilon kanssa ei ole vielä päästy tekemään mitään erikoista. Lilo on saanut rauhassa vain olla, tutkia paikkoja ja nukkua. Lilo jännittää ihmisiä paljon, mutta hoitopaikan muiden koirien läsnäolo, sekä Lilon uteliaisuus auttavat varmasti Liloa etenemään hiljalleen.
Lilo käyttää ääntään jonkin verran säikähtäessään, mutta haukkuminen myös loppuu nopeasti.  

Lilo seuraa uteliaana ihmisiä asunnossa ja käy välillä tökkimässä kuonolla jalkoihin takaapäin. Huolimatta oma-aloitteisesta ”kontaktista” Lilo pakenee heti, jos ihminen kääntyy sitä kohti.  Lilo nukkuu samassa huoneessa muiden koirien kanssa ja onkin yöt sisäsiisti, aamulla hän kipittää ensimmäisenä pissa-alustalle tarpeilleen. 
Lilolla on oma pehmeä pinkki peti, kuten pienellä prinsessalla kuuluukin ja siitä on tullut Lilolle oma turvapaikka.

Tausta ja tarina
Koska kodittomia koiria on Romaniassa hurja määrä, syntyy myös pentuja jatkuvasti. Myös omistetut koirat lisäävät tätä ongelmaa, sillä moni vapaasti ulkoilevista omistetuista koirista on leikkaamattomia. Erityisesti keväät ja syksyt ovat tarhoille rankkaa aikaa, sillä pahimpina pentusesonkeina pentuja tulee tarhoille jatkuvalla syötöllä. Viime vuodet eivät ole olleet poikkeus ja Cosoban tarhaa ylläpitävä Adina on ollut jatkuvasti hätää kärsimässä valtavien pentumäärien vuoksi. Tarhalle päätyvät pienet pennut ovat usein heikossa kunnossa ja heillä on suuri riski sairastua tarttuviin tauteihin ennenkuin heidät saadaan rokotettua. Kun pentuja tulee tarhalle lyhyen ajan sisällä kymmeniä, ei ole ihme, ettei resursseja ole muuhun kuin pentujen hengissä pitämiseen. Niinpä valitettavasti osa pennuista jää aroiksi, kun resursseja sosiaalistaa heitä ei vain ole.

Lilo, Latte, Lulu, Kyösti ja Kaarlo ovat juuri tällaisia tarhalla aroiksi kasvaneita pentuja. He ovat kaikki päätyneet Cosoban tarhalle aivan pieninä pentuina ja ainakin osa heistä on todennäköisesti sisaruksia keskenään. Koska pennut eivät ole koskaan nähneet muuta kuin pienen häkkinsä, kaikki uusi on heistä ymmärrettävästi pelottavaa. Niinpä koko viisikko pyrkii mahdollisimman kauas vieraista näiden tullessa häkkiin. He hakeutuvat herkästi koppiinsa piiloon ja selvästi hakevat turvaa toisistaan. Kaikki viisikon jäsenet ovat hyvin arkoja ja heille etsitäänkin kokeneita koteja tai hoitopaikkoja, jossa ymmärretään pelokkaan koiran sielunelämää. Tarhalla viisikko on kovin huomaamaton eivätkä he esimerkiksi juurikaan hauku.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hänet on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä viiden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.